Er ris skadelig for småfuglene - eller er det en myte?

Du har sikkert hørt det mange ganger. «Man må ikke kaste ris på brudeparet. Fuglene kommer og spiser det og den ukokte risen sveller i magen og fuglene dør». 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Mange brudepar ønsker å unngå at det kastes ris etter vielsen av hensyn til de stakkars fuglene. Det har også ført til at mange kirker forbyr riskasting på kirketrappen. 

Men stemmer det egentlig at fuglene tar skade av å spise ris?

Nei!

At fuglene ikke tåler å spise ris er en myte.

En som virkelig har greie på dette er Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage. Han har tidligere uttalt seg om dette til NRK

– Jeg har ikke sett noe dokumentasjon på at fugler har hatt problemer eller har dødd på grunn av svelling i magen. Årsaken til det er at disse frøsortene blir malt opp og behandlet raskt i magen. I tillegg spiser mange av disse småfuglene småstein og sand som maler opp maten i magen. Og fordøyelsen går nok så fort at svelling ikke er noe problem, sier zoologen.

Vi i Blikkfangerne elsker når det er masse liv utenfor kirken, enten det er med riskasting, konfetti, såpebobler, kasting av roseblader eller andre kreative påfunn. Så herved er oppfodringen gitt: Gi fuglene mat, kast ris og bidra til herlige bilder utenfor kirken. Så lenge kirken tillater dette, naturligvis. 

Og et lite tips helt til slutt. Svært få gjester vil huske på å ta med seg ris til kirken, så dersom dere ønsker at det skal kastes ris utenfor kirken etter vielsen er det lurt å planlegge dette i forkant og få noen av vennene deres til å dele ut dette til de som ønsker. Husk også å delegere litt ansvar slik at det blir ryddet pent opp etter dere. 

Les også: Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen.