Slik skaper dere masse liv på kirketrappen etter vielsen

Foto: Synnøve Seljeseth,  Lieben Foto

Foto: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto

Dere drømmer om magiske bilder på kirketrappen med konfetti og såpebobler, god stemning og masse liv. Men så kommer dagen, dere kommer ut av kirken og ingen av gjestene har med seg verken ris, såpebobler eller noe annet. Faktum er at dersom dere ikke har planlagt eller delegert ansvaret til noen av vennene deres, er sjansen små for at noen har ordnet dette på eget initiativ. 

Men med veldig enkle grep kan dere legge til rette for fantastisk stemning etter vielsen. Bittelitt planlegging er alt som skal til for å skape en opplevelse som verken dere eller gjestene deres vil glemme med det første. Og bildene vil bli magiske, tro meg! 

Her er mine tips til hvordan dere kan skape masse liv og god stemning etter vielsen, basert på mange års erfaring som bryllupsfotograf. 


Skrevet av Jan Ivar Vik


 

Riskasting på kirketrappen

Foto: Eva Helene Storm Hanssen,  Moment Studio

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Å kaste ris mot brudeparet etter vielsen er et fruktbarhetsrituale fra gammelt av. Tradisjonen har avtatt litt i moderne tid, blant annet fordi noen mener at ukokt ris er dødelig for småfugler som spiser det. Det er en myte skal man tro en del eksperter. Fugler er smarte og spiser generelt ikke mat de ikke tåler. Men dersom dere vil være helt sikker på å ikke skade småfugler kan gjestene få utdelt solsikkefrø i stedet. Uansett om det er ris eller solsikkefrø som blir kastet; det skaper masse liv og latter og bildene blir så mye mer levende!

 

Såpebobler i bryllup er moro

Det er alltid en god idé å engasjere gjestene med noe de kan gjøre etter vielsen. Og såpebobler er kjempemorsomt, både for store og små. Men de små bryllups-såpeboblene man får kjøpt er ikke alltid så godt synlige på bildene. Erfaringsmessig er det vanskelig å få til at alle gjestene blåser såpebobler samtidig og at de står plassert riktig i forhold til vindretning. Mitt tips: Vil dere ha perfekte såpebobler på bildene kan dere gå til anskaffelse av et par såpeboblemaskiner og overlate hovedansvaret til et par av gjestene. Ha dette i tillegg til såpebobler til alle gjestene, så ser det mer naturlig ut. Det høres kanskje litt voldsomt ut med såpeboblemaskiner, men de er verken spesielt dyre eller vanskelige å håndtere og de bråker ikke. De fås kjøpt i vanlige leketøysbutikker til 50-150 kr. pr. stk. Selv de rimelige modellene kan blåse hundrevis av bobler i minuttet. Dette kan jo være en fin oppgave - og ikke minst gave - til små brudepiker og brudesvenner. 

 

Konfetti starter festen

Foto: Eva Helene Storm Hanssen,  Moment Studio

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Alle synes det er gøy med konfetti. Det skaper masse liv på kirketrappen og bildene blir kjempestilige. Det finnes spesialkonfetti til bryllup som er biologisk nedbrytbar. Det gjør ryddejobben etterpå litt lettere. Konfetti finnes forøvrig i alle mulige farger og fasonger, til og med egne konfettikanoner. Det er også fullt mulig å lage konfetti selv. 

 

Roseblader er stilfullt

Foto:  Jan Ivar Vik

Det kan tenkes at dere ikke liker såpebobler eller ikke vil ha konfetti i håret. Da kan roseblader være perfekt. Kjøp inn roseblader som matcher fargene på brudebuketten eller øvrige detaljer. Det blir så utrolig fine bilder og skaper god stemning utenfor kirken. 

 

Streamers blir mer populært

Foto:  Jan Ivar Vik

Streamers er et nokså ukjent fenomen i Norge. Stoffstrimler som gjestene kan vifte med (som på bildet over) er perfekt dersom kirken ikke tillater riskasting eller konfetti. Men det finnes også andre varianter med strimler/lenker av papir eller stoff som kan kastes mot brudeparet. Gjør litt research og finn ut om dette kanskje kan være noe for dere. Et bildesøk på "wedding streamers" vil gi dere masse kreativ inspirasjon. Streamers er veldig vanlig i USA. 

 

Del ut boller til sultne gjester

Foto: Synnøve Seljeseth,  Lieben Foto

Foto: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto

Be noen av vennene deres om å bake boller eller rundstykker som dere kan dele ut etter vielsen. Det kommer til å bli satt veldig stor pris på.

Det er lenge siden frokost, og fortsatt en stund til middagen starter, så gjestene deres kommer til å elske å få servert noe å spise etter vielsen. Det er en hyggelig gest som viser at dere har tenkt på gjestene deres og at dere setter stor pris på at de er der sammen med dere for å feire dagen deres. 

tre Praktiske tips til slutt

Husk å rydde etterpå. Eller rettere sagt: dere bør delegere ryddeansvaret til noen av vennene deres. Husk også at enkelte kirker kan ha forbud mot å kaste ris, konfetti osv. blant annet på grunn av et trangt tidsskjema mellom hver vielse. Med litt research og planlegging kommer dette til å gå kjempebra.

Spør en av gjestene deres eller toastmasteren om å organisere en naturlig passasje mellom gjestene deres som dere kan gå gjennom mens det blir kastet ris, konfetti, roseblader eller hva det måtte være. Når dere har familie og venner på hver side kan dere få øyekontakt og se alle gjestene deres før dere forlater kirken. Det vil automatisk gjøre at dere stråler mer, får mer naturlige smil, slapper mer av og det er hyggelig at gjestene blir mer synlige på bildene. 

Uansett hva dere planlegger: Dere må ikke glemme at bildene deres blir best om dere tør å by litt på dere selv. Husk at det er deres dag og dere kan gjøre akkurat det dere vil. Juble på kirketrappen, komme dansende mot bilen eller gjøre noe annet som ikke er forventet at dere skal gjøre. Slipp følelsene løs, kos dere og ha det gøy! Det blir det gode bilder av. 

Foto:  Jan Ivar Vik
Foto: Synnøve Seljeseth,  Lieben Foto

Foto: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto