Derfor bør dere vurdere å ha en "unplugged" vielse

unplugged-vielse-bryllup

Unplugged betyr frakoblet. Med en unplugged vielse menes en vielse hvor gjestene oppfordres til å legge bort kameraer, mobiltelefoner og heller være 100% tilstede i øyeblikket fremfor å knipse bilder.


Skrevet av Jan Ivar Vik


En brud fortalte meg en gang om opplevelsen hun hadde fra sitt eget bryllup da hun kom gående opp kirkegulvet.

Hun hadde gledet seg til å se alle gjestene.

Men da dørene åpnet seg og hun kom gående inn så hun ikke et eneste ansikt. Hun fikk ikke sett reaksjonene deres fordi alle var gjemt bak mobiltelefoner, kameraer og lysende LCD-skjermer og opptatt med å knipse bilder. 

Dessverre er ikke dette et engangstilfelle. 

Til og med store iPad-er blir brukt til å fotografere med under vielser.

Som bryllupsfotograf opplever jeg dette hele tiden; gjester som er mer opptatt av å prøve å få et skarpt bilde fremfor å være tilstede under den aller viktigste dagen til de to menneskene man er der for å feire.

Kanskje tenker gjestene at de gjør brudeparet en tjeneste ved å knipse masse bilder i løpet av dagen. "For da får jo brudeparet mange flere bilder å velge i senere, og fra mange ulike vinkler".

Men faktum er at dersom brudeparet har hyret en profesjonell bryllupsfotograf til å være med hele dagen, så får brudeparet de beste bildene ved at gjestene heller er tilstede, nyter øyeblikkene, smiler og koser seg sammen - uten å være gjemt bak et kamera eller opptatt med å dele bildene i sosiale medier. 

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det.

Det paradoksale med sosiale medier er at det nesten er viktigere å gi et inntrykk utad at man er tilstede i øyeblikket, fremfor å faktisk være det. 
— Jan Ivar Vik

Og la oss være ærlige. Mobilbilder fra mørke kirker og langt bak i benkeradene blir sjelden veldig gode. Jeg har til gode å se et snapshot fra en av gjestenes mobilkameraer bli forstørret opp og hengt på veggen i stedet for et fra den innleide fotografen. Så la heller gjestene få en liten pause og stol på fotografen dere har hyret. Jeg tror faktisk gjestene deres innerst inne vil sette pris på det. 

Jeg vil så gjerne at dere som gifter dere skal kunne se tilbake på dagen og huske at deres nærmeste familie og venner var tilstede og koste seg sammen med dere. 

En unplugged vielse fra brudens perspektiv

Elin og Didrik giftet seg i Italia. De valgte å ha en unplugged utendørs vielse i Toscana på et gammelt vinslott. Jeg tok en liten prat med Elin for å høre hvordan de valgte å gjøre det, og hvorfor. 

- Hovedgrunnen til at vi valgte en "unplugged vielse" var fordi vi ikke ønsket noen skulle ødelegge sikten til den profesjonelle fotografen vår. I tillegg ønsket vi å se ansiktene på gjestene våre, ikke se inn i titalls mobiltelefoner. 

Vi ønsket dessuten at gjestene skulle få oppleve selve vielsen, i stedet for å være opptatt med mobiler og kameraer. Vi skrev informasjon om dette på bryllups-facebooksiden vår og ba i tillegg toastmaster minne gjestene på det rett før vielsen. 

Dette førte til en mye tettere kontakt mellom oss og gjestene under selve vielsen og i tillegg ingen "ødelagte" bilder for fotografen. Vi er veldig glad for at vi valgte å gjøre det på denne måten og vi kan sterkt anbefale en kamerafri vielse til alle andre par som planlegger bryllup! 


Opplys gjestene deres

• Opplys i invitasjoner, bryllupsblogg/nettside og Facebook-gruppe om at dere ønsker en mobilfri vielse. Fortell hva og hvordan dere ønsker å ha det.

• Lag et hjemmelaget skilt som kan stå ved inngangen med en vennlig påminnelse om at dere ikke ønsker fotografering under vielsen.

• Husk at det er dere som bestemmer hvordan dere vil ha det på dagen deres, ingen andre.

• Dersom dere presiserer at det er deres (brudeparets) ønske, vil gjestene deres i større grad respektere avgjørelsen og det blir en mer positiv opplevelse for alle sammen.

• Forsøk å formulere det på en slik måte at gjestene sitter igjen med en følelse av at de faktisk bidrar og gjør dere en tjeneste ved å la kameraene ligge.

Forslag til formulering: 

Prest, vigsler eller toastmaster kan minne de fremmøtte gjestene om deres ønske om at gjestene lar kameraene ligge. Her er et forslag til hva de kan si: 

"Kjære gjester. Brudeparet ønsker at vi alle skal være 100% tilstede i øyeblikket og være vitne til denne spesielle dagen sammen. Vi ber dere derfor om å skru av kameraer og mobiltelefoner og at dere ikke tar bilder under vielsen. 

Brudeparet har hyret en svært dyktig fotograf som vil være sammen med oss hele dagen og dere vil få mulighet til å få en kopi av bildene etter bryllupet. 

Kos dere masse og jeg håper alle vil respektere brudeparets ønske om å la kameraene ligge.

Tusen takk!"


unplugged-vielse-bryllup-mobilforbud-gjest
iphone-bilde-vielse

Skrevet av Jan Ivar Vik