Si ja til deres drømmevielse!

Hvis du lukker øynene og ser for deg drømmebryllupet ditt, hvor står du når dere sier «ja»? Står du i kirka der du ble døpt? I sjøkanten med bare føtter, i hjemmestrikket lusekofte på toppen av et fjell, eller kanskje på tinghuset? Er dere omgitt av venner og familie i hagen til svigers, eller på takterrassen hjemme i leiligheten deres?

I mange år betydde bryllup først og fremst kirkebryllup. I år 2000 var det faktisk hele 6831 flere kirkelige vielser enn borgerlige. Siden den gang har trenden begynt å snu, og nå kan man skape sin drømmevielse, nesten uansett hvordan den måtte se ut. I 2016 var det kun 285 flere kirkevielser enn det var borgerlige – det vil si at nesten halvparten av oss velger å gifte oss utenfor kirkerommet!

Men hvilke alternativer har man egentlig dersom kirka ikke føles helt riktig? Hva er egentlig forskjellen på Human-Etisk vielse og Humanistisk vielse, hva driver Unitarforbundet med, og hva kan ordføreren bringe til bordet? Vi har tatt et lite dypdykk inn i jungelen av vielsesalternativer, og snakket litt med noen av dem som kan det aller best – nemlig vigslere.

Human-Etisk vielse

Human-Etikk er et livssyn. Det vil si at selv om dette er et sekulært alternativ, er det ikke et livssynsnøytralt alternativ til en kirkelig vielse. Human-Etisk Forbund har sitt eget vigselsformular, som vektlegger noen av humanismens viktigste verdier; kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt.

Seremonisjefen i Human-Etisk forbund forteller at vielser gjennom forbundet gir parene veldig mye frihet til å forme seremonien som de ønsker. Dere og vigsleren deres vil få tid til å bli godt kjent på forhånd gjennom samtaler og besøk, og vigsleren skriver en personlig vigselstale til brudeparet basert på disse samtalene. Utover det, kan dere inkludere så mange eller så få kulturelle innslag dere ønsker! Sanger, musikk, dikt, taler, buekorpssoloer – hva enn dere måtte ønske! - er velkomment, men Human-Etiske seremonier kan ikke inneholde religiøst innhold.

Human-Etisk Forbund har viet par i alle kriker og kroker av landet, fra fjelltopper i Aurland til kritthvite sørlandsstrender, så her er det bare fantasien deres som setter grenser.

Verdt å merke seg: Alle kan vies av Human-Etisk forbund, men èn av dere må være medlem.

Ta med dere presten ut!

Husk at dere ikke må gifte dere i kirka for å gifte dere kristelig! Dersom troen deres er viktig for dere, er det ingenting som er finere enn å bringe den inn i vielsen deres. For mange er det naturlig å vie seg i en kirke dersom de ønsker å vie seg kristelig, men det er faktisk ikke nødvendig å legge drømmen om et strandbryllup på hylla bare fordi dere ønsker å bli viet av en prest. Snakk med den lokale presten deres – mange av dem er veldig positive til å få bli med på en litt annerledes ekteskapsinngåelse! 

Verdt å merke seg: Bispedømmet må godkjenne vigselsstedet på forhånd.

Humanistforbundet

Akkurat som Human-Etisk Forbund, er Humanistforbundet basert på det humanistiske livssyn. På spørsmål om hva som gjør humanistiske vielser unike, kunne de fortelle at de opplever det som humanisme i handling å kunne lage parenes vielse akkurat slik det gir mening for dem. Ønsker dere en liten, intim vielse hjemme på kjøkkenet, gjør de det. Ønsker dere en stor folkefest med hele bygda, gjør de det. Ønsker dere å vies i fritt fallskjermfall, er Humanistforbundet klare for utfordringen! Og viktigst av alt: ønsker dere å inkludere kulturelle tradisjoner eller religiøse tekster, symboler eller bønner, hjelper de dere å sette sammen en sammenhengende og personlig vielse som uttrykker hvem dere er. Humanistforbundets vier gladelig to mennesker av ulik kulturell eller religiøs bakgrunn, på en måte som gir rom for å inkludere ritualer som er viktige for begge to. 

Verdt å merke seg: Dere trenger ikke være medlem av Humanistforbundet for å bli viet av dem, men det koster litt mindre dersom èn av dere er medlem, og aller minst dersom dere begge er det.

Ordføreren

Ferskest av alt er at ordførere har fått vigselsrett, og det syns vi er helt topp! En vielse utført av ordføreren kan foregå der dere måtte ønske, men skal det være utendørs må dere har et innendørs alternativ i bakhånd. Dette er kanskje den perfekte vielsesformen for dem som ønsker å holde det kort og konsist, da det kun settes av 15 minutter til seremonien fra start til slutt. Det betyr ikke at dere ikke kan inkludere musikk, dikt eller andre innslag, så lenge det skjer innenfor den disponerte tiden – men noen lang seremoni blir det altså ikke.

Verdt å merke seg: Dersom dere ikke vies i kommunen dere har bostedsadresse, må dere betale for seremonien.

Unitarforbundet

Unitaforbundet er en livssynsorganisasjon som står for absolutt trosfrihet. Tro, ifølge Unitarforbundet, er en personlig opplevelse. Dette gjør at de ikke legger begrensninger på om par ønsker å ha en religiøs eller sekulær seremoni – de er der for å skape en vielse som gir personlig mening for dere som par. For Unitarforbundet er ekteskapet en juridisk ordning. Det høres kanskje litt tørt ut, men det betyr at dere står fritt til å fylle en seremoni med nøyaktig det innholdet dere ønsker. Akkurat som Humanistforbundet, vier de gladelig par der partene tilhører forskjellige trossamfunn og inkluderer meningsfulle ritualer for dem begge. Vi tok oss en prat med en unitarprest, som kunne fortelle at han har utført vielser på alt fra Gaustatoppen til en nudiststrand (komplett med nakne gjester!), så her er det virkelig rom for å boltre seg!

Verdt å merke seg: Også hos Unitarforbundet lønner det seg økonomisk å være medlem, men de vier gladelig ikke-medlemmer også.


Og med det, håper vi dere føler dere litt bedre rustet på å finne den perfekte vigsleren for nettopp dere to!