Utendørs vielse - bryllupsfotografens drøm

Utendørs vielse. Ordet i seg selv kan kanskje virke avskrekkende på ethvert vordende brudepar i dette langstrakte landet som har ordene «furet værbitt» i nasjonalsangen. Og sant er det, Norge er et land med mye vær, og sommerbryllup er ikke nødvendigvis en garanti for å få flott vær på bryllupsdagen. Men fordelene og det unike ved å ha en utevielse vil nok langt på vei overskygge den lille muligheten for å få skikkelig uvær på bryllupsdagen.Fotografene i Blikkfangerne har vært vitner til mang en vakker utevielse, og de kan nok trygt si at ingen av brudeparene de har fotografert har angret i etterkant på at de valgte å ha sin vielse utendørs!

I utlandet har det i lange tider vært vanlig å gifte seg utendørs. Det har nok ikke vært like vanlig i Norge, kanskje mye på grunn av tradisjonen med å gifte seg i en kirke, og til dels kanskje for at mange ser på det som risikabelt med tanke på norske værforhold. Når vi nå engang bor i det landet vi gjør, og været kan være såpass uforutsigbart, kan det være smart å ha et alternativ eller en plan b i tilfelle det skulle bli veldig dårlig vær på bryllupsdagen. Det kan være å ha et telt e.l. i bakhånd, ponchoer eller paraplyer til gjestene, kanskje et alternativ innendørs. Men husk at litt ruskevær er ikke farlig, og kan gi like flotte bilder som en strålende solskinnsdag.

Sett fra bryllupsfotografens ståsted, er det mange fordeler ved utevielser. Man trenger ikke å tenke på mørke kirker med dårlig lys, noe som betyr at man har gode lysforhold som vil resultere i bedre bilder. Fotografen vil normalt ha svært god plass til å bevege seg på, noe som betyr at det er gode muligheter til å få bilder fra flere vinkler, lettere å få bilder av brudepars og gjesters reaksjoner, detaljer etc. 

Når man er så heldig å bo i et land som Norge, er det ikke vanskelig å finne fantastiske steder for utevielser. I nydelig natur, eller på et sted som kanskje er spesielt for brudeparet kan man få en unik setting for en vielse. 

Når det gjelder utevielser, er det lurt å sjekke opp på forhånd hvilke lover og regler som gjelder for stedet dere ønsker å gifte dere. Skal dere ha humanistisk vielse, borgerlig vielse eller ønsker dere å bli viet av en prest? Det begynner å bli mer vanlig at man kan finne noen som vil vie dere utendørs, men det finnes fortsatt prester som ikke ønsker å vie andre steder enn i kirken. Dere må kontakte prestekontoret, og deretter er det opp til presten om han eller hun er åpen for å vie utendørs. En humanistisk vielse kan i utgangspunktet gjøres hvor paret selv ønsker. 

Disse kan utføre vigsler etter ekteskapsloven:

 • Prest i Den norske kirke
 • Forstander i registrert trossamfunn som har vigselsrett
 • Sermonileder eller tilsvarende i livssynssamfunn
 • Notarius publicus
 • Norsk utenrikstjenestemann
 • Unitarforbundet
 • Sosialhumanistene
 • Human-Etisk Forbund

Husk å være tidlig ute med å bestille vigsler, da det ofte er stort trøkk på de mest populære datoene i sommermånedene. 

Det er vel knapt noen som har så mye erfaring med og forståelse for lysforhold, sol, lys/skygge enn bryllupsfotografen din. Så er du usikker angående sted og opplegg for din utendørs vielse, ikke vær redd for å spørre fotografen din om råd, de vil sannsynligvis være mer enn villige til å bidra med sin erfaring på området! Sannsynligvis vil nok han/hun være veldig glad for å bli spurt, og kan komme med gode råd om lokasjon, lysforhold, tidspunkt for vielse etc. Så bruk fotografen din, de vil alltid være interessert i å hjelpe, siden deres felles mål vil være å sitte igjen med best mulig bilder fra deres utevielse.

Brudeparets egne erfaringer

Men en ting er fotografenes syn på temaet, vi må også få høre fra et brudepar om deres erfaring med utevielse. Kaja og Jonas valgte å gå for utendørs seremoni, endatil på Nordvestlandet. Da gjelder det å ha is i magen, og det lønte seg! 

«Vi ønsket å ha en utevielse fordi vi syntes det ga en ekstra fin ramme rundt et bryllup som skulle finne sted på en midtsommerdag. Stedet vi hadde sett oss ut var en nydelig prydhage utenfor et gammelt herskapshus, Chateauet i Molde. Da vi fant ut at dette var mulig å leie var valget enkelt. Vi fikk deretter tak i en vigsler som godkjente dette som vigselssted. 

I og med at man aldri kan være sikker på været en sommerdag i Norge var det viktig for oss å ha mulighet til å trekke inn i en bygning.  Dette viste seg også praktisk i forhold til servering etter seremonien og tilgang til toaletter. Når man velger utevielse blir det naturlig nok litt mer planlegging og praktisk arbeid med å klargjøre stedet før vielsen, med sitteplasser, "alter", mikrofon/høyttaler, blomster ol., men dette kan gjøres ganske enkelt.

Vi fikk god hjelp av venner og familie rundt den praktiske gjennomføring på selve dagen. Og det ble absolutt en drømmedag! I etterkant er vi strålende fornøyde med valget om å holde vårt bryllup utendørs. Vi fikk nydelig vær og en fantastisk dag med mennesker vi er glade i. Det hjelper også med skryt fra gjestene som for første gang opplevde vielse utendørs i en vakker hage.»

Foto: Lieben Foto  Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget! 

Foto: Lieben Foto

Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget! 


Da gjenstår det bare å vise noen nydelige eksempler på utevielser, foreviget av noen av fotografene i Blikkfangerne. Forhåpentligvis kan det inspirere og motivere flere vordende brudepar til å ta valget om å smis i hymens lenker utendørs… Enjoy!

Foto: Tone Molnes
Foto: Tone Molnes
Foto: Jan Ivar Vik
Foto: Jan Ivar Vik