Bilder i full oppløsning. Hva betyr det?

vikfoto.jpg

De fleste fotografer i dag tilbyr at du som kunde kan få ferdigredigerte bilder i full oppløsning. Hva betyr dette i praksis for deg som kunde? Og hva er forskjellen på lav og høy oppløsning? 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Se for deg bildet ditt som en pizzadeig.

Et bilde med lav oppløsning er som en liten deig. Den er fin til å kjevle ut som en knøttliten pizzabunn på noen få cm. i diameter. Men straks du prøver å dra eller kjevle den større får du problemer. Den blir fort dradd i stykker, hullete og ødelagt. Har du en stooor pizzadeig derimot har du muligheter til å lage mange perfekte små pizzabunner om du vil det, eller lage noen ordentlig store pizzaer. Det er helt opp til deg. 

Slik er det med bildet ditt også. Du bør ikke prøve å forstørre et bilde med lav oppløsning, det vil ikke se pent ut. Det blir pixlete (kornete), uskarpt og resultatet blir ikke bra. Har du et bilde i høy/full oppløsning er dette veldig stort og du vil derfor ha mulighet til å lage store forstørrelser. 

Stor og liten eller høy og lav - dette er relative begreper. Men for å gi en liten guide kan man grovt si følgende: 

Lav oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er mindre enn 1500 pixler blir gjerne kalt lavoppløslige. Dette er bilder som funger fint til skjermvisning, for eksempel på Facebook. Men prøver du å printe større bilder enn 10x15cm vil det gå utover kvaliteten. 

Høy oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er større enn 3500 pixler kalles høyoppløselige bilder. Mange av dagens kameraer leverer bilder med full oppløsning på nærmere 5-6000px. Bilder med høy oppløsning egner seg utmerket både til større forstørrelser som du kan henge på veggen og til skjermvisning og sosiale medier. 

Obs: Det er stor forskjell på ferdigredigerte bilder i full oppløsning i JPG-format og RAW-filer. Ingen respekterte fotografer sender fra seg uredigerte RAW-filer til privatkunder. Vi har tidligere skrevet litt om det i denne artikkelen: Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår?