Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår?

Du har sikkert hørt om råfiler før, eller RAW-filer som det heter. Noen ganger spør folk om de ikke bare kan få alle de uredigerte bildene fra fotograferingen, men hva betyr det? Kan man det egentlig?

Det korte svaret er på dette er: Nei.

Det bittelitt lengre svaret er: Nei, det har du ikke lyst til for disse bildefilene er helt ubrukelige for deg.


Skrevet av Eirik Halvorsen


For at du lettere skal forstå hva jeg snakker om så kan jeg begynne med å forklare at ei RAW-fil er et digitalt kamera sitt negativ. Ordet negativ kommer fra filmdagene hvor filmen (negativet) ble eksponert for lys inni kameraet. Ved hjelp av en kjemisk prosess i mørkerommet (også kalt fremkalling) blir bildet overførbart til papir slik at man kan ramme det inn og henge det opp på veggen. Alt dette er fortsatt helt likt i dagens digitale verden bare at man bytter ut filmen med en digital sensor og kjemikaliebadene med digitale redigeringsprogram.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene av Tove og Ruben når han frir til henne på bloggen til Eirik Halvorsen.

Det vil si at hvis du skal kunne se et digitalt bilde som .jpg-fil eller få det printet på et fint papir slik at du kan henge det på veggen så må den digitale RAW-fila fra kameraet fremkalles i et redigeringsprogram som Photoshop eller Lightroom. Det fins flere typer redigeringsprogrammer men disse to er de mest brukte blant profesjonelle fotografer. Alle fotografer kjenner utstyret sitt veldig godt og fotograferer med tanke på sluttresultatet. Ei RAW-fil rett ut fra kameraet ser ofte grå og flat ut og den inneholder utrolig mye informasjon som kan behandles i redigeringsprosessen. Det er her bildene kommer til live og det er her fotografen får satt sin look på hvordan bildene ser ut, bare se på eksemplene i denne posten ved å dra slideren frem og tilbake.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene til Krijah og Geethan på bloggen til Eirik Halvorsen.

En annen grunn for at du ikke har lyst på alle RAW-filene er fordi en fotograf tar mange flere bilder enn det som behøves. Det er ikke slik at man står og venter på et øyeblikk og tar ett bilde så er man ferdig med det. Hva om noen blunker på bildet? eller hva om motivet var i bevegelse og en hånd kom foran et ansikt? For å fange et øyeblikk må fotografen ta 10 bilder. Kanskje 30. Det høres kanskje mye ut men slik blir et godt bilde til. I redigeringsprosessen blir det ene bildet valgt ut og kommer videre til Oslo mens de andre ikke kommer med, hvis dette var en talentkonkurranse. For at du som kunde skal få kun det beste fra bryllupsdagen kan en fotograf ta mellom 2-4000 bilder som blir skalert ned til 3-500 ferdig redigerte bilder, alt etter hvor mange fotografen din leverer.

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Hanne og Erlend på bloggen til Eirik Halvorsen.

 

I dette bildet av Lene og Alexander ville jeg oppnå et par ting: (forts. under bildet)

Bildet til venstre er uredigert og bildet til høyre er ferdig redigert. Bruk slideren for å se forskjellen. Se alle bildene fra bryllupet til Lene og Alexander på bloggen til Eirik Halvorsen.

- De skal være silhuetter mot den lave kveldssola
- Sola skal skinne gjennom mellom dem et sted
- Refleksjonen deres skal vise i vannet under dem
- De skal holde i hendene og se på hverandre/være med hverandre
- Føttene deres skal være posisjonert slik at det faktisk ser ut som at de går og ikke står stille

For å få til alt dette og for å være så effektiv som mulig så forklarte jeg så godt jeg kunne hva jeg hadde i hodet mitt og prøvde å slippe at de måtte gå mange ganger frem og tilbake for å få tid til å gjøre andre bilder også. Det hele endte opp med 28 bilder på 19 sekunder for å oppnå det perfekte bildet jeg var ute etter. 

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

Bildet øverst til høyre er det beste og det som ble plukket ut. De andre er bare støy.

De 27 andre bildene er det jeg snakker om som er grunnen for at du som kunde ikke kan få alle bildene som ble tatt. Akkurat dette tilfellet med 28 bilder er nok i det meste laget men jeg vil påstå at for situasjonsbilder hvor folk beveger seg går det fort mellom 3 og 10 bilder for å få det ene perfekte. Å fotografere er en prosess og som fotograf så kan jeg den prosessen veldig godt og vet hva jeg skal se etter når jeg velger ut bilder. På den måten er jeg mest effektiv og kunden får det ferdige produktet til avtalt tid.