Hvor mye koster en bryllupsfotograf?

Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Som kommende brudepar kan det være vanskelig å vite hva som er vanlig å betale for en bryllupsfotograf, og hva man får for pengene. Det finnes priser fra et par tusen og opp mot 50.000 om man tar med fotografer i Norden. I denne artikkelen vil vi prøve å gi deg litt enkel informasjon om bakgrunnen for prisene våre fotografer har.


Skrevet av Vegard Giskehaug


Vi tar utgangspunkt i heldags bryllupsfotografering, som er det Blikkfangerne-fotografene for det meste gjør. Dette vil si at fotografen følger dere som brudepar hele-, eller store deler av dagen. Ofte har man pakker på 10 eller 12 timer. 

Prisnivået på heldagsfotografering for våre erfarne fotografer ligger på rundt 30.000kr, pluss minus et par tusen kroner. Hvorfor koster det dette lurer du kanskje på? Det enkle svaret er: inntekter - utgifter = lønn. Man har en pris fordi man har regnet seg frem til at dette trenger jeg for å ha en gjennomsnittlig årslønn. 

Her kommer en rask gjennomgang av prisen:
30.000 totalt
6000kr (25%) går til moms
Rundt 7-9000kr går til skatt & evt. arbeidsgiveravgift

Restbeløpet på ca 15.000,- skal være med å betale for jobbforsikringer (sykdom/helse og reise/utstyr), innkjøp og vedlikehold av hovedutstyr + backup kamera og utstyr, kontorleie, pensjon, kursing/utvikling, løsning for sikkerhetskopiering av bildene deres, programvare, feriepenger og lønn. Her har hver fotograf sitt regnestykke i forhold til sine løsninger, men det er lett å skjønne at det går ut litt penger hver måned på dette.

Hvor mange timer brukes gjennomsnittlig på et heldagsbryllup?

  • ca. 2-3t - I forkant går det litt tid til epost-kommunikasjon, møte/skypemøte, fakturering og kontrakter, samt litt planlegging av locations o.l. på bryllupsdagen.

  • 12t - På selve bryllupsdagen tar vi nå utgangspunkt i 12 timer fotografering.

  • ca. 15-25t - I ukene etter bryllupsdagen skjer det meste av tidsbruken. Her skal man først importere og backe opp bilder. Deretter skal det gjøres et utvalg, ofte fra over 2000 bilder og ned til rundt 500 bilder. Så skal bildene redigeres. På dette bruker fotografene alt fra 1-5 dager. Alt avhengig av hvordan man etterarbeider bildene fra bryllupet.

  • Totalt er vi da oppe i ca. 35-40 timer pr heldagsbryllup.

+- 24.000 kr (etter moms er trukket fra) fordelt på 35 timer = 685kr/timen. Dette er en relativt normal pris for de fleste håndverkere og frilansere i mange bransjer, og en pris som gjør at vi bryllupsfotografer klarer å ha dette som vår jobb. En jobb som vi elsker :)

Med denne artikkelen håper vi du har fått et lite innblikk i grunnlaget for prissettingen for våre fotografer. Om du vil lese mer rundt dette temaet, ta en titt på denne artikkelen!