Intervju med Michaela Klouda

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Foto: Eva Helene Storm Hanssen, Moment Studio

Hvem er du og hvor holder du til?
Jeg er Michaela, er 30 år og Oslo-jente. Jeg er gift med en sunnmøring ved navn Remi og sammen bor vi midt i byen og lever livets glade dager. 

Jeg deler kontor med to andre Blikkfangere, Åsmund og Tone, i kontorfelleskapet MYNE på Sagene. Jeg jobber hovedsakelig som bryllupsfotograf, men krydrer det til med litt andre jobber som familie- og portrettfoto, i tillegg til å jobbe med mannen min med diverse albumcover og musikkfoto.
Når jeg ikke jobber liker jeg å reise, spise god mat og drikke deilig vin og gå på konserter.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?
Gjennom både skole og læretid hadde jeg alltid planer om å jobbe innenfor reklame- og motefotografi, og bryllupsfoto så jeg på som noe litt kjedelig og traust. Etter å ha jobbet innenfor reklamebransjen noen år merket jeg at det egentlig ikke var noe for meg, og at jeg ikke var så interessert i å fotografere en konstruert og perfekt virkelighet.

Jeg begynte så smått å fotografere bryllup og skjønte fort at jeg hadde havnet på riktig hylle. Som bryllupsfotograf får jeg jobbe med ekte mennesker, ekte følelser og fange ekte øyeblikk, noe som gir meg veldig mye og samtidig føler jeg at jeg gjør en jobb som betyr noe for andre mennesker. Som en bonus får jeg reise og oppleve både inn- og utland, jeg får smake på god mat og bryllupskaker og jeg får nye venner på veien. Helt perfekt!

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?
Som selvstendig næringsdrivende er jeg så heldig å kunne styre arbeidsdagen min akkurat som jeg vil, så dagene blir ganske variert. Har jeg mye jobb sitter jeg på kontoret mitt på Sagene og redigerer bilder, har møter med brudepar, svarer på mail og diverse annet forefallende arbeid, men når jeg har mulighet tar jeg meg gjerne fri og går tur i skogen eller henger på café med venner eller reiser på en spontan tur et sted. Jeg er så til de grader et b-menneske, så jeg liker å sove lenge og heller jobbe litt utover kvelden.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?
Ja, i løpet av snart ti år som fotograf har det så klart blitt noen tabber, noen små og noen større. To ganger har jeg gjort større tabber som har gått ut over kunder, og det er en grusom følelse. Men alle kan gjøre feil og i slike tilfeller er det eneste riktige å være ærlig og oppriktig og finne en løsning som kunden blir fonøyd med. Og det beste med å gjøre feil er at det alltid resulterer i lærdom, slik at man aldri gjør de samme feilene igjen og kan utvikle seg videre.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

bryllup_haugesund_skudeneshavn_michaela_klouda_3.jpg

Dette er et bilde fra i sommer fra et bryllup på Karmøy utenfor Haugesund. Jeg så dette landskapet på vei fra flyplassen dagen før bryllupet og tenkte at der hadde jeg lyst til å fotografere. Det minner meg om naturen slik den er på fjellet, men dette var bare langs en helt vanlig vei.
På selve bryllupsdagen var vi flere steder for å ta bilder og etterhvert fikk vi litt dårlig tid og vurderte å ikke stoppe her, men jeg fulgte magefølelsen og fikk brudeparet ut av bilen og fikk de til å gjennom lyngen, og bildet ble akkurat slik jeg hadde sett for meg!

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?
Det er veldig vanskelig å svare på, for livet har sin egen vilje noen ganger. Jeg håper å fremdeles fotografere bryllup og fortsette å utvikle meg selv og min stil. Jeg har selv gått i lære som en del av min utdanning og syns det er viktig å hjelpe nye, unge fotografer opp og frem, så kanskje jeg har mine egne lærlinger?

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?
Det er mange fotografer som har inspirert meg og vært med på å forme meg til den fotografen jeg selv er i dag. Først og fremst vil jeg nevne Eva Helene Storm Hanssen fra Moment Studio, hvor jeg gikk i lære, som har lært meg alt det grunnleggende innenfor foto og som fremdeles er en stor inspirasjonskilde. Jeg var så heldig å få jobbe som assistent for Marcel Leliënhof i et par år og han har også inspirert meg mye og lært meg å bli litt mer «rock’nroll» som han sier.
Ellers har jeg blitt mye inspirert av kunstfotografer som Joel-Peter Witkin og Francesca Woodman, og mestere som Annie Leibovitz og Anton Corbijn.

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).
Christian Houge! Han er en av Norges mest spennende kunstfotografer og fotograferer mennesker og natur med en mørk undertone.

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!
Det er selvfølgelig fristende å fotografere episke bryllup på toppen av fjell, på fjerne strender eller andre eksotiske steder, men uavhengig av sted og land liker jeg bryllup som er litt annerledes og så avslappet som mulig. Da vi giftet oss i sommer, lagde vi vårt drømmebryllup med vielse i hagen, flere forskjellige artister som spilte mens folk enten satt på gresset eller danset i hagen, fantastisk vegetarmat og verdens beste fest med alle våre venner. Slike bryllup kunne jeg gjerne tenkt meg å fotografere!

Hva er din guilty pleasure?
Å lese blogger (ikke av den informative typen), sminkevideoer på You-Tube, tv-serier med målgruppe 15 år gamle jenter, makaroni med ost, 90-talls syngedamer. Tror jeg stopper der.