Når man angrer på valget av fotograf - i ettertid

Et godt tips til deg som planlegger bryllup er å prate med mange som har giftet seg før og lære av deres erfaringer. Da jeg skulle gifte meg selv brukte jeg erfaringer fra alle bryllupene jeg hadde fotografert og visste alle tingene vi ikke skulle gjøre. Bryllupsdagen er kun én gang og det er for sent å angre på noe du gjorde eller ikke gjorde i ettertid.


Skrevet av Eirik Halvorsen


Alyssa og Bryon tok kontakt med meg sent i 2015 fordi de var misfornøyde med bryllupsbildene sine. De holdt på å planlegge en ferietur til Norge og fant hjemmesiden min når de lette etter en bryllupsfotograf til å fotografere dem på ny. Jeg sa selvfølgelig ikke nei til å hjelpe dem med det og etter noen samtaler over Skype ble vi enige om å møtes i Ålesund og kjøre innover Sunnmørsalpene. Jeg tok en prat med henne om bryllupet deres.

Littegrann bakomhistorie før vi setter i gang: Fordi de ikke var fornøyd med bryllupsbildene sine så de det nødvendig å gjøre det på ny. Før bryllupet hadde de ikke noe særlig erfaring med å bruke profesjonell fotograf, slik som de aller fleste egentlig. De gikk for noe som virket som en veldig grei løsning, å hyre ei venninne av svigerinna til Alyssa som fotograferte ved siden av dagjobben. I ettertid angret de veldig på det valget og dette intervjuet vil forhåpentligvis hjelpe deg som leser med å få litt mer erfaring til å ta med inn i bryllupsplanleggingen.

 

Når man planlegger et bryllup er det åpenbart veldig mye å tenke på. Hva var hovedfokuset deres?
- Lokalet, uten tvil. Vi giftet oss i et annet fylke (stat) og alle gjestene våre måtte reise dit så vi brukte mye tid på å undersøke hoteller og lokaler hvor gjestene kunne bo og hvordan det passet med lokalet vi skulle gifte oss i.

Hvor fant dere inspirasjon og informasjon om bryllupsplanlegging?
- Pinterest var til stor hjelp for meg for der kunne jeg se hva andre har gjort før og prøve å finne idéer og muligheter som passet til oss. Søstera mi og nære venner var gift fra før pluss at jeg hadde vært forlover i hvert fall 10 bryllup før mitt eget så jeg hadde mange å rådføre meg med. 
Min mor elsker fotografi og hun gav en lang liste til fotografen over bilder hun ville ha og praktisk talt hang over skulderen hennes under bryllupsdagen.

Husker du noe spesifikt du søkte etter på Google eller Pinterest?
- Kjoleidéer, kakeidéer, poseringsidéer til bilder. Fotografen vår ba oss om å sende Pinterest boards med spesifikke bilder og poseringer som vi likte, noe jeg i ettertid forstår ikke var en så god idé. Du sa veldig klart og tydelig når vi pratet med deg første gangen at du ikke var interessert i å se noen andre sine bilder. Det viste seg å være et godt råd. Når man prater med folk med erfaring så slipper man å søke så mye i blinde også.

Hvordan gikk dere frem for å finne en bryllupsfotograf før bryllupet?
- Svigerinna mi hadde en venn som var fotograf og vi sjekket ut bildene hennes på Facebook. De var fine, hun hadde gode tilbakemeldinger og gav oss rabatt siden vi var i familie med hennes venn. Etter noen mailer frem og tilbake var valget ganske lett.

Under planleggingen av bryllupet deres, hva var deres inntrykk av fotografi som et yrke og hva var forventningene deres til det ferdige resultatet?
- Ikke særlig store egentlig. Jeg husker at jeg sa til fotografen vår at vi ikke er så fotogene og egentlig ingen “bilde-folk”. Tankene mine var at vi bare trenger et eller to fine bilder av oss selv til å henge på veggen. Hun livnærte seg ikke av fotografi da hun hadde en annen jobb som hovedinntekt. Vi syns jo bildene på Facebook så fine ut men vi burde ha pratet mer med henne i forkant.

Jeg har fått et helt nytt inntrykk av hvor viktig personen bak kameraet er. Det gjelder ikke bare bildene og sluttresultatet men personligheten og væremåten er så utrolig viktig.
— Alyssa Aalmo Becker

 

Hvilke kostnader var høyest prioritert i budsjettet deres?
- Definitivt festlokale og maten. Jeg er veldig stolt over at når man kom inn i festlokalet kunne man umiddelbart se at det var meg og Bryon som gifter seg her, men maten stod nok høyest på lista. Dekorasjoner og personifisering var viktig men jeg husker at jeg tenkte “trenger vi virkelig å bruke så mye penger på alle disse tingene?”. Vi holdt det ganske minimalistisk men vår stil og uttrykk var ganske tydelig.

Nå til dags kan “hvem som helst” bli en fotograf og det er jo så mye bra utstyr på markedet. Tror du at personen bak kameraet har noe å si? 
- Ja! Jeg tror ikke at hvem som helst kan bli en fotograf fordi det krever talent og masse tid og øving for å mestre faget. Instagram får det til å virke som om alle er fotografer, men å faktisk ha et øye for kunst og skjønnhet er ikke noe alle har. F.eks. da vi kjørte forbi de røde hyttene så jeg bare noen røde hytter og tenkte “ok”, men du så landskapet og tåken og fjelltoppen som tittet frem og fanget området og stemningen på en helt annen måte enn “normale” mennesker hadde klart.

Foto:  Eirik Halvorsen . Trykk på linken for å se hele blogginnlegget.

Foto: Eirik Halvorsen. Trykk på linken for å se hele blogginnlegget.

Hadde du det samme inntrykket av en fotograf før du giftet deg? Hvis ikke, hvorfor tror du det har forandret seg?
- Det inntrykket forandret seg etter at vi jobbet med deg. Jeg har fått et helt nytt inntrykk av hvor viktig personen bak kameraet er. Det gjelder ikke bare bildene og sluttresultatet men personligheten og væremåten er så utrolig viktig. Fotografen i bryllupet vårt var ikke særlig frempå og resonnerte ikke så godt med oss personlig i motsetning til da vi møtte deg to dager før fotograferingen hvor vi følte vi hadde vært venner i mange år.

Bryllupet er over og kun minnene sitter igjen, ville du gjort noen andre valg i forbindelse med planleggingen av bryllupet?
- Absolutt! Jeg tenker på det hver dag. Neida. Joda. Jeg ville gjort mye mer research. Hva slags type fotografi ønsket vi oss? Posert eller ikke? Lys og utvasket stil eller mørk og fargerik? Det er så viktig å bli bedre kjent med fotografen og få en forståelse over hvordan vedkommende er som person. Jeg ville også spurt om stilen og inspirasjonen.
Hvis jeg kunne valgt helt på ny ville jeg nok elopet i stedet for å ha et stort bryllup (les hva en elopement er her).
- Som mange sikkert har sagt før så er det utrolig mange ting som kan gå galt på bryllupsdagen, uansett hvor mye du planlegger. Uavhengig av hva som gikk galt og ikke er jeg kun lei meg for at bryllupsbildene ikke ser ut slik som dagen føltes for oss.

Hva er dine aller beste råd til folk som planlegger bryllupet sitt nå?
- Bestill forlovelsesbilder med bryllupsfotografen du ønsker å bruke. På den måten får du et hands-on inntrykk av hvordan personen er og du får også sett hvordan bildene ser ut. Hvis vi hadde gjort det med vår fotograf hadde jeg gledelig betalt det det kostet for å finne ut at det ikke var riktig fotograf for så å gå videre til en annen.

Les 5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet

- Ikke bry dere om alle andre. Tenk på dere selv og gjør det dere vil. Det er ingenting som er rett eller galt og det viktigste er at dere gjør dagen til deres egen. Det kommer bare til å skje én gang så vær tro mot dere selv og gjør det dere vil!