Intervju med Synnøve Seljeseth fra Lieben Foto

blikkfangerne-lieben-foto-portrett.jpg

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg heter Synnøve, jeg er 39 år gammel og jeg er så heldig at jeg deler hus med tre gode gutter, min mann André og våre to små sønner Peder og Aksel. Jeg har vært litt rundt omkring opp gjennom årene, og har bl.a bodd i England og Frankrike, og hatt 10 fine år i Oslo. I 2011 tok jeg med mann og barn og flyttet til min hjemby Molde, og her har vi vært siden!

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Som for mange andre bryllupsfotografer var det litt tilfeldig. Jeg er egentlig utdannet grafisk designer, men omtrent samtidig som jeg flyttet fra Oslo til Molde i 2011 ble jeg spurt av søsteren til en venninne om å ta bilder i bryllupet deres. Heldigvis sa jeg ja, men det var mildt sagt en overveldende dag, og etter det bryllupet lovte jeg meg selv at dette skulle jeg aldri gjøre igjen! Kremt. Men det var sådd et frø som begynte å spire, og da det etterhvert ble flere og flere som spurte om jeg kunne ta bilder for dem, var ikke avgjørelsen om å satse på dette vanskelig å ta. Lite ante jeg at det da var starten på en ny karrierevei og drømmejobben! 

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

En helt vanlig dag handler først og fremst om guttene, og starter med å få dem opp og avgårde til skole og barnehage hvis det er en hverdag. Om jeg ikke har en fotografering på timeplanen, går det mest ut på forefallende arbeid, alt det som følger med å drive eget firma. Det kan være bildebehandling, mailing, fakturering, bilag, blogging, sosiale medier, møter med brudepar, etc. (But first, coffee!) Noe jeg liker godt med denne jobben er friheten jeg har til å styre egen arbeidshverdag. Om det passer seg slik, kan jeg f.eks hente guttene tidlig, ta en fridag sammen med minstemann, gå en tur og spise lunsjen min ute i sola. Men det gjelder mest i de roligere periodene da, i høysesong blir det ikke mye av sånt.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Jeg har heldigvis unngått de helt store tabbene, men det holdt på å gå galt under bryllupsfesten i det aller første bryllupet jeg fotograferte. Brudeparet skulle til å danse den første dansen, og akkurat da gikk blitsen min tom for batteri. Jeg hadde ikke med ekstra batteri, og kameraet mitt var ikke bra nok til å takle det mørke lokalet uten blits. Heldigvis hadde jeg lagt merke til at en av gjestene hadde samme blits som meg, og han var så generøs at han ga meg batteriene sine. «Det er tross alt viktigere at du har dem enn jeg» sa han. Rødme.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

Dette bildet har blitt en favoritt hos meg! Det blåste kraftig og det var ganske kaldt under fotograferingen, men denne fine gjengen holdt humøret oppe. Det var veldig fint lys i den lave høstsola, men jeg tror nok jeg liker bildet så godt fordi det føles veldig beskrivende for den avslappede og uformelle stemningen jeg alltid etterstreber under fotograferingen av portrettene.

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Forhåpentligvis det samme som i dag! Kanskje enda flere bryllup rundtom i hele landet, og alle bryllupene fordelt utover i de forskjellige årstidene.

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

I mine yngre dager var jeg veldig opptatt av musikkfotografi, og blant favorittene var Anton Corbijn og Mick Rock. Må også nevne Ansel Adams landskapsbilder! Siden jeg begynte med bryllupsfoto har nok Gabe Mcclintock vært en favoritt. 

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Kunne nevnt flere, men synes det er veldig gøy å følge med på f.eks Sølve Sundsbø, Erik Almås og Stian Klo og det de får til!

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Jeg tror ikke jeg har et konkret drømmebryllup eller sted å beskrive, for meg er det nok mer et bryllup der brudeparet lar sine personligheter skinne gjennom. At man ikke nødvendigvis følger alle tradisjoner, men gjør ting etter eget hjerte og kanskje litt utenfor den tradisjonelle «boksen». Det vil nok være et drømmebryllup å fotografere for meg!

Hva er din guilty pleasure?

Jeg vil helst lyve kjenner jeg, for jeg dør litt innvendig av å si dette…! Men ja, jeg ser på "Keeping up with the Kardashians". Jeg holdt stand i mange år og nektet å se på det, men så ble jeg revet med jeg også. Så når hodet trenger tanketom underholdning er det det som flimrer over skjermen her. Jepp.