Intervju med Jan Ivar Vik

Foto: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg heter Jan Ivar. 31 år. Er gift med Mai Kristine, drømmedama jeg har vært sammen med siden videregående. Vi har to herlige gutter, Ruben (2) og Benjamin (9). Vi bor i et lite rekkehus i Sarpsborg, eller "Sarp Tropez" som Johan Golden så fint kaller det. Jeg er født i Ecuador og tilbragte mine første seks leveår i Andesfjellene på rundt 3000 moh.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Bryllupsfotografering er veldig utfordrende og utrolig givende. Det er kanskje to av de viktigste grunnene til at jeg driver med dette. Det er utfordrende fordi det er et stort press på at man må levere topp resultater hver gang uten noen som helst mulighet til å gjøre fotograferingen på nytt. Og man må være forberedt på alle tenkelige og utenkelige situasjoner og lysforhold. Man må forutse det uforutsette.

Det er også veldig givende fordi jeg møter så mange flotte mennesker som legger til rette for at jeg skal ha det bra på jobb, og fornøyde brudepar som setter så stor pris på jobben jeg gjør for dem. Jeg fant ganske fort ut at det var heldagsfotografering jeg ville satse på, for jeg tenker at bryllup er så mye mer enn de planlagte bryllupsbildene. Det man faktisk ønsker å se tilbake på etter bryllupet er de smånervøse brudepikene, familie og venner, vielsen, alle de små detaljene, latteren, gledestårene, kjærligheten, den gode stemningen, kjemien mellom to personer som elsker hverandre, rørende taler, brudepar i solnedgangen i en liten pause under middagen, dansing, fest - hele bryllupet!

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Kaffe. En typisk dag inneholder mye kaffe. Men først og fremst er fokuset på guttene, minstemann som skal i barnehagen og eldstemann på skolen.

Når guttene er ute av huset og kona har dratt på jobb, begynner samtidig min arbeidsdag med kaffekopp nr. to eller tre. Jeg har hjemmekontor og liker godt de fleksible hverdagene. Mye tid går med til redigering av bilder. Som regel med litt jazz eller Bernhoft over høyttalerne i bakgrunnen. En del tid går også med til vedlikehold av blogg og hjemmeside, sosiale medier, møter med nye kunder, svare på henvendelser og i høysesongen er det ganske tett løp med bryllup hver helg i tillegg til andre fotograferinger i ukedagene.

Og selv om det ikke er typisk å bli booket til jobbturer til Aserbajdsjan, Ecuador, Kenya og Spania har jeg vært heldig å få oppleve det også. Det er heller ikke hver dag jeg tar bilder av statsministeren, flyr helikopter over Oslo, fotograferer bryllup i Toscana eller henger med kjendiser backstage, men det er også en del av jobben min. Og jeg digger alt sammen.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

For mange år siden jobbet jeg en liten periode i et vikariat som pressefotograf. En dag skulle jeg ta noen bilder av en gruppe mennesker i forbindelse med en TV-produksjon. Jeg var nesten ferdig med å fotografere og skulle bare kikke gjennom bildene jeg hadde tatt. Men det var ikke mulig å bla gjennom bildene! Shit! Jeg hadde fotografert alle bildene så langt uten minnekort i kameraet! Kameraet var stilt inn til å kunne ta bilder uten minnekort - kun som forhåndsvisninger på skjermen. Men jeg bare smilte, latet som ingenting og sa bare at vi skulle ta noen bilder til - jeg måtte bare "bytte minnekort" først. Jeg tok noen få bilder til, denne gangen med minnekort i kameraet. Bildet kom på trykk, de jeg tok bilder av merket ingenting og jeg lærte en veldig viktig lekse.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

Jeg synes det er så fint når mennesker tør å vise følelser. Jeg elsker dette bildet av bruden og tårene som triller nedover kinnet under brudgommens tale. Det er ærlig, ekte og forteller en historie - akkurat slik jeg ønsker mine bryllupsbilder skal være. Jeg digger det. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Jeg håper egentlig å gjøre akkurat det samme jeg gjør i dag, fordi jeg trives så utrolig godt med jobben min og alle de fantastiske menneskene jeg får møte.

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Det tror jeg må være Henrik Beckheim. Han var en av de første i Norge til å satse på heldagsfotografering i bryllup. Han har alltid vært en dyktig reportasjefotograf og lyset i bildene hans er fantastisk. Da jeg selv beveget meg i samme retning for mange år siden var han grei å ta seg tid til å møte meg, svare på spørsmål jeg hadde og delte villig av sine egne erfaringer. Han har aldri vært redd for å dele av sine "yrkeshemmeligheter". Det har blitt mange møter siden den gang - heldigvis - og i dag er Henrik en av mine aller beste venner.

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Erik Almås er en ekstremt dyktig fotograf. Det er ikke uten grunn han har hatt så stor internasjonal suksess. Han er utrolig dedikert, har utviklet sin stil og fremstår dessuten som en fantastisk hyggelig fyr.

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Et drømmebryllup handler for meg først og fremst om menneskene jeg fotograferer, og ikke så mye om rammene rundt. Men jeg håper jeg en dag blir invitert som fotograf til et strandbryllup på Hawaii med barbeque på stranden, fine partytelt, levende lys, gitarspilling rundt bålet og topp stemning. Dresskode: shorts, solbriller og flip-flops.

Hva er din guilty pleasure?

Jeg elsker "Svenske Hollywoodfruer" på TV. Maria Montazami er min favoritt fordi hun er så sympatisk sammenlignet med de andre i serien. Jeg er i grunn litt svak for skikkelige dårlige TV-serier og kan gjerne sitte i pysjen en søndag formiddag og se på Bonanza. Galskap, jeg vet det.