Intervju med Camilla Andersen

Hvem er du og hvor holder du til?   

Jeg er Camilla, en 32 år gammel bryllupsfotograf. Jeg jobber freelance, og nyter inn- og utland som arbeidsplass. Når jeg ikke er på farten, lever jeg livets glade dager sammen med kjæresten min i Oslo. Jeg er en nysgjerrig, åpen, sosial, kreativ, lett begeistret og ubesluttsom perfeksjonist. 

Hvorfor ble du bryllupsfotograf? 

Det var litt tilfeldigheter som gjorde at jeg kom inn i bransjen, men alt annet enn tilfeldig at jeg har valgt å bli værende. Med bakgrunn innenfor både fotojournalistikk og mote, følte jeg umiddelbart at jeg gjennom bryllupsdokumentarer kunne forene disse to innfallsvinklene til fotografi. Jeg elsker det ærlige og utilgjorte, men samtidig estetisk vakre uttrykket. Jeg stortrives i rollen som en slags observerende kreatør, der jeg kan få være til stede i øyeblikkene, som til sammen utgjør historiene fra en så stor dag. Å få fortelle menneskers historie gjennom min linse er et privilegium, og det er nettopp dette bryllupsfotografering handler om for meg. 

På en dag med så sterke følelser, kommer man veldig tett på brudeparet. Dette har gitt meg muligheten til å bli jeg kjent med så utrolig mange skjønne mennesker og få oppleve mange spennende destinasjoner. At ingen dager er like, er heller ingen ulempe! Med stor variasjon følger også utfordringer, noe som er med på å opprettholde motivasjonen min til hele tiden å ville utvikle meg til å bli en bedre fotograf. Sist, men ikke minst, har tilbakemeldingene fra kundene mine vært overveldende, og gitt meg en bekreftelse på at de liker det jeg gjør. Når kunden er fornøyd, er jeg fornøyd!

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?  

I høysesongen er det redigering av bilder fra alle de fantastiske bryllupene jeg har fått forevige, fra morgen til kveld.  Ellers vier jeg mye av tiden min til å søke inspirasjon til fotograferingen, på Pinterest, Instagram ogdiverse bryllupsblogger. Jeg lager gjerne en reportasje til et magasin eller har en ”hjemme hos”- nyfødt-session i ny og ne. Når arbeidsdagen er over, tilbringer jeg tiden med samboeren min, timeshare hunden vår Tim, og venner. Hytteturer, god mat og drikke kommer høyt opp på lista over favorittsysler. Ellers har kjæresten min og jeg begge et lidenskapelig forhold til fjell og skikjøring. Når det er vinter og lavsesong for bryllupfotografering, drar vi derfor til fjells så ofte som mulig. 

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det? 

I ett av de første bryllupet jeg fotograferte ønsket brudeparet å besøke mange locations, og tiden gikk fort. Da vi kom til det siste stedet vi skulle fotografere, hadde vi såpass dårlig tid at vi ble enige om å kjøre gjennom en bom, for å spare tid. Fornøyde med shooten, snudde vi bilen og begynte å kjøre i retning festlokalet. Det var bare det at bommen hadde gått ned i mellomtiden, og nå satt vi der, bom fast, bokstavelig talt… Men brudeparet var ”good sport”, og ble med på forslaget om å haike. Vi fant raskt noen som mer enn gjerne ville frakte et brudepar og oss, og alt i alt ble det bare en god historie! Ting ordner seg!

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?  

Dette er ett av favorittbildene mine fra 2016. Jeg tror grunnen til det, er at det oppsummerer mye av det jeg hele tiden streber etter å formidle gjennom bildene mine. Kjemien og kontakten paret hadde, seg imellom, var helt nydelig - med det blikket og det faste håndtrykket. At de er i bevegelse skaper et avslappet og naturlig uttrykk. Ryggen på kjolen med de vakre blondene fikk skinne, uten å være et motiv i seg selv. Jeg plasserte dem akkurat her, for å få med siste rest av kveldsolen som lå lavt, gjennom trærne. Hvis man ser på stranden rundt dem, var alt annet allerede i skyggen. Festlokalet, som var pyntet med stemningsfulle lys i bakgrunnen, gjorde at man kunne knytte bildet til akkurat deres bryllup og valg av location, en location der bruden hadde vært masse som barn. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år? 

Drømmer og ambisjoner for fremtiden har jeg mange av, men jeg er ikke så glad å legge planer så langt frem i tid, til det er jeg altfor spontan! Jeg er mer opptatt av å prøve å være tilstede her og nå, og når jeg fotograferer føler jeg at jeg er nettopp det. Om fem år er jeg forhåpentligvis på et godt sted i livet, der jeg fortsatt får leve ut drømmen min som fotograf.

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene? 

Jeg er stor fan av Elliott Erwitt. Han har et åpent blikk og en helt unik evne til å se form og mønstre i selv de mest hverdagslige motiver. Han har en herlig, uhøytidelig stil, gjerne med en god porsjon humor, og ikke minst, har han fantastisk timing. Og så er han veldig glad i hunder…

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup). 

Det er vanskelig å skulle nevne kun én fotograf, fordi jeg finner inspirasjon og glede i mange ulike sjangere. Av bryllupsfotografer har Norge utrolig mye bra å by på, og Blikkfangerne er i gang med å samle de beste. Tom Sandberg er en av favorittfotografene mine innenfor norsk fotokunst, selv om han dessverre gikk bort i 2014. Kyrre Lien er en utrolig dyktig fotojournalist, Julie Pike har en herlig analog look innenfor motefoto, og Anki Grøthe har en nydelig tilnærming til landskap og naturfotografering. 

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted! 

Jeg er redd jeg ikke har noe fasitsvar på dette. Et drømmebryllup å fotografere kan finne sted i en enkel sjøbod, på en fjelltopp, i hagen, ved en vingård eller et nedlagt fabrikklokale. Til syvende og sist er det menneskene og den atmosfæren de skaper sammen, som er avgjørende for hvorvidt det blir et drømmebryllup å dokumentere, eller ikke, for min del. 

De vakreste øyeblikkene kan finne sted hvor som helst, når som helst, helt uavhengig av hvor storslått eller enkel lokasjonen er. Dette er grunnholdningen min til jobben, og gjør at jeg nullstiller meg før hvert enste bryllup jeg får ta del i. Hvis paret opplever at de har fått skape sitt drømmebryllup, blir det en drøm å fotografere det, også! Når dét er sagt, er jeg stor fan av vill natur som kulisser. Jeg elsker markblomster og vintage brudekjoler, lekne dresser, utendørs vielser, små, intime bryllup, mat som taler til både øyne og mage, hunder som bærer ringene, antikke smykker og dyktige musikere – kort sagt alt som gjør bryllupet personlig. Men først og fremst består drømmebryllupet av skjønne, glade, følsomme, tilstedeværende, avslappede og inkluderende mennesker!

Hva er din guilty pleasure?

Jeg ser på hundevalper på sosiale medier, hver kveld. Dette er et like innarbeidet ritual som tannpuss, hjemme hos oss. Jeg er usikker på om det kvalifiserer til guilty, men great pleasure er det, i hvert fall!