9 brudepar deler sine beste tips fra bryllupet

Vi har tatt en prat med ni brudepar som nylig har giftet seg, og spurt dem om hvilke erfaringer de har gjort som de kan tenke seg å dele med par som planlegger bryllup i dag. 

 

Camilla og Øystein

Finn ut hva dere vil prioritere for å oppnå drømmebryllupet deres innenfor budsjettet. Da er man sikret at det man anser som viktigst for en god opplevelse er på plass. Vi valgte å prioritere god mat (middag på restaurant), musikk (liveband) og fotografering.

Ha klar ansvarsfordeling mellom dere. Finn ut hvilke muligheter man har selv og gjennom familie og venner. Da kan man både spare penger og få et personlig preg på dagen. 

Dra rett på bryllupsferie for å slippe å lande på en stund. Men ta inn på et hotell og ro ned en natt hvis man har en lang reise foran seg. 

Ha en avslutningsseremoni på kvelden. Prøv å involvere begge familier. Vi hadde hagefest hos brudgommens foreldre fredag kveld, ettersom hagen deres er veldig flott og resten av helga skulle foregå på brudens hjemsted.

Vurder nattmat (Vi gikk for helgrilla lam med tilbehør) for de gjestene som holder ut lengst.

 

Oda og Martin

Foto:  Jan Ivar Vik

Start planleggingen tidlig og få på plass de store tingene i god tid, da har man god tid til å planlegge detaljene uten at det blir mer mas enn moro

Ikke bare følg hva andre gjør og det man “skal” gjøre, gjør bryllupet til deres eget. 

Deleger! Bruden og brudgommen bør ikke ha andre oppgaver enn å gjøre seg klar og roe ned med forloverne på bryllupsdagen, det gjør at man er mye mer tilstede på den store dagen 

 

Kine Marie og Sindre

Det beste tipset vi har til kommende brudepar er egentlig det alle sier: å virkelig stoppe opp noen ganger under selve dagen og bare ta inn over seg alle inntrykk akkurat der og da. Dagen går så innmari fort - du rekker nesten ikke tenke! I tillegg vil vi si at detaljer er ikke så viktig, fokuser heller på det faktum at dere endelig skal bli mann og kone!

 

Karoline og Lars-Ingar

Foto:  Jan Ivar Vik

Ikke tenk at dere skal ha et Pinterest- og Instagram-vennlig bryllup, men deres bryllup! 

Det er fort gjort å se seg blind på alle de flotte inspirasjons-bildene på Pinterest og Instagram. Men bryllupet kan bli fantastisk selv om dere ikke har et «picture perfect» bryllup som er gjennomført til fingerspissene.

For oss var det viktigere at bryllupet var veldig oss i stedet for å ha matchende forlover-antrekk, blomstervegg og trekk på stolene. 

Ha middagen/festen på et hotell eller overnattingssted. Vi hadde bryllupsmiddagen og festen på Baldersnäs Herrgård i Sverige. For oss var det viktig at alle gjestene skulle kose seg og ha en fin fest uten å måtte tenke på å rekke siste buss eller hvem som skulle holde seg edru og kjøre hjem.

Løsningen for oss ble derfor å holde middagen og festen på et overnattingssted så samtlige gjester hadde kort vei til senga. Selv om det ble en merkostnad for gjestene, tror jeg at alle synes det var en fin løsning i og med at vi ga beskjed om dette relativt lang tid i forveien.

Bruk pengene på det som betyr noe. Det er dyrt å arrangere bryllup, så hvorfor bruke mye penger på de tingene dere ikke kan ha glede av senere?

Vi valgte å prioritere mye av budsjettet til å leie inn en heldagsfotograf, noe vi er veldig glad for i ettertid! Vi ser at det er store tekniske forskjeller på bryllupsbildene våre som er tatt av en proff fotograf og bryllupsbildene til venner av oss som «kjenner noen som tar litt bilder». Selv om det er en stor utgift, synes vi det definitivt var verdt det.

Vi har fremkalt flere av bildene til oss selv, gitt i gave til familie og bestilt fotobøker. Vi valgte også å bruke minst mulig penger på ting vi ikke kunne bruke igjen senere. 

 

Tonje og Simen

Ha god tid til planlegging slik at dere kan nyte denne fasen. Alt som kan gjøres tidlig bør gjøres, for det blir uansett mye arbeid på slutten. 

Lag gode skjemaer for budsjett, månedlige TO-DO lister, ideér og kjøreplaner. Finn en god ansvarsfordeling som begge er fornøyd med. 

Invester i en dyktig og profesjonell fotograf. Man får hva man betaler for. Velg buffét. Dette er både tidsbesparende, en unngår for mye stillesitting og det gir et mer dynamisk bryllup. Og ikke minst finner gjestene alltid noe de liker :) Vær tydelig på talelengde og husk at "lysbildepresentasjon" fra 2 års alderen tilhører konfirmasjonen.

 

Trine og Geir Ole

Snakk med flere fotografer og velg den som gir dere den beste følelsen og der kjemien stemmer. Vi var så glade for at dagen ble etter vårt ønske, der en profesjonell, dyktig og lydhør fotograf fulgte og tilpasset seg oss og alle krumspringene som dukket opp, men også kom med forslag og ønsker. Spesielt med tanke på ekstra pause i middagen for å få bilder i solnedgangen - de ble så fine (selv om toastmasterne fikk opptil flere grå hår av det). At det ikke endte med å handle om at fotografen skulle få de beste bildene for sin egen del, eller, grøss og gru, skulle lage et slags show av fotograferingen der vi måtte gjøre oss til og posere på unaturlige måter.

Ikke bruk bryllupsdagen på å stresse med alt du burde rekke eller ikke fikk gjort. Nyt dagen og vær tilstede når det skjer! For vår del innså vi flere uker senere at vi for eksempel hadde glemt å ta bilder av oss sammen med søsken, at den spesialbestilte pynten på bryllupskaka fortsatt lå innpakket i esken, og at vi faktisk hadde et anlegg som fungerte på batteri slik at gjestene kunne hørt hva som ble sagt i vielsen. Det viktigste for oss, var at vi koste oss og at det var oss to dagen handlet om.

Vi er litt usikre på hva vi ville gjort annerledes. Vi kunne selvsagt vært litt flinkere til å overholde tidsskjema allerede på morgenen, evt. satt opp vielsen litt tidligere, og/eller hatt litt mindre aktiviteter for de "stakkars" gjestene. Men for vår del, så gjenspeilet hele helga med forberedelser, tidsoptimisme, herlig kaos og hjerterom, samt avsluttende dugnadsbrunsj med rydding på søndag, hvordan vi er som personer, og da ble det riktig likevel.

 

Kine og Jacob

Foto:  Jan Ivar Vik

Man er to om det. Sørg for å inkludere hverandre i planlegginga og gjør dagen til begges dag. Bruden er kanskje midtpunkt på mange måter, men det hele er like spesielt for begge og brudgommen skal også synes.

Inviter bare de viktige. En bryllupsinvitasjon er som en type investering, du ber de du ønsker å ha rundt deg i fremtiden. 

Gi beng i hva som forventes og gjør akkurat det dere har lyst til. Det er mange som mener mye om hvordan et bryllup bør være, men dette er en dag hvor to mennesker velger hverandre, og disse to menneskene har også veto-rett på alle andre valg for denne dagen. Gjør det til deres eget og nyt dagen når den endelig er der.

 

Linda og Martin

Vær tidlig ute med planleggingen, jo tidligere jo bedre! Det er mye detaljer som skal på plass for at bryllupsdagen skal gå av seg selv, så for at det ikke skal bli stress når bryllupsdagen nærmer seg og på selve dagen er dette viktig. 

NYT dagen! Det kan ikke bli sagt nok. Dere får aldri akkurat den dagen igjen. Alle venner og familie er der for å feire dere, nyt oppmerksomheten og stemningen gjennom hele dagen, og ikke minst nyt hverandre denne dagen! Dette henger også sammen med pkt 1, jo flere løse tråder som er på plass, jo mindre har dere å tenke på denne dagen, og jo mer kan den nytes. Det hjelper også å ha en utrolig dyktig fotograf som klarer å fange de viktige øyeblikkene og stemningen gjennom hele dagen som dere kan se tilbake på. 

Er det noe vi skulle gjort annerledes var det å følge de to tipsene over enda bedre:) 

 

Therese og Ole

Det beste tipset er å finne lokasjon og fotograf tidlig. Når de to tingene er i boks, kan man kose seg med resten.

Det kan bli litt overveldende med alle perfekte bilder fra Pinterest. Det kan være lurt å ta seg en pause og kjenne etter hva som er viktig for en selv, den man skal gifte seg med og lommeboken.  

Det som ikke er gjort på morgenen på selve dagen, det blir ikke gjort - tenk sånn, og slapp av. Nyt dagen og hverandre. 

"First look" var helt genialt for å få litt tid sammen, bare vi to. 

Sånne utsalg for gamle ting (ikke helt antikvariat, men sånn som Askeladden i Sandvika) er en gullgruve hvis man ønsker seg spesielle, gamle ting eller noe til rustikk stil, og der får man det ofte rimelig (noen ganger har de også salg).

Etsy er genialt, og de fleste som selger personifiserte ting der kan endre til norsk tekst hvis man vil det (men husk til tider lang leveringstid når det kommer fra andre sider av kloden).

Hvis man skal hive ting over brudeparet, må de da være umiddelbart nedbrytbare (laget av rispapir) eller vil man rydde opp etterpå?

Kan man gi faen i hva folk forventer og gjøre det som passer en best? Ja, såklart! Det gjelder bordplassering og gjester og taler og ALT! Selvfølgelig gjør man som man selv vil.