10 måter å takle bryllupsstress på

Foto:  Jan Ivar Vik

Bryllupsdagen din kommer til å bli en av de mest minneverdige og lykkeligste dagene i livet ditt. Men planleggingsperioden frem mot den store dagen kan også bli en av de mest stressende periodene i livet ditt, med mindre du tar noen forholdsregler.


Skrevet av Jan Ivar Vik


Litt stress er bra for oss, da det kan gjøre oss mer skjerpet og sørge for at vi faktisk får ting gjort innen gitte tidsfrister. Men stress kan også bli mer langsiktig og ha svært negativ innvirkning på oss, både fysisk og mentalt. 

Når du planlegger bryllupet ditt kan du dessverre ikke bare sette alle sosiale aktiviteter og jobbforpliktelser på pause. Derfor kan bryllupsplanleggingen fort føles ganske altoppslukende. 

Å lære å kjenne igjen tegn på stress tidlig kan hjelpe deg med å gjøre nødvendige endringer i planleggingen din. 

Hvis du oppdager at du føler deg mer irritabel, engstelig og mer bekymret enn du pleier, eller hvis du sliter med konsentrasjon og har problemer med å slappe av, kan dette sannsynligvis være indikatorer på stress.

Fysiske stress-symptomer kan være hodepine, muskelsmerter, søvnproblemer, en endring i det vanlige spisemønsteret og generelle fordøyelsessproblemer. Det er viktig å lytte til kroppens signaler. 

Ta vare på deg selv og de rundt deg og prøv å la bryllupsplanleggingen bli en hyggelig aktivitet for deg og partneren din. 

Her er 10 ting du kan gjøre for å unngå at bryllupsplanleggingen bare blir stress.

1. Kommunikasjon

Snakk med kjæresten din, foreldrene dine og dine nærmeste venner om utfordringer knyttet til bryllupet. Kanskje de kan hjelpe deg eller gi et nytt perspektiv på utfordringene? 

2. Budsjett

Sett opp et budsjett og finn ut hva dere har råd til. Prioriter de tingene som er viktig for dere og gjør kompromisser underveis. Har dere et budsjett klart tidlig i prosessen er det lettere å ta fornuftige valg og dere unngår å gå på en økonomisk smell. God økonomisk planlegging fører til mindre stress, både før og etter bryllupet.

3. Delegering av oppgaver

Gi oppgaver til forloveden din, forloverne dine, familiemedlemmer og nære venner. Det gjør det lettere å komme gjennom listen over ting som må gjøres og de vil som oftest sette pris på å kunne bli involvert i prosessen fordi de vet at det betyr mye for deg. 

4. Organisering

Benytt dere av en brylupsplanlegger, et planleggingsverktøy eller lag deres eget system i f.eks. et regneark. Bryt ned alle store oppgaver til små og håndterlige gjøremål. Det er alltid tilfredsstillende å krysse av ting på listen underveis. Sett mini-deadlines for å få ting gjort. 

5. Ikke heng deg opp i detaljer

Gjestene deres bryr seg ikke om fargen på serviettene matcher invitasjonene dere sendte ut måneder i forveien. De har bare lyst å feire dagen sammen med dere. Sett fokus på det som er viktig for dere! 

6. Kos dere sammen

Ta dere fri fra bryllupsplanleggingen ved jevne mellomrom for å pleie forholdet og ha det gøy sammen. Hva med en bedre middag på favorittrestauranten deres? Er det vanskelig å unngå å snakke bryllupsplanlegging kan dere gjøre en konkurranse ut av det. Den første som nevner noe om bryllupet/bryllupsplanlegging i løpet av kvelden må _______ (sett inn passende straff her). 

7. Regelmessig trening

Ikke bare vil treningen gjøre at du føler deg bedre når bryllupsdagen kommer, men når du trener utløses endorfiner i kroppen som vil gjøre det lettere for deg å takle stress og utfordringer. 

8. Spis riktig

Sørg for at du spiser regelmessige og balanserte måltider for å holde energinivået oppe. Fordi stress også påvirker immunforsvaret er det ekstra viktig å få i seg rikelig med vitaminer slik at du unngår å bli syk.

9. Slapp av

Ta regelmessige "time outs" ved å slappe av med et varmt bad, en yoga-time, en velfortjent massasje eller andre ting som hjelper deg med å koble av i en hektisk hverdag. 

10. Ta vare på vennene

Ta godt vare på vennene dine og sett av tid til å treffes og bare ha det gøy. Unngå bryllupsrelaterte temaer - det er ikke sikkert vennene dine er like interessert i bryllupssnakk som deg ;)

Bonustips

En forlovelsesfotografering før bryllupet gjør at du føler deg bedre forberedt til hvordan bryllupsfotograferingen på den store dagen vil foregå. Det gjør at du kan slappe mer av og senke skuldrene og faktisk glede deg til dette sammen med din kjære fordi dere vet hva dere går til. 

Les også: 5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet


Kilde: Weddingfor1000.com