Bryllupsguiden - Blikkfangernes beste bryllupstips

Velkommen til Blikkfangernes bryllupsguide. Blikkfangerne er et profesjonelt nettverk for bryllupsfotografer i Norge. Vi har samlet dedikerte og erfarne fotografer fra hele landet på ett sted for å gjøre det lettere for deg som planlegger bryllup å velge riktig fotograf

Vi vet at det kan være en utfordring å planlegge bryllup - det er mange detaljer som skal på plass. Vi har vært tilstede i bokstavelig talt tusenvis av bryllup og vet hva som kan være lurt å tenke på når du skal arrangere en uforglemmelig bryllupsfest. 

Denne guiden oppdateres med jevne mellomrom. Vi anbefaler at du lagrer denne siden slik at du kan komme tilbake hit for mer inspirasjon senere. 

 

Før bryllupet

 

Å ta forlovelsesbilder kan vise seg å være en av de beste investeringene dere gjør før bryllupet. Les gjerne denne artikkelen: 5 grunner til å ta forlovelsesbilder før bryllupet.

- Jan Ivar Vik


Lag en kjøreplan og la noen andre ta ansvar for den på selve dagen så dere kan konsentrere dere om å nyte dagen til det fulle.

- Moment Studio


Prøv å ikke la planleggingstiden i forkant av bryllupet være et strev. Gjør litt research, og du vil innse at det enkle ofte er det beste. Både når det gjelder styling, bordpynt, blomster, kjole osv. Forberedelsene skal være kos og gode minner - ikke strev :)

- Lillian Nordbø


Tør å gå for et lite bryllup om det er det dere drømmer om. Ikke inviter masse folk fordi dere føler dere bør eller må, men fordi dere ønsker at de skal være der med dere når dere feirer kjærligheten til hverandre.

- Wide in Wonder


Ikke tenk så mye på tradisjoner og forventninger når dere skal gifte dere. Bryllupsdagen er DERES spesielle dag, og dere skal nyte den! Gjør den derfor til en fest som dere drømmer om!

- Lillian Nordbø


Prøv så godt det lar seg gjøre å sette bort alt av små og store oppgaver på bryllupsdagen deres. På en måten kan dere slappe av og være tilstede i øyeblikkene, istedenfor å bekymre dere over ting som skal gjøres.

- Vegard Giskehaug


Forberedelsene før vielsen

 

Tenk på omgivelser og setting i forberedelsene. Store fine vinduer gir bedre lys, og bedre bilder. Ta med forlovere i forberedelsene, la dem hjelpe dere med påkledningen og la dem ta del i forventningen.

- Wide in Wonder


Gjør dere gjerne klare enten hjemme, på et hotellrom eller på et fint rom på selskapslokalet. Der er det ofte finere lys og omgivelser enn i en frisørsalong, og det er også mer rom for å skravle med forlovere, ta seg en matbit og generelt bedre stemning enn i salongen hvor det kanskje er flere andre kunder samtidig.

- Michaela Klouda


Rydd vekk rot, poser, ledninger og lignende i rommet der forberedelsene skal være. Husk at fotografen kommer og da vil det som er i rommet bli med på bildene.

- Eirik Halvorsen


Dersom dere, både brud og brudgom, har forberedelsene deres på samme sted, feks. på det samme hotellet, vil det gjøre det langt enklere for fotografen å få fine bilder av dere begge - fremfor å kjøre fra sted til sted. Det vil også være med å gi en mer helhetlig stil på bildene deres i albumet. 

- Jan Ivar Vik


Tenk på hva du som brud har på deg under forberedelsene. Du trenger ikke å pynte deg, men enkle klær i nøytrale farger eller en søt og behagelig kjole gjør seg ofte bedre på bilder enn en sliten joggedress. Eller hva med at du og forloveren din har matchende morgenkåper eller kimonoer?

- Michaela Klouda


Ønsker du detaljbilder av kjolen, invitasjonen, ringer og sko fra forberedelsene? Legg det frem til fotografen kommer så vil fotografen passe på at det blir fotografert. Finn gjerne et fint sted kjolen kan henge - og husk en pen kleshenger!

- Moment Studio


millifoto@forberedelser-1 kopi.jpg

Bruk litt tid på å lage en god spilleliste til de ulike delene av dagen, som begynner allerede ved forberedelsene! Musikk skaper stemning, kan roe eventuelle nerver og er med på å forme minnene fra dagen deres, når dere hører de samme sangene om igjen, siden. Et kinderegg, altså!

- Camilla Andersen


Vielsen

 

Ta dere god tid i alt dere foretar dere under og etter vielsen. Ikke stress. Pust med magen. Gå sakte. Ta dere tid til å se på hverandre. Se på gjestene deres. Nyt øyeblikkene. Alt dette bidrar til at dere får en bedre opplevelse, og dere får bedre bilder fra dagen. Tro meg! 

- Jan Ivar Vik


Mange bruder klamrer seg fast til buketten under inngang og utgang fra vielsen av ren nervøsitet, og holder den nesten opp foran ansiktet. Holder du den i hoftehøyde ser det gjerne mer avslappet ut og både gjester og kamera får sett ansiktet ditt bedre!

- Michaela Klouda


millifoto@brudepike-1 kopi.jpg

Skal dere ha brudepiker/brudesvenner, la disse gå alene opp midtgangen. Bilder av de små skjønningene gjør seg best uten voksne i bakgrunnen. Deretter er det fritt frem for brud og følge. Når dere er godt gift og skal gå ned midtgangen igjen, be forlovere og vigselspersonen om å bli stående på hver sin side og vente, til dere har gått helt ned.

Disse bildene gjør seg også best om det kun er dere å fokusere på, omgitt av gjestene (som selvsagt ser på dere, og ikke på mobilene sine).

- Camilla Andersen


Stol på fotografen(e). Ha en unplugged vielse, fri for kameraer og mobiltelefoner, og la gjestene få oppleve øyeblikket gjennom øynene og ikke gjennom mobilskjermen. La dem heller ta bilder etter vielsen.

- Wide in Wonder


De fineste bildene av ekteskapsinngåelse og ringpåsettelsen får dere dersom dere står vendt mot hverandre (tå mot tå) fremme ved alteret - ikke med ryggen mot gjestene. 

- Jan Ivar Vik


Planlegg det som skal skje på kirketrappen etter vielsen. Verken såpebobler, ris eller roseblader dukker opp helt av seg selv. Ønsker dere litt liv i bildene av dere når dere står på kirketrappen må dere ta ansvar for dette før bryllupet. God planlegging er ofte nøkkelen til gode bilder. 

- Jan Ivar Vik


Skal dere ha en utendørs vielse? Snakk gjerne med fotografen på forhånd om hvor og hvordan dere bør sette opp «alteret» og hvilken vei dere bør vende, så kan kanskje bildene fra vielsen bli ekstra fine! Det er ofte bedre å fotografer i skyggen eller i motlys enn i direkte sollys, og bakgrunnen har også mye å si. Og ikke vær redd for litt regn. Kjør vielse ute allikevel! Det kan bli kjempekule og stemningsfulle bilder hvis alle har matchende paraplyer eller regnponchoer!

- Michaela Klouda


Skal du ha solist i kirken? Vi anbefaler i såfall å ha et solistinnslag etter ekteskapsinngåelsen. Da sitter dere ved siden av hverandre og kan holde hender og nyte innslaget sammen.

- Moment Studio

 

Bryllupsbildene

 

Vi har så mange innlærte tanker om bryllup og fotografering. Vi setter opp et glis og ser inn i kameraet. Men hvorfor? Når det underet har skjedd at to mennesker har valgt å satse livet på hverandre, hvorfor skal vi se stivt inn i et kamera? La oss heller forevige kjærligheten dere imellom - hvem dere er og hva dere føler for hverandre. Det vil gi bildene deres en dybde og verdi på et annet plan.

- Lillian Nordbø


Ønsker dere gruppebilder/familiebilder? Bestem hvem som skal være med på bildene før bryllupet, lag en liste med hvem som skal være med og si fra til vedkommende at de skal bli fotografert feks. før middagen. Det er ikke gøy når onkel løper febrilsk rundt for å finne bestemor og bestefar mens alle andre står oppstilt og venter. Ved å skrive ned på forhånd og gi beskjed til dem det gjelder så er familiefotograferingen unnagjort på under 5 minutter.

Her er noen forslag på oppstillinger:
Brudepar, foreldre, søsken, besteforeldre
Brudepar, foreldre, søsken
Brudepar, foreldre

- Eirik Halvorsen


Før dere spikrer tidsskjemaet for dagen bør dere høre med fotografen deres hvor lang tid dere bør sette av til de planlagte bryllupsbildene. Har dere god tid så slipper dere å stresse. 

- Jan Ivar Vik


Jeg anbefaler bruden å ha med ekstra sko til fotograferingen så hun klarer å gå i litt ulendt terreng hvis det må til for å komme til den beste location. Det er også ganske kjekt hvis det regner!

- Moment Studio


First look: når brudeparet møtes allerede før vielsen for å se hverandre for første gang. Mange vil ha det tradisjonelt og vil først ses under vielsen, men det er vel så romantisk å møtes tidligere bare dere to. Da får dere sett hverandre i finstasen uten andre enn fotografen til stede, og det kan det bli nydelige og følelsesladde bilder ut av! I tillegg kan det hjelpe på nervøsiteten under vielsen og gi en ekstra trygghet. Legger dere vielsen litt senere på dagen kan dere også gjøre unna alle bryllupsbildene før vielsen, så kan dere bare slappe av og kose dere med gjestene resten av dagen.

- Michaela Klouda


Ha med forfriskninger. Eller enda bedre: be forloverne ordne dette. Det kan være lenge siden frokost og fortsatt en god stund til middag. Og er man nervøs får man kanskje ikke i seg like mye mat som ellers. Hold blodsukkeret stabilt. Det hjelper på energi og humør.

- Jan Ivar Vik


Hvis du planlegger vinterbryllup; husk at solen går ned tidlig. Hvis du vil ta bilder ute mens det er lyst kan det være lurt å ha litt tidlig vielse eller ta bryllupsbildene før vielsen.

Moment Studio


Hva med å ta selve bryllupsbildene en helt annen dag? Selve bryllupsdagen går utrolig fort, og man vil gjerne ha mest mulig tid sammen med gjestene og nyte dagen. Det er hyggelig å ta noen få portretter på selve dagen for å fange stemningen, men det kan være helt topp å utsette den store «fotoshooten» til en annen dag. Da kan dere dra til en drømmelokasjon, ta bilder på ettermiddagen eller kvelden når lyset er på sitt deiligste og bruke god tid. I tillegg trenger ikke bruden å være redd for kjolen!

- Michaela Klouda


Mottagelse og mingling

Foto:  Tone Tvedt

Legg inn tid til å prate med gjestene, sørg for at det er god musikk og gjerne noen hageleker tilgjengelig, og ikke minst - spis bryllupskaken deres under minglingen! Det er en måte å spare penger på, da man slipper annen fingermat, og gjestene har lyst på noe godt. Etter dessert, akkompagnert av mange andre kaker, forsvinner ofte poenget med bryllupskaken litt.

Ved å ha tid til å mingle / spise kake med gjestene, får dere fine og naturlige bilder av dere og gjestene, noe som er vel så hyggelig å se på i ettertid, som enda flere portretter av bare dere to.

- Camilla Andersen


hagebryllup_bryllupsfotograf_sørlandet_michaela_klouda_photography-193.jpg

Hageleker er helt topp om dere ønsker en avslappet stemning og er et kjempefint tidsfordriv både for dere og gjestene hvis det er litt lenge mellom vielse og middagen. Og det er gøy for både store og små!

- Michaela Klouda


Foto:  Tone Tvedt

Hva med å gjøre kakekuttingen når dere ankommer mottagelsen? Kake, frukt og bobler kan være like godt til aperetif som noe annet! I tillegg gir det muligheter for å gjøre dette utendørs i dagslys så det blir ekstra fine bilder og god stemning.

- Moment Studio


Bryllupsmiddagen og festen

 

Sett et tak på antall taler og gi beskjed på forhånd at hver tale bør vare maks 3-5 min. Med mindre dere vil sitte ved bordet hele kvelden selvfølgelig. Snakk tydelig med toastmasteren om dette på forhånd.

- Eirik Halvorsen


Sett av tid til å ta noen bilder rundt solnedgang, da er det best lys i løpet av hele dagen, og om man har hatt regn tidligere på dagen, så får man kanskje et ekstra forsøk på fint vær også.

Wide in Wonder


Husk å sette av litt tid til å være bare dere to. Snakk om det på forhånd, og når dere ser muligheten komme mens det er litt dødtid, gå f.eks. en liten tur helt for dere selv. Bruk tid på å bare være dere 2, snakke sammen og ta inn over dere alle inntrykkene. En bryllupsdag går så utrolig fort fra start til slutt, og om man ikke er bevisst på det, så har man plutselig ikke fått noe slik kvalitetstid sammen.

- Vegard Giskehaug


Plasser stolene deres tett sammen under middagen og talene. Ikke vær redd for å holde rundt hverandre, holde i hendene osv. Det blir det koseligere bilder av.

- Eirik Halvorsen


En sulten fotograf er ingen god fotograf. Fotografen deres som er med dere 10-12 timer vil sette stor pris på å få servert mat på lik linje med gjestene. Det kan gjerne være samtidig som gjestene får servert mat, da er det uansett ikke så mye å fotografere og det er et lite opphold i talerekken. 

- Jan Ivar Vik


CharlotteMarius-676.jpg

Ønsker dere den tradisjonelle kakeskjæringen og brudevalsen under bryllupet? Det kan være lurt å kombinere disse to! Når alle gjestene allikevel er samlet for å se på dere; skjær kaken, ta et par biter og gå rett over til å danse brudevalsen. Da kan festen offisielt begynne, og de som vil danse kan gå bananas og de som vil spise kake kan kose seg med dette. 

Da blir det ikke noe dødtid mens alle skal stå i kø for å hente seg kaker og de festglade gjestene blir veldig fornøyde!

- Michaela Klouda


Om dere ønsker dansing og fest, tenk godt gjennom musikken dere legger i en spilleliste, eller enda bedre; invester i live band/DJ. Kommer det en dårlig låt dør et dansegulv veldig fort ut.

- Vegard Giskehaug


Har selskapslokalet hage eller annen uteplass? Hva med å ta dansen utendørs? Det blir herlig avslappet stemning av å danse i gresset barbeint, og dere får utnyttet hagen og sommeren til det fulle!

- Michaela Klouda


Foto:  Tone Tvedt

Planlegger du en overraskelse for partneren eller gjestene i løpet av dagen? Ikke la det være en overraskelse for fotografen. For å få gode bilder er det lurt om fotografen vet at det skal skje. Det kan for eksempel være konfettipopping på dansegulvet, en dans, sang eller lignende.

- Moment Studio


Etter bryllupet

 

Har gjestene overnattet på samme sted som festen var? Be hotellet servere iskald glass cola til gjestene under frokosten - høyst verdsatt til egg og bacon etter en god fest.

- Camilla Andersen


Når bryllupet er ferdig og bildene er mottatt; ikke la bildene bare ligge der. Lag album, få de på veggen! Og velg høy kvalitet når du fremkaller. Disse bildene er en investering, for både dere, familien, og ikke minst for deres etterkommere. De skal vare i generasjoner, så akkurat bryllupsalbumet er et album man med god samvittighet kan legge litt penger i :) 

- Lillian Nordbø


Alle elsker å få et fysisk takkekort i posten. En gylden regel er å sende takkekort innen tre måneder etter bryllupet. Spør gjerne fotografen om hjelp til å utforme en design som passer til både bildene og stilen på bryllupet.

- Moment Studio


Ikke vær redd for å henge bildene på veggen! Vi har stor erfaring med å tilpasse bilder og utførelse til ulike interiør. Det finnes mange måter å lage bilder til veggen på, både med og uten innramming. Bilder fotografert litt langt fra, for eksempel i et landskap, kan du tørre å lage i litt stort format. Det kan også være koselig å lage en bildevegg med forskjellige stemningsbilder fra dagen.

Synes du det er vanskelig å finne gaver til foreldre og besteforeldre? Det blir ikke noe problem de første bursdagene og julen etter bryllupet. Et bilde er en perfekt gave til den som har alt!

- Moment Studio


Er dere på et sted der det kreves dugnadsånd ift ryddingen dagen etter? Outsource dette i så stor grad som mulig, og avklar på forhånd. Dere er antakeligvis ganske slitne etter en overveldende og intens dag, og trenger tid til å bare få lov til å være høye på gårsdagen, og hvor fantastisk den ble. Det kan fort bli litt antiklimaks å tømme tomflasker fra et litt slitent nachspiel - lokale.

- Camilla Andersen


Legg inn et par dager til å lande litt, og pakke, men ikke vent for lenge med bryllupsreisen! Plutselig er dagen man har gledet seg til og planlagt i lange tider over, og hverdagen kommer fort nok. Gi derfor dere selv mulighet til å ha fri, sammen. Det trenger jo ikke være THE honeymoon, bare man får anledning til å være sammen noen dager, og fordøye alt. 

- Camilla Andersen