Therese og Rolfs gårdsbryllup - av Lieben Foto

Therese og Rolf Martin giftet seg i Elnesvågen 5. august. Det ble en kjempefeiring med et flott gårdsbryllup på Haukås Utleietun, hvor brudeparet sammen med familien hadde lagt ned mange timers arbeid for å få den perfekte setting for sitt drømmebryllup! Synnøve fra Lieben Foto fikk være med dem fra morgen til kveld for å forevige deres store dag.

Foto: Lieben Foto.


Liker du bildene til Lieben Foto og er på jakt etter fotograf? Ta kontakt med henne i dag.

Inspirasjonsbilder fra Norske bryllupsfotografer # 1

Da er det klart for vår første bloggpost med bilder fra Blikkfangerne Community, Facebook-gruppa vi startet forrige uke. Vi startet Blikkfangerne Community med et ønske om en aktiv og oppløftende plattform hvor bryllupsfotografer kan spørre spørsmål, dele tips og poste sine bryllupsbilder. Med jevne mellomrom vil vi publisere innlegg med våre favorittbilder fra gruppa.

Vi er helt overveldet av hvor mange fantastiske bilder som har blitt postet i gruppa, og gleder oss til å vise de frem!

Er du interessert i, eller driver med bryllupsfotografering? Bli med i gruppa her: 
Blikkfangerne Community på Facebook

Her er noen av våre favoritter fra den første uka:

Utendørs vielse - bryllupsfotografens drøm

Utendørs vielse. Ordet i seg selv kan kanskje virke avskrekkende på ethvert vordende brudepar i dette langstrakte landet som har ordene «furet værbitt» i nasjonalsangen. Og sant er det, Norge er et land med mye vær, og sommerbryllup er ikke nødvendigvis en garanti for å få flott vær på bryllupsdagen. Men fordelene og det unike ved å ha en utevielse vil nok langt på vei overskygge den lille muligheten for å få skikkelig uvær på bryllupsdagen.


synnøve-lieben.jpg

 

Skrevet av: Synnøve Seljeseth, Lieben Foto


Fotografene i Blikkfangerne har vært vitner til mang en vakker utevielse, og de kan nok trygt si at ingen av brudeparene de har fotografert har angret i etterkant på at de valgte å ha sin vielse utendørs!

I utlandet har det i lange tider vært vanlig å gifte seg utendørs. Det har nok ikke vært like vanlig i Norge, kanskje mye på grunn av tradisjonen med å gifte seg i en kirke, og til dels kanskje for at mange ser på det som risikabelt med tanke på norske værforhold. Når vi nå engang bor i det landet vi gjør, og været kan være såpass uforutsigbart, kan det være smart å ha et alternativ eller en plan b i tilfelle det skulle bli veldig dårlig vær på bryllupsdagen. Det kan være å ha et telt e.l. i bakhånd, ponchoer eller paraplyer til gjestene, kanskje et alternativ innendørs. Men husk at litt ruskevær er ikke farlig, og kan gi like flotte bilder som en strålende solskinnsdag.

Sett fra bryllupsfotografens ståsted, er det mange fordeler ved utevielser. Man trenger ikke å tenke på mørke kirker med dårlig lys, noe som betyr at man har gode lysforhold som vil resultere i bedre bilder. Fotografen vil normalt ha svært god plass til å bevege seg på, noe som betyr at det er gode muligheter til å få bilder fra flere vinkler, lettere å få bilder av brudepars og gjesters reaksjoner, detaljer etc. 

Når man er så heldig å bo i et land som Norge, er det ikke vanskelig å finne fantastiske steder for utevielser. I nydelig natur, eller på et sted som kanskje er spesielt for brudeparet kan man få en unik setting for en vielse. 

Når det gjelder utevielser, er det lurt å sjekke opp på forhånd hvilke lover og regler som gjelder for stedet dere ønsker å gifte dere. Skal dere ha humanistisk vielse, borgerlig vielse eller ønsker dere å bli viet av en prest? Det begynner å bli mer vanlig at man kan finne noen som vil vie dere utendørs, men det finnes fortsatt prester som ikke ønsker å vie andre steder enn i kirken. Dere må kontakte prestekontoret, og deretter er det opp til presten om han eller hun er åpen for å vie utendørs. En humanistisk vielse kan i utgangspunktet gjøres hvor paret selv ønsker. 

Disse kan utføre vigsler etter ekteskapsloven:

  • Prest i Den norske kirke
  • Forstander i registrert trossamfunn som har vigselsrett
  • Sermonileder eller tilsvarende i livssynssamfunn
  • Notarius publicus
  • Norsk utenrikstjenestemann
  • Unitarforbundet
  • Sosialhumanistene
  • Human-Etisk Forbund

Husk å være tidlig ute med å bestille vigsler, da det ofte er stort trøkk på de mest populære datoene i sommermånedene. 

Det er vel knapt noen som har så mye erfaring med og forståelse for lysforhold, sol, lys/skygge enn bryllupsfotografen din. Så er du usikker angående sted og opplegg for din utendørs vielse, ikke vær redd for å spørre fotografen din om råd, de vil sannsynligvis være mer enn villige til å bidra med sin erfaring på området! Sannsynligvis vil nok han/hun være veldig glad for å bli spurt, og kan komme med gode råd om lokasjon, lysforhold, tidspunkt for vielse etc. Så bruk fotografen din, de vil alltid være interessert i å hjelpe, siden deres felles mål vil være å sitte igjen med best mulig bilder fra deres utevielse.

Brudeparets egne erfaringer

Men en ting er fotografenes syn på temaet, vi må også få høre fra et brudepar om deres erfaring med utevielse. Kaja og Jonas valgte å gå for utendørs seremoni, endatil på Nordvestlandet. Da gjelder det å ha is i magen, og det lønte seg! 

«Vi ønsket å ha en utevielse fordi vi syntes det ga en ekstra fin ramme rundt et bryllup som skulle finne sted på en midtsommerdag. Stedet vi hadde sett oss ut var en nydelig prydhage utenfor et gammelt herskapshus, Chateauet i Molde. Da vi fant ut at dette var mulig å leie var valget enkelt. Vi fikk deretter tak i en vigsler som godkjente dette som vigselssted. 

I og med at man aldri kan være sikker på været en sommerdag i Norge var det viktig for oss å ha mulighet til å trekke inn i en bygning.  Dette viste seg også praktisk i forhold til servering etter seremonien og tilgang til toaletter. Når man velger utevielse blir det naturlig nok litt mer planlegging og praktisk arbeid med å klargjøre stedet før vielsen, med sitteplasser, "alter", mikrofon/høyttaler, blomster ol., men dette kan gjøres ganske enkelt.

Vi fikk god hjelp av venner og familie rundt den praktiske gjennomføring på selve dagen. Og det ble absolutt en drømmedag! I etterkant er vi strålende fornøyde med valget om å holde vårt bryllup utendørs. Vi fikk nydelig vær og en fantastisk dag med mennesker vi er glade i. Det hjelper også med skryt fra gjestene som for første gang opplevde vielse utendørs i en vakker hage.»

Foto: Lieben Foto Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget! 

Foto: Lieben Foto

Kaja og Jonas valgte å ha vielsen sin utendørs - og angret absolutt ikke på det valget! 


Da gjenstår det bare å vise noen nydelige eksempler på utevielser, foreviget av noen av fotografene i Blikkfangerne. Forhåpentligvis kan det inspirere og motivere flere vordende brudepar til å ta valget om å smis i hymens lenker utendørs… Enjoy!

Foto: Tone Molnes
Foto: Tone Molnes
Foto: Jan Ivar Vik
Foto: Jan Ivar Vik

Bilder i full oppløsning. Hva betyr det?

vikfoto.jpg

De fleste fotografer i dag tilbyr at du som kunde kan få ferdigredigerte bilder i full oppløsning. Hva betyr dette i praksis for deg som kunde? Og hva er forskjellen på lav og høy oppløsning? 


jan-ivar.jpg

 

Skrevet av Jan Ivar Vik


Se for deg bildet ditt som en pizzadeig. Et bilde med lav oppløsning er som en liten deig. Den er fin til å kjevle ut som en knøttliten pizzabunn på noen få cm. i diameter. Men straks du prøver å dra eller kjevle den større får du problemer. Den blir fort dradd i stykker, hullete og ødelagt. Har du en stooor pizzadeig derimot har du muligheter til å lage mange perfekte små pizzabunner om du vil det, eller lage noen ordentlig store pizzaer. Det er helt opp til deg. 

Slik er det med bildet ditt også. Du bør ikke prøve å forstørre et bilde med lav oppløsning, det vil ikke se pent ut. Det blir pixlete (kornete), uskarpt og resultatet blir ikke bra. Har du et bilde i høy/full oppløsning er dette veldig stort og du vil derfor ha mulighet til å lage store forstørrelser. 

Stor og liten eller høy og lav - dette er relative begreper. Men for å gi en liten guide kan man grovt si følgende: 

Lav oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er mindre enn 1500 pixler blir gjerne kalt lavoppløslige. Dette er bilder som funger fint til skjermvisning, for eksempel på Facebook. Men prøver du å printe større bilder enn 10x15cm vil det gå utover kvaliteten. 
 

Høy oppløsning

Bilder hvor den lengste siden er større enn 3500 pixler kalles høyoppløselige bilder. Mange av dagens kameraer leverer bilder med full oppløsning på nærmere 5-6000px. Bilder med høy oppløsning egner seg utmerket både til større forstørrelser som du kan henge på veggen og til skjermvisning og sosiale medier. 

Obs: Det er stor forskjell på ferdigredigerte bilder i full oppløsning i JPG-format og RAW-filer. Ingen respekterte fotografer sender fra seg uredigerte RAW-filer til privatkunder. Vi har tidligere skrevet litt om i denne artikkelen: Kan vi få alle de uredigerte bildene fra bryllupsdagen vår? 

Skrevet av Jan Ivar Vik

Blikkfangernes favoritter: Solnedgang

Solnedgang er helt klart den delen av dagen hvor flest fotografer elsker å fotografere. Lav sol med varmt, gyllent lys, lange skygger og nydelige farger på himmelen, hva er det å ikke elske?!
Vi i Blikkfangerne oppfordrer alltid brudeparene våre til å sette av litt tid til fotografering rett før sola går ned, men det er så klart ikke alltid at man er så heldig å få fint vær med vakker solnedgang. Det er vel kanskje det eneste man ikke kan planlegge på den store bryllupsdagen, været? Men det finnes heldigvis andre type fotograferinger som kan tilrettelegges etter været, blant annet vår favoritt kjærestefotografering eller forlovelsesfotografering!

I sommer oppfordret vi både våre egne medlemmer, men også alle andre fotografer på Instagram til å fotografere både brudepar og andre par i solnedgang og tagge oss med #blikkfangernesolnedgang. Nå har vi plukket våre favoritter, og det er en god blanding av bilder fra både Blikkfangere og andre flinke fotografer.

(Psst: Du kan allerede nå tagge dine beste bilder i regnvær med #blikkfangerneregn, så kanskje vi plukker ut et av dine bilder neste gang!)

Foto: Michaela Klouda 
Foto: Annett Rek
Foto: Eivind Horne

Intervju med Tone Molnes

1. Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg er Tone, 31 år og bosatt på Sunnmøre. Jeg holder til på øya Giske utenfor Ålesund, kontorlokalene til Øygardshamna. Her er jeg så heldig å ha arbeidsplassen min sammen med flere bedrifter innen kreativ industri og kulturnæring. Har vokst opp ved kyst og Sunnmørsfjell der interessen for friluftsliv fikk spire og gro. Så sitter jeg ikke urolig på kontorplassen min, er jeg ute og løper i fjellet på jakt etter ro og inspirasjon.

2. Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Det at jeg valgte å satse på bryllup var egentlig litt tilfeldig. Jeg fikk ta bilder i bryllupet til noen bekjente, og satt igjen med en utrolig god følelse. Jeg oppdaget å ta bilder av mennesker på en helt ny måte. De sterke relasjonene man har til hverandre og de rundt seg er ikke alltid like lette å sette ord på. Men på slike dager, som en bryllupsdag, kommer de så sterkt til syne. Gjennom bildene mine fikk jeg formidle kjærligheten de deler. Gleden de deler. Livet de deler. Og det er nettopp dette med formidling som er kjernen i det jeg gjør. I tillegg til å få vise hva andre føler, får jeg også vise en del av meg selv. Gleden ligger i å kunne formidle det gode man ser i menneskene rundt seg.

3. Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Fordelen med å være selvstendig næringsdrivende er at man i stor grad styrer sin egen arbeidsdag, og variasjon er viktig for meg. Om jeg ikke er ute på oppdrag er det redigering av bilder på kontoret og møter med kunder. Jeg liker også å finne nye lokasjoner til prosjekter, og er stadig på oppdagelsesferd i nærområdet. Jeg er nok også over gjennomsnittet glad i fysisk aktivitet så er været på topp sniker jeg som regel inn en løpetur til fjells før jobb.

4. Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

- Ja! Under et av de første bryllupene jeg hadde klarte jeg å legge igjen kameraet mitt utenfor kirken. Vi skulle videre til en lokasjon et stykke unna og når vi da skulle starte å skyte hovedbildene stod jeg der uten kamera. Heldigvis var forloverne litt sene med å reise fra kirken, så en telefonsamtale og litt venting reddet det hele. Brudeparet tok det med knusende ro (tilsynelatende, så takk til dem), men det lærte meg raskt å få inn gode rutiner med tanke på håndtering av utstyr samt backup.

5. Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

Energien dette paret hadde under fotograferingen ble jeg helt fanget av. Det er så fint å se at man benytter alle muligheter for å være nær hverandre. En helt egen ro i blikket hennes. Lyset vi fikk denne kvelden la et ekstra moment til bildet.

6. Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Selv om jeg er en person som liker å planlegge har jeg sjeldent et så langt perspektiv på mine planer. Men drømmer og ønsker for fremtiden skal det ikke stå på. Jeg håper at jeg fortsatt kan drive med det jeg elsker. Kunne fortsette å utvikle meg og ha evnen til å stadig være søkende mot det som gir meg inspirasjon. Kanskje bor jeg på et sel med noen geiter på fjellet og har tidenes beste utsikt på kontoret. Jeg fotograferer definitivt fortsatt bryllup!

7. Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Andria Lindquist har inspirert meg mye. Både gjennom bildene sine, men også som person. Energien til denne dama er rå.

8. Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Mats Bakken synes jeg har mye spennende på gang. Interessante og gode portretter i sort/hvit. Sigrid Bjorbekkmo er også veldig dyktig, med et helt eget uttrykk i bildene sine.

9. Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

For meg handler det om paret og deres unike identitet. De har en avslappet stil og har satt sitt eget preg på dagen. Det skjer ofte noe med bryllupets særegenhet når paret virkelig har hørt på sin egen stemme. Det kan gjerne være et lite og intimt bryllup ved havet, vielse i hagen med sine nærmeste, eller kanskje et bohemsk bryllup i København.

10. Hva er din guilty pleasure?

Denne er jeg litt flau over for jeg eier ikke begrensninger i det hele, i hvert fall ikke når jeg er alene. Jeg er SÅÅ svak for potetgull! Jeg kan støvsuge hver pose jeg kommer over! Kommer jeg på besøk og du tenker at vi skal kose oss med potetgull dagen etter? Bare å glemme, jeg har sikkert spist den i løpet av natta. Mulig at jeg har blitt preget av å ha 4 søsken og at vi gikk inn i overlevelsesmodus hver lørdag det kom en liten skål med potetgull på bordet. Pleace don´t judge me! Jeg er egentlig veldig god på å dele!

Torsdagsbryllup på Grünerløkka i Oslo av Eirik Halvorsen

Skal du gifte deg og planlegger bryllup? Sitter du og prøver å finne lørdagen som passer best? Stopp en halv… hvem har sagt at du trenger å gifte deg på en lørdag? Tone og Sven ville ha et laid back bryllup med fokus på fest og kos og bestemte seg for å holde det på en… *trommevirvel* …TORSDAG!

Hvilken dag vil du gifte deg på, og når på året er meste perfekt for deg? La oss høre i en kommentar under :)

Kjolen til Tone er designet av Henninen Design
Frisør: Wicked House
Lokale: Ingensteds


 

 

Skrevet og fotografert av Eirik Halvorsen


Vil du se forlovelsesbildene deres? Sjekk ut blogginnlegget på hjemmesiden til Eirik Halvorsen (trykk på bildet for å komme dit):

Silje og Tommy - Bryllup i Roma av Moment Studio

002-rome-wedding-photographer.jpgFotografert av Moment Studio


Silje og Tommy giftet seg i Roma, på vakre Villa Miani. Vielsen foregikk i hagen med utsikt over Roma og man kan se Vatikanet i bakgrunnen. Silje er en av planleggerne bak Glennewedding så her var ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det bugnet av vakre detaljer og ikke minst blomster. Mye blomster!
Brudeparet ønsket seg bryllupsbilder som viste litt av Roma og det ville vi ikke fått til på selve dagen. Vi avtalte derfor å møtes tidlig mandag morgen i det solen sto opp for å ta litt flere bryllupsbilder. Det er ganske fascinerende å se hvordan en by som Roma ser ut så og si uten mennesker.
Bryllupsplanlegger: Glennewedding
Kjole: Leila Hafzi
Venue: Villa Miani

Planer om å gifte deg i utlandet? Les vår guide med nyttige tips for planlegging av bryllup i et annet land.