Hvem eier egentlig bryllupsbildene?

Drømmedagen er over, brudevalsen er danset, kakene er spist opp og gavene er ryddet bort. Dagen ble alt dere drømte om, og neste høydepunkt er å få bryllupsbildene fra fotografen. Dere elsker bildene, bryllupsfotografen er kjempefornøyd og begge parter har lyst til å vise frem bildene til hele verden! Men hvor har dere som brudepar lov til å vise frem bildene, og hvilke rettigheter har fotografen?


Skrevet av: Michaela Klouda


Hvem eier egentlig bildene fra bryllupet deres?

I Norge har vi noe som heter Åndsverkloven, og kort fortalt sier denne at den personen som skaper et verk, deriblandt et fotografisk verk, har opphavsretten til dette verket. Dette gjelder både for profesjonelle bryllupsfotografer, men også for tante Gerda som har tatt bilde med mobilen sin. Det vil si at det faktisk er fotografen deres som eier bildene fra bryllupet deres, og ikke brudeparet, slik mange kan tro. 

Dersom dere har kjøpt høyoppløselige digitale filer fra fotografen deres, opererer de aller fleste med at dette er til privat bruk. Det vil si at dere som brudepar kan gå til en hvilken som helst fotobutikk og printe bilder til å henge på veggen hjemme eller til å gi vekk som gave. Dere kan også dele de digitale bildene med familie og venner, dere kan legge de ut på deres private Facebook-side og Instagram eller andre private plattformer. 

Det dere derimot ikke kan gjøre uten avtale med fotografen er å dele bildene videre med andre aktører i bryllupet, som for eksempel brudekjolesalongen, blomsterdekoratøren eller frisøren. Slik deling av bilder bør alltid gå gjennom fotografen, da alle fotografer opererer forskjellig når det kommer til kommersiell bruk av bildene. Mange synes for eksempel at det er veldig hyggelig å få bildene sine delt på Instagram hvor man blir tagget, men hvis en frisørsalong lager en annonse med fotografens bilde, må bildet kjøpes ut da dette er en helt annen type bruk. Så det aller beste om brudeparet vil dele bildene med alle leverandører som har bidratt til bryllupet er rett og slett å be dem henvende seg til fotografen slik at de kan lage avtaler på bruk seg i mellom.


Bildekreditering - hva betyr egentlig det?

Som eier av bildene har fotografen alltid krav på å bli kreditert når bildet deles et sted. Dette betyr at navnet til fotografen skal stå lett synlig ved siden av bildet, både på nett og i aviser eller magasiner. På Facebook og Instagram er det også lett å tagge profilen til fotografen, slik at alle kan se hvem som har tatt bildene.
Dette er ekstra viktig i kommersiell sammenheng, men alle fotografer blir ekstra glad når brudepar er flinke til å kreditere dem!


Men kan fotografen dele bilder fra ditt bryllup hvor som helst?

Først og fremst er det kjempeviktig å ha en kontrakt med bryllupsfotografen hvor alt dere har avtalt står svart på hvitt! Den eneste måten for en bryllupsfotograf å få nye kunder er ved å vise frem bilder fra ekte bryllup på sin nettside og i sosiale medier. Instagram og Facebook er kanskje de aller viktigste kanalene for markedsføring. I tillegg finnes det utallige bryllupsblogger og magasiner hvor mange fotografer gjerne vil vise frem bildene sine for å nå ut til nye potensielle brudepar, men også andre samarbeidspartnere i bryllupsbransjen. Så de aller fleste vil ha en klausul om at de har mulighet til å dele bildene fra et bryllup i kontrakten sin.

Noen få ganger har brudeparet helt spesielle grunner til at de ikke ønsker eller ikke kan ha bilder av seg selv ute på nettet, som hvis de har en spesiell jobb, og da er det selvfølgelig helt i orden å ikke kunne vise frem bildene. Men det er også ganske vanlig at fotografen har et gebyr man kan betale for å reservere seg mot at bildene blir delt. I sjeldne tilfeller kan også fotografen takke nei til oppdraget hvis de ikke får lov å dele bildene, og det kan spesielt gjelde ferske, nyoppstartede fotografer, da de er helt avhengige av å få vise frem bildene for å kunne bygge opp firmaet sitt.

Uansett kan aldri fotografen dele bilder offentlig uten at brudeparet har godkjent dette. Er dere usikre er det også mulig å be om å få godkjenne de bildene fotografen eventuelt har lyst til å dele. Bildene vil også sjeldent kobles til fullt navn og vil derfor heller ikke være søkbare på nettet, med mindre man ønsker dette.

Kommunikasjon er alfa og omega!

I bunn og grunn er det aller viktigste god kommunikasjon mellom fotograf og brudepar. Som brudepar bør dere undersøke godt i forkant før dere bestemmer dere for fotograf, ta gjerne et møte allerede før booking og finn ut om dere har god kjemi og ikke minst at fotografen har den bildestilen dere ønsker dere. Be alltid om kontrakt og spør om det er punkter i kontrakten dere er usikre på, slik at alle parter vet akkurat hva som skjer før, under og etter bryllupet. Har dere alt dette på stell er det ingen grunn til bekymring og alle parter kan vise frem de fantastiske bildene fra drømmedagen! Det er ingenting som er bedre reklame for en bryllupsfotograf enn et skikkelig fornøyd brudepar, så i alle tilfeller vil nok fotografen dere velger gjøre alt de kan for at brudeparet blir 100% fornøyd og får en god opplevelse med alt som har med fotograferingen å gjøre.


Foto: Tone Tvedt

Åndsverksloven - Loven om opphavsrett. Loven gir opphavspersonen eierskap til sine verk, og forbyr uautorisert kopiering av andres åndsverk.

Bildekreditering - Kreditering av fotograf er en rettighet nedfelt i Åndsverkloven, og gjelder både ved privat og offentlig bruk. Ved publisering av bilder skal navn på fotograf være lett tilgjengelig ved bildet.
Mangler bildekreditering kan opphavspersonen fakturere for manglende kreditering selv om det er allerede er betalt for bildebruken.

Bildetyveri - Å bruke, publisere eller kopiere et bilde der du selv ikke er opphavsperson eller ikke har betalt for, eller på annen måte fått tillatelse til å bruke.

Privat bruksrett - Hva som omfatter privat bruk kan variere litt, men innenfor bryllupsfotografi betyr stort sett at bildene kan brukes og deles på egen Facebook-profil, Instagram-profil eller ikke-kommersiell blogg e.l., i tillegg til å kunne skrive ut bildene selv og få laget takkekort, forstørrelser og album andre steder enn hos fotografen. Sjekk alltid med deres fotograf hvilken bruk dere har tillatelse til.


Bryllup på Yrineset i Oldedalen

Brudeparet på gressplenen utenfor lokalet. Foto: Eirik Halvorsen

Brudeparet på gressplenen utenfor lokalet. Foto: Eirik Halvorsen

Bryllup på Yrineset

Yrineset ligger midt i Oldedalen, rett ved Oldevatnet. Dersom du ønsker et bryllup med spektakulære omgivelser som fjell, fosser og en innsjø av smaragdgrønt smeltevann fra Briksdalsbreen så trenger du ikke å lete lenger. Ekte, norsk natur på sitt aller beste - og ja, det er her de tapper Olden-vannet på flaske.


Skrevet og fotografert av Eirik Halvorsen.


Vi i Blikkfangerne holder på med en artikkelserie om noen av de beste bryllupslokalene i Norge. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og vi legger merke til hvilke steder som utmerker seg og hvilke lokaler vi gjerne ønsker å dra tilbake til fordi det har vært en flott opplevelse å være der både for brudeparet, gjestene og for oss fotografer.

Denne gangen er turen kommet til Yrineset - perlen ved Oldevatnet.

Bildet er fotografert helt inne i dalen ved enden av vannet. Briksdalsbreen ligger bak oss i bildet og Yrineset ligger rett nedenfor den grønne gressflekken som synes til venstre over vannet. Foto: Eirik Halvorsen

Bildet er fotografert helt inne i dalen ved enden av vannet. Briksdalsbreen ligger bak oss i bildet og Yrineset ligger rett nedenfor den grønne gressflekken som synes til venstre over vannet. Foto: Eirik Halvorsen

Unik beliggenhet

Oldedalen er en sørvendt dal og bygdesamfunn innerst i Nordfjord. Dalen er ei jordbruksbygd som i senere tid også rommer mange turistrettede tiltak. Oldedalen er omkranset av Jostedalsbreen Nasjonalpark og særlig kjent er kanskje Briksdalsbreen som ligger i sidedalen Briksdalen.

Yrineset ligger praktfullt til midt i Oldedalen med høye fjell på hver side. Hva med tur til Briksdalsbreen, en topptur på et av de nærliggende fjelltoppene eller en båttur på Oldevatnet dagen før eller etter bryllupet?

Loen Skylift er en enkel måte å komme seg raskt opp i høyden og få spektakulær utsikt på, som ligger en knapp halvtimes kjøretur fra Yrineset.

Dersom du ønsker en rask måte å komme seg opp til spektakulær utsikt på kan du enten leie et helikopter eller ta en tur med Loen Skylift, slik som på bildene over. Foto: Eirik Halvorsen

Destinasjonsbryllup i eget land?

Yrineset har i snitt 8-10 bryllup hvert år og ligger ypperlig til for et destinasjonsbryllup med gode overnattingsmuligheter like ved. Med flere campingplasser og hoteller fra et par minutter til 30 minutters kjøring fra lokalet kan du sette stemningen for en hel bryllupshelg i naturskjønne omgivelser.

Skap en bryllupsfeiring med et lite stykke Norge.

Naturen er skikkelig vakker innover i Oldedalen. Hva med å leie campinghytter til å gjøre seg klar i? First look foran Briksdalsbreen? Det er bare fantasien som setter begrensningene. Foto: Eirik Halvorsen

Slik ser Yrineset ut

Fra parkeringsplassen oppe ved veien går du ned en liten bakke hvor du har toaletthuset til venstre, rett frem står Lavoen (en permanent bygning med bålpanne i midten) og til høyre står selve hovedbygget med Simasalen. Den åpne plassen mellom Lavoen og Simasalen er perfekt for en mottakelse dersom du ønsker det.

Nede til venstre ved vannet ligger en fin gressplen med masse plass til aktiviteter og mingling.

Inne i hovedbygget kommer man først inn til foajéen foran kjøkkenet som åpner seg opp til Simasalen med plass til 120 personer. Innerst til høyre er det en stor trevegg og til venstre er det store vinduer med utsikt ut over plenen og Oldevatnet.

Slik ser det ut i og rundt Yrineset pyntet til bryllupsfest. Foto: Eirik Halvorsen


Praktiske opplysninger

 • Mulighet for opptil 120 gjester. Ideelt antall: 100

 • Yrineset har ingen overnattingsmuligheter men har flere campingplasser i umiddelbar nærhet. Nærmeste hotell ligger 20 min unna med bil.

 • Flott utsikt i spektakulær natur.

 • Mat bestilles via catering. Alkohol kan man stille med selv da det er et lukket selskap.

 • Mulighet for vielse på gressplenen ved Oldevatnet med fjell og isbre i bakgrunnen.

 • Eget dansegulv.

 • PA-anlegg med høytallere og mikrofon finnes i lokalet.

 • Projektor og lerret finnes i hovedsalen.

 • Festen må avsluttes senest kl 02.30.

 • Lokalet stilles disponibelt for pynting og rigging fredag før bryllupet.

 • Gratis parkering.

 • Gratis Wifi.

Utvik og Innvik ligger like ved fjorden og tilbyr nydelige omgivelser for portrettbilder. Stryn, Oppstryn og Hjelle ligger motsatt vei og byr ikke på mindre vakker natur. Foto: Eirik Halvorsen

Mine tips til bryllup på Yrineset

Jeg har fotografert bryllup på Yrineset før. I tillegg har jeg fotografert bryllup i Innvik og fotografert flere par i området. Basert på mine erfaringer ønsker jeg å dele mine beste tips med dere:

 • Ha vielsen ute på den fine gressplenen utenfor. Den passer også fint til å ha boccia, croquet, kubb eller andre morsomme aktiviteter. Tilby gjestene noe å spise og drikke før middagen starter.

 • Book to hotellromsuiter på samme hotell og ha forberedelsene deres der før vielsen. Alternativt vil jeg anbefale å se etter utleiehytter på AirBnb for å gjøre noe unikt og spesielt.

 • Nærmeste kirker er Olden kirke, Innvik Kirke, Loen Kirke eller Nedstryn Kirke .

 • Lei inn litt ekstra lys til dansegulvet. Det skaper stemning og gir ekstra kule bilder fra dansegulvet. Få tak i et lydanlegg som ikke bare spiller høy musikk, men har god lydkvalitet.

 • Yrineset har mange fine lokasjoner til portrettfotografering av brudeparet i umiddelbar nærhet. Yrineset ligger ved Oldevatnet som bare skriker etter å bli fotografert. Videre innover Oldedalen finner man litt trær og en flott brygge. Helt innerst kan man gå opp til Briksdalsbreen. Andre veien kan man fotografere langs med Nordfjorden eller ta liften opp til toppen av Hoven som er 1011 moh.


Leter du etter en bryllupsfotograf til å dokumentere din spesielle dag? Alle medlemmene i Blikkfangerne reiser og fotograferer bryllup over hele landet. Ta en titt på hver fotograf sin profil og ta kontakt med de fotografene du føler passer best for deg :)


Bryllup på Engø Gård

Engø Gård er en frodig og vakker perle på Tjøme kjent for sin gode mat. Om du er på jakt etter et lokale langs Oslofjorden hvor man kan tilbringe hele bryllupshelgen og vil komme til dekket bord er Engø gård stedet for deg.Vi i Blikkfangerne skriver en artikkelserie om noen av landets beste bryllupslokaler. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og noen lokaler utmerker seg. Steder som gir en fantastisk opplevelse for både for brudeparet, gjester og oss fotografer, og som vi gjerne vil tilbake til.

Denne gangen er turen kommet til Engø Gård.


Engø Gård er et utrolig vakkert, frodig og akkurat passe gjengrodd selskapslokale på Tjøme. Foto: Åsmund Holien Mo

Engø Gård er et utrolig vakkert, frodig og akkurat passe gjengrodd selskapslokale på Tjøme. Foto: Åsmund Holien Mo

Engø Gård startet som et av Tjømes mange sommerpensjonat. I 1924 åpnet Pihls Pensjonat som var i drift frem til 1960 tallet. Etter pensjonatet stengte ble gården brukt som sommersted for hytteeiere på eiendommen, før den ble overtatt i 1983 av Nina Felling Andersen og Harald Andersen. Sommeren 2000 gjenåpnet Engø Gård etter omfattende restaurering og modernisering.

– Vår lange erfaring med brylluper gjør at vi er en veldig god støttespiller for brudepar som velger å feire den store dagen hos oss. De aller fleste gifter seg for første gang og da er det betryggende å vite at vi hjelper dem hele veien slik at ingenting blir glemt. Vi tilbyr også god variasjon i typer lokaler, fra Sjøboden på bryggen vår til hovedsalen i restaurantbygget Låven eller en klassisk spisestue i den gamle skipsrederboligen Hovedhuset. Dette gjør at brudeparet kan få akkurat det utrykket på sin feiring som de ønsker, kombinert med vår gode service, tett oppfølging og selvsagt deilig mat, forteller Betine Parnemann. Hun er Resepsjonsansvarlig på Engø Gård.


Når man planlegger bryllup er det viktig å kjenne seg selv. Ønsker man å stå for alle detaljene selv eller blir man stresset av tanken? På Engø gård lytter de til brudeparets ønsker og sørger for at dere kommer til dekket bord.


– Vi, i samarbeid med blomsterdekoratøren til brudeparet, står for pyntingen av lokalet. Brudeparet bestiller selv inn det de ønsker av dekor og leverer tegninger til oss som vi bruker til å dekorere etter brudeparets ønske. Vi står også for alle kaker. Under planleggingen har vi en gjennomgang med brudeparet hvor vi sammen blir enige om hvor mange og hvilke kaker de vil ha servert, dette inkluderer bryllupskaken.


De fleste som gifter seg på Engø Gård velger også å ha vielsen der. Sammen med Verdens Ende er nemlig Engø Gård de eneste stedene på Tjøme hvor man har mulighet for vielse med prest utenfor kirken. 


– Det gjør at uansett hvordan brudeparet ønsker å vies så kan dette gjøre hos oss, forteller Betine.


Å tilbringe hele dagen på samme plass er noe vi i Blikkfangerne gjerne anbefaler. En ting er at man ikke bruker tid og resurser på transport fra sted til sted, men det blir også gjerne en mye mer avslappet og sosial stemning når man er samme plass hele dagen.

Badehuset er grunn nok alene til å besøke Engø Gård. Foto: Åsmund Holien Mo

Badehuset er grunn nok alene til å besøke Engø Gård. Foto: Åsmund Holien Mo


Stedet
Når man først ankommer Engø Gård blir man møtt av en vakker allé med store trær. Hele området er vakkert og frodig. Rundt på eiendommen er det store og små bygg. Et huser resepsjonen, noen har værelsene og i flere andre brukes til selskaper. Man ser fantastisk vakre badehuset, som alene er grunn nok til å besøke Engø Gård. Litt nærmere vannet finner man tennisbaner og Grimestad - det perfekte stedet å gjøre seg klar på morgenen, akkurat passe langt vekk fra alle andre.


Praktisk informasjon:

 • Tilbyr vielse på stedet, også med prest

 • Har omtrent 20 bryllup i året, fordelt på store og små selskap.

 • Det anbefales å booke 12-18 måneder i forveien, avhengig av sesong

 • Lokaler tilpasse, 12, 20, 60 og 110 gjester

 • 46 rom med 106 sengeplasser

 • Man kan leie hele eller halve gården ekslusivt til sitt selskap

 • Engø gård står for dekorasjon i sammarbeid med blomsterdekoratør

 • Engø gård står for alle kaker. Utvalg og antall etter brudeparets ønkser

 • Prosjektor er tilgjengelig i flere lokaler

 • PA-system medbringes av brudepar, eventuelt band/DJ.

 • Baren stenger 02:00, gjester må forlate lokalet innen 02:30


Engø gård er det perfekte lokalet for deg som ønsker å være samme sted hele dagen. Stine gjorde seg klar på Grimestad - et par minutters gange fra resten av Engø Gård. Foto: Åsmund Holien Mo

Engø gård er det perfekte lokalet for deg som ønsker å være samme sted hele dagen. Stine gjorde seg klar på Grimestad - et par minutters gange fra resten av Engø Gård. Foto: Åsmund Holien Mo

Mine tips for bryllup på Engø Gård
Benytt alle fasilitetene Engø Gård har å by på og la bryllupet vare hele helgen. Bruk fredagen på en avslappet og deilig middag hvor venner og familie kan bli enda litt bedre kjent med hverandre. Ha en rolig start på bryllupsdagen med frokost på rommet før dere gjør dere klare. Vielsen tar dere på plenen under gamle, høye trær før et glass champagne eller tre. Selv portrettene kan man ta på eiendommen - det er ingen grunn til å hoppe i bilen og reise langt avgårde. Engø er kjent for sitt gode kjøkken, så det er bare å glede seg til middag. Når man har danset fra seg er det ikke langt til hotellrommet. På søndangen trenger man en tur i badehuset, enten før eller etter frokost. Eller kanskje begge deler?

Flere bilder - Stemning:

 

Flere bilder - LOKALET:

 

Innlegget er ikke sponset av Engø Gård.

Historiens første samling med Blikkfangerne

I begynnelsen av april møttes Blikkfangerne i Oslo for den aller første av mange fremtidige samlinger. Et av målene til Blikkfangerne har vært å skape en god organisasjon for profesjonelle bryllupsfotografer i Norge hvor hensikten er å være kolleger i stedet for konkurrenter. Hver og en av medlemmene har veldig mye erfaring innen fotografering og vi tror på at dersom vi deler kunnskap og erfaring med hverandre vil alle sammen vokse og bli enda flinkere. 

Til nå har vi bryllupsfotografer i Oslo, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Bergen, Molde og Ålesund og på sikt satser vi på at Blikkfangerne dekker hele landet med de aller flinkeste og mest engasjerte bryllupsfotografene Norge har å by på.

Noen av planene er å holde foredrag og workshops for andre fotografer som ønsker å engasjere seg mer innen bryllupsfotografi og få øynene opp for hvor fantastisk denne jobben kan være. For at vi skal kunne være de beste og sørge for at det vi lærer bort er i toppklasse sørger vi altså for å undervise hverandre, noe som viste seg å være veldig nyttig på den første samlingen rett før påske. 

Ved å bli flinkere sammen i et faglig miljø som vi har skapt vil en fotograf som er medlem av Blikkfangerne kunne utvikle seg og bli enda flinkere til kundebehandling, fange øyeblikk, markedsføring, heve kvaliteten på arbeidet som blir levert til kundene og kunne gi enda bedre service og ytelse. 

Eirik Halvorsen Blikkfangerne-samlingen-20.jpg

Her er kort oppsummert noen av temaene vi presenterte for hverandre: 

Vi snakket om hvordan man booker drømmekunder, og hvordan man kan skape tillit hos kundene ved blant annet å tilby forlovelsesfotografering før bryllupet. Vi delte masse smarte små tips perfekt for oss bryllupsfotografer. Blant annet snakket vi om et smart verktøy for å opprettholde en effektiv arbeidsflyt. Vi hadde også fokus på de viktige bryllupsbildene og hvordan man kan fokusere mer på å fange øyeblikk som har uvurderlig verdi for brudeparene. Vi var også innom temaet søkemotoroptimalisering (SEO) og hvordan man kan bli flinkere til å rangere høyere i søkemotorer som Google.  

Vi er ekstremt stolte over den gode gjengen med flinke bryllupsfotografer vi har klart å bli på den korte tiden siden lanseringa i midten av januar i år. Er du en bryllupsfotograf som tenker at du er et perfekt tilskudd til oss i Blikkfangerne, som har lyst til å fotografere mer heldagsbryllup og som vil spisse deg inn mot bryllupsfotografi er du hjertelig velkommen til å sende oss en søknad. 

Blikkfangerne har så vidt begynt og fremtiden ser fantastisk ut! Her er noen bilder fra samlingen vi hadde på Smalhans etterfulgt av middag og fest på Hitchhiker. Alle bildene er fotografert av Jan Ivar Vik og Eirik Halvorsen. 

Spørsmål man burde stille til bryllupsfotografen

Jeg har tidligere skrevet om hva man selv burde tenke på når man skal velge bryllupsfotograf. Den artikkelen finner du her. http://holienmo.no/bryllup/hvordan-velge-bryllupsfotograf/

Nå er det på tide å snu det rundt, hvilke spørsmål burde man stille til bryllupsfotografer man vurderer til bryllupet sitt? Det finnes en hel haug med lister om dette allerede, problemet er bare at de ofte er ganske dårlige. Alle seriøse, profesjonelle fotografer vil ha backupustyr og ekstra batterier. Kontrakter ser stort sett ganske like ut og vi er alle gira på å reise til nye steder for å fotografere (du vil betale meg for å fotografere dere på Maldivene sier du? Ja, takk!). Når det er sagt finnes det faktisk noen spørsmål man burde stille fotografen før man booker dem. Her er mine forslag:

Har du fotografert mange bryllup tidligere?
Alle må begynne et sted, men litt erfaring er alltid bra. En god portrettfotograf er ikke nødvendigvis en god bryllupsfotograf. Med erfaring blir man flinkere til å forutse øyeblikk, lærer å takle innpåslitne onkler med store zoomobjektiver og vet hvordan man får de aller beste bildene i varierte situasjoner.

Har du fotografert mange bryllup tidligere? .JPG

Hvordan arbeider du gjennom dagen?
Kommer du til å be oss ta en titt i kamera gjennom dagen eller arbeider du helt dokumentarisk? Jobber du alene eller med assistent? Arbeider du mest med naturlig lys eller tar du med studioblitser? Her finnes det ingen rette eller gale svar, men tenk over hva dere selv har lyst på og vil føle dere mest komfortable med.

Hvordan arbeider du gjennom dagen? .JPG

Hvor i landet holder du til?
Det er ikke nødvendig at bryllupsfotografen deres har vært akkurat der selskapet deres skal være tidligere. Ofte kan det heller være positivt å få noen som kommer utenifra og kan se stedet med nye øyne. For meg er det ingenting som er så kreativt stimulerende som et helt nytt sted. Men, vær klar over at om dere velger en fotograf fra et annet sted i landet vil gjerne reise- og overnattingskostnader komme i tillegg til prisen for fotograferingen.

Hva er inkludert i prisen?
Hvor lenge er fotografen med i løpet av dagen? Får vi høyoppløselige filer? Printede bilder eller album? Og enda viktigere, hva er ikke inkludert?

Hva er inkludert i prisen? .JPG

Kan du hjelpe oss med forstørrelser, album og takkekort, eller tipse om steder hvor vi kan gjøre det selv?
Ingenting er så kjedelig som å bruke mye penger på bryllupsbilder, for å så bare la de støve ned på en harddisk bakerst i skapet. Print bildene deres! Noen fotografer tilbyr forstørrelser, album og andre produkter, andre lar det være helt opp til dere. Det er fint å ha friheten til å gjøre begge deler, men vær bevisst på at ikke alle printleverandører holder samme kvalitet. Jeg anbefaler alltid Bomull & Blekk, som er helt på høyde med de alle beste profesjonelle leverandørene.

Hvordan oppbevarer du bildene våre, og hvor lenge?
Vær sikre på at bildene er trygge frem til de leveres til dere, og spør også hvordan de lagres etter dere har mottatt dem. Hva skjer hvis dere mister deres kopi etter noen år, kan dere få dem på nytt fra fotografen eller er de borte for alltid?

midtnattsol bryllupsfotograf lofoten

Kan vi se et helt galleri fra et bryllup?
Dette har jeg faktisk aldri blitt spurt om, men jeg håper jeg håper det endrer seg snart. Alle kan være heldige og ta et godt bilde eller tre fra et bryllup, men hva med de 538 andre? Husk å se på mange bilder fra fotografene dere vurderer, og om dere vil se mer enn som finnes på nettsidene deres er det ikke noe feil å be om å få se et fullstendig galleri eller to fra tidligere bryllup. På den måten kan dere være sikre på at fotografen leverer et godt og helhetlig produkt.

Kan vi se et helt galleri fra et bryllup? .JPG

Hvorfor fotograferer du bryllup?
Dette er en viktig en, og kan gi en veldig god pekepinn på om dere er på samme plan. Er fotografens mål å ta de aller mest spektakulære bildene uansett hva som skal til? Å dokumentere store og små øyeblikk? Bare tjene litt ekstra penger i helgene? Som med mye annet finnes det ingen riktige eller gale svar, men finn en fotograf som deler deres tanker om bildene.

Hvorfor fotograferer du bryllup? .JPG

Brudepar forteller: Våre beste bryllupstips (og hva du godt kan droppe)

Fra bryllupsmagasiner til bloggartikler, fra leverandører i bryllupsbransjen, til din konservative Tante Arnfrid; det finnes en hel haug av meninger og artikler om hva man bør tenke på når man skal planlegge bryllup. Mye er helt supert, mye er strengt tatt bare vås. Av og til er det lite som slår god, gammeldags erfaring, tenkte vi. Derfor har vi intervjuet en håndfull av våre egne brudepar om hva de er aller mest glade for at de prioriterte, hva de skulle ønske de hadde droppet, og hva de ville gjort annerledes om de fikk sjansen.

Linn og Kenneth

Bryllup på Lokal Base, fotografert av Eirik Halvorsen.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
“Egentlig angrer vi ikke på noe! Men om noe, så kunne vi nok droppet desserten. Bryllupskaka ble det også bare tatt noen få stykker av, så det ble mye penger for lite gevinst.”

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
“Vi er utrolig glade for at vi valgte å ha med oss Eirik som heldagsfotograf! Dessuten la vi mye arbeid i detaljene, og det er vi veldig fornøyde med. Donut-vegg, popcorn-maskin, konfettikanoner, live-band og MASSE blomster og pynt skapte akkurat den stemningen vi ønsket oss!”

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
”I ettertid skulle vi også ønske at vi hadde hatt noen som filmet hele dagen, og ikke bare vielsen.”

Linn og Kenneth

Linn og Kenneth

Belinda og Mikkel

Bryllup på Kleivstua, fotografert av Ine fra Petrichor & Pine.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
«Vet du, jeg kan faktisk ikke komme på en eneste ting vi angrer på å ha brukt penger på! Vi vurderte å bruke penger på blomster til kirka, men kom frem til at vi ikke gadd. Det valget er vi veldig glade for at vi tok. Kirka er fin i seg selv, og i gledesrusen man er i, ville jeg ikke tenkt et sekund på om det var blomsterkvaster ved alteret. Det samme gjelder brudebil.»

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
«Vi er utrolig glade for at vi la penger i profesjonell hjelp til invitasjoner, dekorasjoner og trykksaker. Fri bar var et must – det satt stemningen for kvelden! Dessuten brukte vi penger på overnatting og egen hytte til etterfesten, så vi slapp å gi oss når lokalet stengte.

Konfettikanoner til å smelle i gang festen, og såpeboblekanon utenfor kirken var også en hit (og ekstra kule bilder!)

Og når vi snakker om bilder; fotograf HELE dagen. Det å ha dokumentert en så stor dag som man har brukt så mye penger på, er så VIKTIG! Det gjør at i og andre kan bla tilbake i albumet og se tilbake på dagen igjen, og igjen, oooog igjen.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes? Ingenting! Alt gikk som smurt, mye takket være god tid til planlegging, og tydelig ansvarsfordeling mellom oss to. Til sist, så er klisjeen om at man må nyte dagen og slippe kontrollen, et veldig godt poeng. Legg vekk telefonen, ikke bry dere om ting ikke ble akkurat som planlagt. Det blir en så kul dag uansett!»

Belinda og Mikkel

Belinda og Mikkel

Julie og Jesper

Bryllup på Engø Gård, fotografert av Jan Ivar Vik.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
Vi skulle nok gjerne droppet bryllupskaken. Det koster en liten formue, og når alt kommer til alt så er alle gjestene for mette og i for godt humør til å huske at de skal spise kake. Vi hadde tenkt å spare på den så den kunne fryses ned, men det ble glemt, så da føltes kaka litt bortkastet.

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
Fotograf, lokale og drikke! Fotograf, for de bildene kommer vi til å se på i mange, mange år fremover - de blir de beste minnene! Lokalet var veldig dyrt, men vi angret ikke et sekund da det var en perfekt ramme rundt bryllupet og alle gjestene stortrivdes hele helgen. Drikke er dyrt, men for oss føltes det verdt det å ha åpen bar, så gjestene slappet ekstra av uten å måtte tenke på betaling.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Vi ville nok prøvd å tenke litt mindre på hva gjestene forventet, og litt mer på hva vi ønsket. Vi hadde arrangement både fredag, lørdag og søndag, og vi skulle nok gjerne droppet fredagen. Men gjestene syns det var veldig koselig å mingle litt før bryllupet!

Julie og Jesper

Julie og Jesper

Cathinka og Espen

Bryllup på Kleivstua, fotografert av Michaela Klouda.

Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
Ingenting! Vi unngikk å bruke unødvendige penger på noe og fant heller billige løsninger der vi kunne (f.eks at en venninne som er arkitekt hjalp oss med å lage invitasjoner,  program, bordkort og menyer fremfor å kjøpe dette ferdig, og at en familievenn holdt musikkinnslagene under vielsen)

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
En dyktig fotograf - det er utrolig hyggelig å se tilbake på bilder fra dagen og minnes alle de fine øyeblikkene. Vi opplevde det som en relativt stor utgift av budsjettet, men det var absolutt verdt det.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Vi ville ikke gjort så mye annerledes! Vi koste oss med prosessen, og var flinke til å ikke stresse over små ting. Vi fikk god hjelp med planleggingen av både vertskapet for festlokalet og fotografen, og venner og familie til små oppgaver som kakebaking og gaveåpning. Og å minne oss på å nyte planleggingstiden!

Cathinka og Espen

Cathinka og Espen

Ingrid og John-Christian

Bryllup på Devoldfabrikken, fotografert av Tone Tvedt.


Hva angrer dere på at dere brukte penger på? Det eneste jeg følte jeg hadde altfor mye av var faktisk pynt til lokaler og bord! fikk kun brukt ca halvparten av det jeg hadde kjøpt. Ellers følerjeg at alt vi brukte penger på virkelig var verdt hver en krone.

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?Jeg er veldig glad jeg valgte et lokale hvor vi kunne komme til duk og dekket bord siden vi kom utenbys fra + det var god plass til alle 
gjestene og et megabra dansegulv. Ellers syns jeg også at photo boothen og DJen ga en veldig god stemning. Min mann var ganske uenig i å bruke så mye penger på fotograf, men han innrømmet på selve dagen at han var veldig glad jeg trumfet gjennom den avgjørelsen. Kjekt å ha dokumentert en dag som dette på best mulig måte ettersom man har brukt så mye tid, energi og penger på å få det så perfekt som mulig.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Jeg tror ikke jeg ville gjort så mye annerledes. Vi har fått så mange fantastiske tilbakemeldinger fra gjester som koste seg max! Eneste jeg ser i ettertid er at siden vi valgte å reise hjem til min hjemby Ålesund for å ha bryllupet, så burde vi reist opp noen dager tidligere enn vi faktisk gjorde. Det ble noen veldig hektiske dager der oppe før bryllupet. Jeg skulle også ønske at vi reiste på bryllupsreise rett etter bryllupet så vi fikk landet litt, bare vi to. Det ble litt raskt tilbake til hverdagen.

Ingrid og John-Christian

Ingrid og John-Christian

Maiken & Øystein

Bryllup i Øygardshallen, fotografert av Michaela Klouda.


Hva angrer dere på at dere brukte penger på?
Angrer ikke nevneverdig på noe. Men kunne greid oss uten glowsticks og falske negler!

Hva er dere aller mest glade for at dere brukte penger på?
Human-etisk vielse var veldig fint, og vi er glade på at vi la penger i det! Fotograf og maten var også helt suverent.

Hvis dere skulle planlagt bryllup nå, er det noe dere ville gjort annerledes?
Bryllupet ble akkurat sånn vi hadde håpet det skulle bli. En avslappet og uformell feiring sammen med våre kjære venner og familie. Det viktigste for oss var at alle skulle kose seg, og det lyktes vi med! Et godt tips er å ikke tenke på andres forventninger. Velg det bryllupet DERE vil ha. Det var nok ikke alle som jublet da vi skulle ha asiatisk streetfood-buffet til middag, men maten ble en stor suksess, og noe som gjestene fortsatt snakker varmt om! Et annet tips er å ikke detaljstyre. Plukk flinke fagfolk og gi de kreativ frihet, resultatet blir så mye bedre da! Vi sa for eksempel at vi ønsket botanisk hage som tema for blomstene, uten å ha noen andre spesifikasjoner, og resultatet ble helt magisk.

Maiken og Øystein

Maiken og Øystein


Bryllupshelg på Tørvis hotell - av Eirik Halvorsen

Mine favorittbryllup er slike som dette:

•    Hele bryllupet er på samme sted
•    Alle må reise dit og bor der hele helga
•    Hangout dagen før med løssluppen mat og drikke og mingling
•    Vielse på selve stedet eller en lokasjon like ved
•    Søndagsfrokost og gode klemmer før avreise

Siri og Rune tikker av alle de boksene. Forberedelser på hver deres rom. Jeg løper ned og fotograferer vennene som tar et morgenbad i det iskalde smeltevannet fra Sognefjell. En vakker helg å gifte seg på i starten av sommeren.

Runes mor tror jeg holder rekorden i antall avisutklipp vist, og fortalt historien til av alle bryllup jeg har fotografert i.

Det beste med bryllupet var at de hadde planlagt en skikkelig fest. En dyktig DJ, lys på dansegulvet, glowsticks og masse alkohol la til rette for timesvis med festing utover natten. Favorittbildet mitt er det aller siste. Tatt kl 02 på natten når begge to var fulle og trøtte og virkelig feiret at de har blitt gift!

Hvordan velge bryllupslokale?

Dere vet omtrent hvor mange gjester dere skal ha og har gjort opp noen tanker om stil. Tiden er kommet for å velge selskapslokale, men herregud så mange steder som finnes. Her er mine beste tips for hva dere burde se etter når dere skal velge.

Hva liker dere selv?
Vi starter her. På stranden eller i skogen? Klassisk villa eller forlatt fabrikklokale? Det er ikke dødsofte man bruker såpass mye penger på en fest, så når man først gjør det er det viktig at det blir sånn som dere vil.

Tekst og foto: Åsmund Holien Mo

Sjekk ut Blikkfangernes voksende liste over lokaler vi syns er bra å arrangere bryllup i.

Engø Gård

Hvor mye arbeid vil dere gjøre selv?
Her er det viktig å kjenne seg selv. Å planlegge bryllup skal være gøy! Er du den som elsker nye prosjekter og vil styre bryllupsplanleggingen ned til minste detalj eller blir du bare stresset av tanken? Vil dere heller la noen andre ta seg av alle detaljene? Dette kan være med å avgjøre hva slags lokale dere burde velge. Noen steder har gjort nesten alt før dere i det hele tatt tar kontakt, mens andre steder må dere hente alt fra lys og lyd, til mat, drikke og kanskje til og med toaletter selv.

Om du har lett for å bli stresset av tanken på å måtte styre alle detaljer selv, men fortsatt ønsker å velge et sted som ikke er et typisk bryllupslokale vil jeg hjertelig anbefale å få hjelp fra et eventbyrå*. Det trenger ikke å koste for mye, men kan være til stor hjelp når man skal holde i litt for mange tråder samtidig. På den måten kan man få akkurat det bryllupet man er på jakt etter og samtidig ha det skikkelig gøy i planleggingsprosessen.

*eller en bryllupsplanlegger. Meeeget kort oppsummert er bryllupsplanleggere gjerne veldig glad i at ting skal se hyggelig og pent ut, mens et eventbyrå er sykt bra på å passe på at alle gjør jobben de skal, når de skal. Den ene er ikke nødvendigvis bedre enn den andre, men om dere vil stå for dekor selv og bare trenger litt hjelp til å holde i alle trådene er eventbyrå veien å gå.

Hvor mye arbeid vil dere gjøre selv? .JPG

Tenk utenfor boksen
Ikke føl dere begrenset til typiske selskapslokaler når dere planlegger bryllupet deres. Det finnes så fantastisk mange flotte steder å feire bryllup! Kanskje hjemme i hagen? Eller foreldre eller venners venners hage? Noen har alltid en hage. Sjekk AirBnb for lekre eiendommer. Kanskje en stor villa eller den hytta rett ved innsjøen? Bruk hele dagen på båt! Kan dere leie favorittbaren deres, den med den fine bakgården, for en kveld? Det finnes så mange muligheter når man begynner å tenke seg om og man kjenner alltid noen som kjenner noen.

Tenk utenfor boksen .JPG

Ha alt på et sted
Dette vil jeg virkelig slå et slag for! Se etter sted hvor dere kan gjøre dere klare, ha vielsen, mottagelse/drinker, middag og fest, og gjerne også et sted hvor både dere og gjestene kan overnatte. Det er et par grunner til dette.

• For de første er det veldig avslappende for dere. Dere slipper å forholde dere til mange steder, det er ingen taxi man er avhengig av for å komme seg fra frisør til vielse. Ingen organisering av transport for gjestene. Digg.

• Det er helt supert fra mitt perspektiv som fotograf. Det er mye lettere å fotografere både at deg og din forlovede gjør dere klare hvis det er en 5 minutters rusletur mellom dere og ikke 30 minutter med bil.

• For gjestene er det helt supert. Dukk opp om morgenen, eller dagen før, og ikke tenk på å måtte ta taxi eller kjøre bil igjen resten av dagen. Og, man slipper alle de som kjører til feil kirke. Bonus.

• Glemt noe sminke? Manuset til talen? Konfettikanonene?! Null stress, alt er rett i nærheten.

• Og ikke minst, kanskje det aller viktigste, dagen blir ikke like stykket opp. I stedet for å bryte opp med kjøreturer blir det bare en lang fest full av vin og gode venner. Hver gang jeg fotograferer et bryllup hvor alt er på samme sted føler jeg at det gir en helt egen stemning.

Brudestyling Engø Gård

Funker lokalet for et bryllup?
Tenk på hva som skal skje gjennom dagen, kommer lokalet til å funke? Skal middag og fest være i samme rom? Hvor er man da mens det ryddes om? Jeg skal ikke nevne navn her, men et lokale i Oslo som har en fantastisk fin middagssal har av en eller annen grunn begynt å ha kakeservering og dansegulv i en mørk og stygg gang. HVORFOR?!? Bryllup er tiden for å sette krav, og at lokalet funker til hele dagen og at man alltid er på fine steder synes jeg faktisk man skal kunne be om.

Funker lokalet for et bryllup? .JPG

Får vi lokalet for oss selv?
Nå begynner kanskje divanykkene mine å synes vel godt, men jeg vil da vel ikke dele bryllupsdagen min med andre? Jeg skal ikke bruke for mye tid på dette, men bryllupsmaskinene som har tre selskap samtidig står ikke helt øverst på min ønskeliste.

brudevals solnedgang fotograf

Hva er greia med alkohol?
Kan dere ta med selv eller må dere kjøpe på stedet? Dette er ikke nødvendigvis noen deal breaker, men det er ikke til å legge skjul på at det er forskjell på å betale 500kr per flaske vin vs 200 når man spanderer på hele vennegjengen. Kanskje de pengene kan brukes på noe annet (f.eks at jeg fotograferer, yay!) eller kanskje man har mer lyst til å ta den regningen enn å kjøre kolonne over svenskegrensa i ett år.

If all else fails
Telt i akkurat passe ville omgivelser, vielse under et stort tre og noe digg mat servet på store fat. Fiiiint.

If all else fails.JPG

Septemberbryllup på Giske, Øygardshallen - av Tone Molnes

Solen varmet i Ålesund denne septemberdagen. Blikkstille hav med solstråler lekende mellom bygatene. Maria og Aleksander var klare i valget når de skulle gifte seg: "Det må skje i Ålesund!". De ville gi både familie og venner fra Østlandet en opplevelse utenom det vanlige. Noe de virkelig gjorde!

Jeg møtte Maria på Hotel Brosundet der forberedelsene var godt i gang. De spente timene i forkant av vielsen fikk bruden dele med sine to forlovere, stemningen; herlig! Vielsen fant sted i vakre Borgund Kirke. Et enkelt valg med familieaner i nærområdet på brudens side. Dette stedet har noe helt eget over seg. Omringet av frodig natur, med utsyn til de fineste fjellene. Et ekte Sunnmørsbryllup! Festen ble holdt på Øygardshallen på Giske. Med mat av ypperste klasse av Nils-Henning Nesje. Og som brudeparet selv på forhånd hadde ønsket; festmiddag og dans til langt på natt!!

Bryllup med utevielse og fest på Lageret - av Tone Tvedt

Ida og Jeremy er ”high school sweethearts” og giftet seg etter å ha vært kjærester i 11 år. Vielsen ble holdt på Kjærlighetsodden ved Røskestadvannet på Hurum, en odde i skogen ved et lite vann. Det var et perfekt sted å ha vielsen spør du meg :)

Brudeparet sier: 
La begge være involvert i planleggingen, det er begges dag. Det er også lov å gå utenfor boksen og gjøre ting på sin måte. Vi følte mye press fra forskjellige kanter om hva som er ”riktig” å gjøre i et bryllup. De er viktig å tenke på hva man selv ønsker. Vi ønsket oss en drømmedag som representerte oss som par. Nøkkelord for dagen var kjærlighet, utradisjonelt, fest, venner, familie, god mat og tequila.  

Vi var lenge på leting etter det perfekte bryllupslokalet og ønsket oss noe annerledes og industrielt. Etter hvert fant vi fantastiske Lageret. Lageret er en nedlagt fabrikk som event planlegger Trine Thorsen har forvandlet til et rustikt, industrielt og utrolig fint fest lokale.   

Involverte:
Fotograf: Tone Tvedt www.tonetvedt.no
Bryllupsplanlegger: Trine Thorsen ved Lageret Event www.lageretevent.no
Lokale: Lageret Event www.lageretstudio.no
Kjole: Jesus Peiro www.jesuspeiro.com
Blomster: Krista Elvheim www.kristaelvheim.com
Hår: Marion Remme Ræstad
Sminke: Marthe Gillebo IG @gillebo.makeup
Dress: Cavaliere www.cavaliere.se
Invitasjoner og menyer: Cathrine Fosse / Plume & Paper www.plumeandpaper.no
Catering: Moritz Drechselsel
Kake: Condelica