Lys i mørket - Bilder fra Blikkfangerne Community

Vi utfordret medlemmene av facebook gruppen vår 'Blikkfangerne Community' til å dele noen av deres egne bilder som passet under temaet 'Lys i mørket'. Her er våre favoritter blant alle de innsendte bildene:

Destinasjonsbryllup i Trinidad og Tobago av Tone Tvedt

Tone Tvedt har fotografert dette fantastiske bryllupet. Hun skriver følgende: 

Jeg er så heldig at jeg fikk reise helt til Trinidad og Tobago for å fotografere det fantastiske DYI bryllupet til Danielle og Dwayne. 

Brudeparet ville ha et avslappet og personlig bryllup med bohemske innslag, så både vielsen og festen ble holdt på samme sted. De giftet seg på Monos Island, i hjemmet til brudens bestemor. Huset hennes blir kalt C´est La Vie og her har Danielle tilbrakt mange av sine barndoms somre. Hagen var pyntet med sittegrupper laget av store dekorative puter og pakistanske tepper, marokkanske lanterner og lyslenker.

Omkranset av alle menneskene de er så glad i gav de hverandre sitt ja nede på flytebrygga. Etter vielsen samlet alle gjestene seg oppe ved huset, og med brudeparet stående i midten ble det holdt et par minutter med taler på rappen. Den siste talen, fra brudgommens endte i en felles skål og jubel. Det syntes jeg var en morsom vri på det, da alle bryllup som feries her i Norge har en toastmaster og en relativt lang talerekke. Etter talene ble det servert buffet med masse herlig, hjemmelaget mat. Gjestene valgte selv hvor de ville sitte, og flere benyttet seg av sittegruppene. Kvelden ble avsluttet med alle gjestene i vill dans ute på dansegulvet.


Liker du det du ser? 


Intervju med Ine Andrea Ertvaag i Petrichor & Pine

portrett-ine-ertvaag

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg er Ine, og jobber under firmanavnet Petrichor & Pine

Jeg er født og oppvokst i Bergen (på tross av en urokkelig Oslo-dialekt), men de siste årene har jeg bodd i Melbourne med min forlovede. Her har jeg tatt en bachelorgrad i dokumentarfotografi, vugget baby-kenguruer i søvn, hatt litt for intime møter med giftige slanger, fått venner for livet og fotografert bryllup i over femti varmegrader. Det har vært en fantastisk opplevelse, men nå er jeg klar for å trekke inn kald, våt Bergensluft igjen i årene som kommer. 

Jeg har alltid elsket å fortelle historier. Da jeg var 6-7 år, laget jeg meg et lite «writer’s corner» på barnerommet mitt, med fargeblyanter, papir og en bitteliten stol. Jeg satt der i timesvis, gjerne med en kopp liksomkaffe (varmt vann fra springen) ved siden av meg, og skrev «bøker», som jeg selvsagt stiftet pent sammen, og dekorerte med illusttrasjoner og bokomslag. Siden da har jeg endret medium fra fargestifter til kamera, men den samme forkjkærligheten for historier driver meg ennå. 

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

For å være ærlig; ved en tilfeldighet. Jeg var 17 år, hadde jobbet beinhardt for å få et perfekt karakterkort ut av videregående, og skulle bli veterinær. Foto var en hobby, og for det meste tok jeg bare kameraet med i stallen eller ut på ridetur.

Da en av mine venner i stallen hadde et familiemedlem som skulle gifte seg, ble jeg spurt om ikke jeg kunne ta litt bilder – de hadde nemlig ikke noe budsjett for fotograf. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg gjorde, men brudeparet var så fornøyd at flere av vennene deres booket meg det kommende året.

Ballen begynte sakte å rulle, og jeg oppdaget fort at jeg kunne ta med min forkjærlighet for historiefortelling inn i bryllupsfotografi. Veterinærgraden ble byttet ut med et fagbrev og en Bachelor i foto, og nå er jeg her. Og jeg elsker det!

Jeg elsker hvor mye følelser, nervøsitet, kjærlighet, spenning og glede jeg får dokumentere. Jeg er en emosjonell svamp som lett blir smittet av hva dem rundt meg føler. Derfor gråter jeg som oftest litt når jeg er på jobb, enten det er når bruden kommer opp kirkegulvet, under talene eller på andre tidspunkter der kjærligheten flyter fritt. Slapp av, jeg er en ninja på å fotografere gjennom tårestrømmen. Det er bare en så innmari fin ting å få ta del i. 

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Jeg bærer nok litt preg av å ha vært student lenge – jeg har en forkjærlighet for rolige morgener. Som regel står jeg opp rundt halv ni, før jeg spiser frokost sammen med min forlovede Phillip mens vi ser en halv episode av Masterchef Australia (repriser, for vi har allerede sett alle ni sesongene flere ganger). Deretter tar jeg meg en treningsøkt, før jeg begynner på arbeidet mitt i tolv-tiden.

Jeg er et B-menneske, og kan fint jobbe meg inn i natten! Hver dag er litt annerledes, men alle inneholder mye bilderedigering, litt skriving, litt blogging, og flere turer innom Facebook enn jeg liker å innrømme.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Ettersom jeg var helt grønn da jeg begynte å fotografere bryllup som tenåring, ble det nok mange tabber! Heldigvis er det ingen som stikker seg ut som dramatiske. I senere tid har jeg heldigvis fått veldig gode rutiner, så det har gått knirkefritt. Jeg passer alltid på at jeg blir godt kjent med parene mine i forkant av et bryllup (som oftest over rødvin og/eller kake), så jeg vet akkurat hva de ser for seg, og hva som er viktig for dem. Gode arbeidsrutiner og god kommunikasjon er alfa omega!   

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

bryllupsfotograf-bergen-ine-ertvaag

Dette er faktisk bare noen uker gammelt. Jeg elsker det fordi det er så ekte. Lee og Steve var litt nervøse for portrettfotograferingen, men dette er tre minutter etter vi begynte, og de var så naturlige, smilende og intime med hverandre fra første stund. Det oppsummerer virkelig hva jeg syns en portrettfotografering skal være: leken og gøy! Dessuten representerer det min fotografiske stil. Litt mørkt og stemningsfullt, uanstrengt og uposert, med dype farger og fokus på godt lys. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Det er akkurat fem år siden jeg ble uteksaminert av videregående, og da trodde jeg jo jeg skulle til Oslo for å bli veterinær. Men her sitter jeg altså og svarer på intervjuet fra Australia, så jeg har lært meg at fem år kan by på mange forandringer! Jeg håper jeg fremdeles kan jobbe som bryllupsfotograf, gjerne både i inn- og utland. Jeg er gift, har kjøpt en liten leilighet med røde mursteinsvegger og en liten peis, og har en japansk spisshund som krøller seg sammen på sofaen mens jeg redigerer bilder fra hjemmekontoret mitt. 

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Nick Brandt og Steve McCurry er mine favorittfotografer. Evnen deres til å bruke bilder til å frembringe følelser hos publikum er helt suveren. Det er få fotoprosjekter som har gjort så sterkt inntrykk på meg som Nick Brandt’s Inherit the dust. Brandt er både naturvernsaktivist og fotograf, og bruker fotografi til å formidle de viktige budskapene sine på en vakker og rørende måte. Jeg anbefaler alle å sjekke det ut!  

Av bryllupsfotografer kan jeg nevne Joel and Justyna, KnowMe Fotografie, og vår egen Frøydis Geithus. 

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Det begynner å bli noen år siden jeg var hjemme i Norge, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er helt oppdatert. Jeg gleder meg til å kunne følge fotomiljøet i Norge fra innsiden igjen! 

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Et drømmebryllup handler om så mye mer enn rammene rundt. For meg handler det først og fremst om at jeg har god kjemi med paret, og at de er helt oppslukt av hverandre, og viser det! Jeg elsker dessuten par som tør å gå sin egen vei, og som skaper noe helt unikt som reflekterer dem.

Om kirkebryllup og treretters ikke er for dere, gjør noe annet! Gift dere på fjellet, grill pølser i regnet, klin til med dance-off i stedet for brudevals… Mange av bryllupene jeg har fotografert, har vært drømmebryllup i mine øyne, men de har alle vært helt forskjellige. 

Hva er din guilty pleasure?

Jeg har et komplisert forhold til Say Yes to the Dress på TLC. Jeg kan lett se tolv episoder på rappen om ingen stopper meg (heldigvis har jeg en samboer som hater programmet, så jeg blir som oftest stoppet), og blir fryktelig emosjonell på slutten av hver.eneste.episode når de viser et lite klipp fra et av bryllupene. Det er patetisk. 

10 ting bryllupsfotografen deres skulle ønske dere visste (men kanskje ikke tør å fortelle dere)1. Pinterest er bra, men alt med måte!

Få steder tilbyr så mye fantastisk bryllupsinspirasjon som Pinterest. Blant havet av perfekte dekkede bord, antikke fuglebur og regnbuefargede roser, eller magasinverdige portretter tatt på italienske balkonger eller fjelltopper i Montana, er det lett å bli oppslukt.

Bruk Pinterest til å drømme deg vekk og finne inspirasjon! Men ikke send oss en Pinterest-tavle med hundreogsyttifire portretter du vil vi skal kopiere. Da får vi lyst å løpe i motsatt retning!

Vi vil fange deres dag på unikt vis, akkurat som den fortjener. Sjansen er stor for at dere elsker bildene til nettopp deres fotograf – det var vel derfor dere booket dem? La fotografen gjøre det han/hun kan best, uten å be dem kopiere andre fotografers arbeid. Hvem vet, kanskje ender nettopp dine bryllupsportretter på Pinterest’s topplister! 

 

2. Vi trenger ikke en liste over alle bildene som skal tas

Å få en liste over hvilke familieportretter dere ønsker dere, er midt i blinken. Men vi trenger ikke en liste over hundrevis av andre bilder som bryllupsmagasiner og blogger forteller deg at du «må» ha.

Selvfølgelig kommer vi til å ta bilde av brudekjolen din, og ingen fotograf trenger å jobbe fra en liste for å huske å fange det første kysset. Litt av vitsen med å booke en erfaren fotograf, er å kunne senke skuldrene og vite at vi vet nøyaktig hva vi gjør. La oss gjøre jobben vår, så godt vi bare kan, og la listen ligge igjen hjemme. 

 

 3. Vi har vært i flere bryllup enn de fleste – bruk oss!

Som bryllupsfotografer sitter vi på mye kunnskap om hva som skal til for å få en bryllupsdag til å gå på skinner. Bruk den kunnskapen! Spør oss til råds før du låser inn alle tidspunktene for dagen. La oss få komme med innspill til hvor lang tid dere bør beregne på forberedelsene, eller når på dagen dere bør sette av tid til bryllupsportretter.

Vårt mål er at bryllupsdagen deres skal bli så fantastisk som mulig, så la oss hjelpe dere der vi kan!

 
 

4. Perfekte bryllup finnes ikke, og kjolen din kommer til å bli skitten

Jeg vet dere vil ha en drømmedag. Men når man kombinerer de enorme forventningene, utfordrende familiedynamikker, uventede værforhold og alle andre bryllupsdag-variabler som finnes, så er det sannsynlig at enkelte ting ikke vil gå akkurat som dere har planlagt. Omfavn det!

Hva så om blomstene kom i feil nyanse av lilla, eller kjolekanten din blir litt skitten under fotograferingen. Jeg kan love deg at dere får en mye, mye finere dag dersom dere senker skuldrene og lar dagen utfolde seg uten å bli fortvilet.

Vil du ikke heller se tilbake på fantastiske minner (og fantastiske bilder), heller enn å bekymre deg for om kjolekanten fikk litt grønske på seg da dere tok (de Pinterest-verdige) portrettene deres i enga ved solnedgang? Den må nok på rens etter bryllupet uansett, så slapp av, spark av deg skoene, og løp barbeint gjennom vått gress med kjærligheten i ditt liv. 

 

5. Hvis dere gir oss mat, kommer vi til å elske dere for alltid

Som bryllupsfotografer, jobber vi gjerne både ti, tolv og fjorten timer i strekk. Når gjestene endelig settes ned for bryllupsmiddag, har vi mest sannsynlig allerede vært på beina i seks, syv timer. VI. ER. SULTNE.

Når vi må sitte og se på gjestene gomle i seg biff og poteter, og brudeparet har glemt å sørge for at vi også får mat, får vi lyst å gråte. Man kan bare spise så mange muslibarer på én dag før man blir gal. Gi oss mat, så vi er på vårt beste og kan bruke resten av kvelden på å ta enda flere fantastiske bilder for dere!

 
 

6. Når vi leverer bildene deres og aldri hører fra dere igjen, spiller vi triste kjærlighetssanger resten av uka

Her er en liten hemmelighet: de fleste av oss er bryllupsfotografer fordi vi genuint elsker det. Hadde det vært penger som drev oss, ville vi vært ute av bransjen for årevis siden.

Vi drives av vår kjærlighet til faget, og vår kjærlighet til alle brudeparene som velger å legge tilliten sin i våre hender! Når vi har brukt ukevis på å perfeksjonere hvert eneste bilde, og vi sender galleriet deres avgårde, sitter vi og biter negler resten av dagen i forventningsfull påvente av reaksjonen deres.

Vi elsker bildene deres, og vi håper dere gjør det samme! Så når det går både en, to og fem dager uten at vi hører fra dere, får vi lyst å spille Adele-sanger på anlegget, spise iskrem rett fra boksen og sørge.

Dersom dere elsker bildene deres; fortell det til oss! Send oss en tekstmelding, et kjærlighetsbrev, en limerick, eller bare et smilefjes på Facebook. DA blir vi glade, da! 

 

 

7. Når brudepar krediterer oss på Facebook, får vi lyst å juble…

Vi ELSKER når du deler bildene dine på Facebook og Instagram. Det gir oss en selvtillittsboost, for da vet vi at du liker dem! (Spesielt om du aldri sendte oss noen limerick).

Men vi elsker det enda mer hvis du tar de ekstra to sekundene til å kreditere oss. Det tar ikke lange stunden, men for oss kan det bety en stor forskjell. Fornøyde brudepar som deler bildene våre er bare god markedsføring dersom folk vet hvilken fotograf de skal kontakte!

 

8. …Men når du putter Instagram-filtre på bildene våre, vil vi gråte til Adele igjen

Vi bruker masse tid på å perfeksjonere bildene vi leverer.

Fargene skal være riktige, hudtonene skal være flatterende, og redigeringen vår er en slags signatur. Det skiller vårt arbeid ut fra alle andre sitt, og vi har ofte brukt årevis på å utvikle vår egen stil!

Når du putter på et Instagram-filter som plutselig får de vakre, rene fargetonene til å se ut som bildet er tatt i en sykehus-kjeller, blir vi lei oss. (Dessuten er det høy sannsynlighet for at du bryter Copyright-avtalen fra kontrakten din).

 

 

9. Book oss på bakgrunn av mer enn bare pris

Selvfølgelig har vi alle budsjetter å forholde oss til.

Når det kommer til valg av fotograf, kan prisene variere stort. Det er lett å la seg friste av en god deal når selverklært landskapsfotograf, gamle grandonkel Fredrik, tilbyr seg å fotografere for et par tusenlapper og en kasse øl.

Men husk at bildene skal vare for alltid. Book en fotograf basert på budsjett, men ikke bare budsjett! Pass på at den du ender opp med er en du stoler på, trives med, og at du liker stilen deres. Hvis ikke ender du bare opp med å sende dem Pinterest-tavler med masse bilder tatt av andre fotografer igjen, og i så fall vil jeg henvise deg tilbake til punkt 1. 

 

10. Rom ble ikke bygget på en dag – gi oss tid til å lage magi for dere

Det er ingenting vi vil mer enn å ta de aller beste bildene vi noensinne har tatt, for akkurat dere to. Hver eneste gang vi går på jobb, vil vi levere noe bedre enn forrige gang! Men – dersom dere virkelig verdsetter den verdien som ligger i fantastiske bilder, gi oss tid. Magi kan ikke skapes på ti minutter!

Hør med oss hva som skal til for at bryllupsbildene deres blir så fantastiske som mulig. Kanskje det betyr å gi oss en halvtime ekstra til portrettene, eller utvide fra halvdagsfotografering til heldagsfotografering. Jeg lover at det er verdt det! 

 

Skrevet av Ine Andrea Ertvaag, Petrichor & Pine


Intervju med Åsmund Holien Mo

holienmo.jpg

Hvem er du og hvor holder du til?

Heisann! Jeg heter Åsmund og bor i Oslo sammen med kjæresten min Mallory og hunden vår Tjommi. Jeg fotograferer bryllup, bedrifter og driver Bomull & Blekk hvor vi produserer takkekort, forstørrelser og andre fotoprodukter med fokus på kvalitet.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Da jeg først ble ordentlig interessert i fotografi var det reklamefotograf jeg skulle bli. 16 år gamle Åsmund syntes ikke bryllup var like spennende som å bygge store scener og kjøpe megadyre blitser. Etter videregående gikk jeg i lære hos Moment Studio og det var her interessen for bryllup virkelig dukket opp. Jeg lærte meg å virkelig sette pris på det ekte, og i dag har jeg det aller mest gøy når jeg dokumentere situasjoner.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Jeg skulle ønske jeg var et A-menneske og prøver å komme meg på jobb relativt tidlig. Jeg deler kontor med Michaela Klouda og Tone Tvedt på Sagene, og med mindre jeg har veldig mange avtaler rundtomkring pleier Tjommi å være med også. Ukedagene er fylt med mye administrativt arbeid, redigering og andre fotograferinger utenom bryllup. I tillegg prøver jeg å legge omtrent halvparten av tiden min til Bomull & Blekk - gjerne enda litt mer i vinterhalvåret.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Heldigvis ingen store kriser, men da jeg var lærling var jeg nære på å miste et kamera fra galleriet i kirken og ned midtgangen. Tusen millioner takk for at det ikke skjedde.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

fjoloy fyr bryllup

Dette bildet oppsummerer veldig fint det jeg ønsker å få frem i arbeidet mitt. Det er enkelt og uten for mye dilldall, men viktigst av alt - viser kjærligheten mellom Hanne Marie & Åge. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om at vi ikke ser begges ansikt - man ser at det er to mennesker som elsker hverandre. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Forhåpentligvis det samme, bare mye bedre. Tidligere år har jeg arbeidet relativt mye utenfor Norge, men nå setter jeg mer og mer pris på å holde meg innenlands, med en og annen tur rundt i Skandinavia. Det er jo så fantastisk mange flotte plasser her i Norge! Teamet i Bomull & Blekk har vokst og leiligheten er byttet ut med hus - hunden må da få seg hage!

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Jeg har fulgt en Canadisk reklamefotograf som heter Joey L i mange år, og han slutter aldri å inspirere. Gjennom personlige prosjekter har han i det siste dokumentert guerillakrigere i blant annet Irak, og resultatet er virkelig utrolig arbeid. Ta en titt på både film og foto fra det prosjektet neste gang du har en time til overs!

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Jimmy Linus i Dagens Næringslivs D2 er en favoritt. Han er fantastisk dyktig, og har også en utrolig bredde i arbeidet sitt.

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Desto flere bryllup jeg fotograferer merker at menneskene er langt mer avgjørende for om det blir en bra dag på jobben enn stedet vi er på. Når det er sagt så skader det jo ikke om bra folk er på fine steder. Fjell er alltid flott, men jeg er fornøyd så lenge jeg får en akkurat passe avslappet dag i gode venners lag, enten det er på en lekker, liten restaurant i byen eller på en strand i Lofoten. Eller kanskje på hytta? 

Hva er din guilty pleasure?

Jeg er utrolig glad i å lage og spise mat, og elsker å teste nye råvarer, teknikker og kombinasjoner. Men jeg har én svakhet - Kalkunkorv. Jeg har ikke tenkt å forsvare det som et bra produkt, men herregud så godt det er.

Derfor bør dere investere i et bryllupsalbum!

Hvis dere allerede har booket fotograf til den store dagen og hatt et møte sammen (eller om dere allerede er gift), så har kanskje fotografen deres nevnt at de også tilbyr album etter bryllupet. Det kan kanskje virke som mye penger når dere allerede har investert i en fotograf som skal være med dere hele dagen, i tillegg til alt annet kostbart i forbindelse med bryllupet.

Hvis dere sitter på gjerdet og er usikre på om dere skal bestille album, så les videre!


Skrevet av: Michaela Klouda


 

Trenger dere et bryllupsalbum?

Vel, det å trenge noe og det å ha lyst på noe er to forskjellige ting, men egentlig er svaret ja på begge.

Dere har garantert lagt ned mye tid og energi på å planlegge bryllupet og hver minste lille detalj. Bryllupet er over og dere har fått bildene fra fotografen og dere elsker å se tilbake på alle de fantastiske bildene og øyeblikkene. Er det ikke litt synd at bildene bare skal bli liggende på datamaskinen eller mobilen?
Det er en helt annen følelse å sette seg ned med en stor tung bok i fanget, designet slik at alle bildene kommer til sin fulle rett, på tykt og lekkert papir.
Minnene vil strømme tilbake hver gang dere åpner boken, enten det bare er dere to eller sammen med venner og familie, og hva er vel bedre til å fortelle hele historien om dagen deres fra start til slutt enn en bok?

I tillegg er en slik bok noe som vil vare i alle år og gi glede ikke bare til dere, men til mange generasjoner fremover. Rett og slett et skikkelig arvestykke.

 

Kan vi ikke bare lage bryllupsalbum selv?

Jo, absolutt! Det finnes massevis av billige steder på nett hvor dere kan bestille album selv, men som med alt annet her i livet så får man det man betaler for. 

Bestiller dere album fra fotografen deres får dere et profesjonelt designet album som er håndlaget i topp kvalitet, med livstidsgaranti. Det kan ikke sammenlignes med det å legge bildene inn i en forhåndsgenerert mal på nettet, og få tilbake et album hvor fargene ikke stemmer eller hvor papiret er i billig kvalitet.
Ved å la fotografen ordne dette for dere slipper dere også å tenke noe mer på det før dere plutselig sitter der med en nydelig bok i fanget, og da vil dere garantert ikke angre!

 

Hvorfor koster det såpass mye for et bryllupsalbum?

Kvalitet koster, det gjelder ikke bare når det kommer til bryllup.
Dere betaler for et håndlaget produkt, og råvarer av ypperste kvalitet, og det er dessverre ikke billig. I tillegg betaler dere fotografen for tiden det tar å designe et personlig album tilpasset til akkurat dere og deres bryllup.

De aller fleste fotografer som tilbyr album har et godt utvalg av forskjellige typer bøker, forskjellige type omslag og papirkvaliteter og størrelser. Dette gjør at dere helt sikkert kan finne en type album som passer dere smak, og ikke minst budsjett.

 

Holder det ikke å ha bildene lagret på datamaskinen?

Det er helt topp å ha bildene digitalt og alltid ha tilgang på dem via datamaskin eller telefon. 
Men så blir bildene liggende på harddisken i mange, mange år, og plutselig blir datamaskinen stjålet eller ødelagt, og bildene blir borte.

Ingen vet heller hvordan teknologien utvikler seg, kanskje barnebarna deres aldri får sett bildene av dere to som ungt og vakkert brudepar, fordi den type bildefiler ikke lenger kan leses av fremtidige datamaskiner?

En bok vil aldri gå av moten og vil kunne vare for alltid om den blir godt tatt vare på.

 

Vi har ikke råd til album akkurat nå

Det er ikke sånn at dere MÅ bestille album samme dagen som dere får ferdige bilder fra fotografen. En profesjonell fotograf tar vare på bildene deres i flere år (det står ofte i kontrakten hvor lenge) og kan lage album til dere når som helst. Mange brudepar bestiller album flere år etter bryllupet.

Det kan også være en skikkelig fin gave å gi hverandre på en bryllupsdag, som for eksempel papirbryllupsdag et år etter bryllupet.
Eller kanskje dere har gavmilde foreldre som har lyst til å gi dere dette som gave?

Et tips til brudepar som har alt og ikke vet helt hva de skal ønske seg til bryllupet er å ønske seg gavekort hos fotografen! Det kan brukes på album etter bryllupet, takkekort, forstørrelser eller til å betale deler av fotograferingen.

Om dere har vært så heldige å få økonomisk hjelp av foreldre eller andre til å arrangere bryllupet, kan det også være en veldig fin gave å gi et album som en takk.

Summa summarum, ikke la bildene deres bli liggende og «støve» på en harddisk, la de skinne på lekkert papir, enten det er et album eller i form av bilder på veggen. Vi lover at det vil gi dere mye mer glede av bryllupsbildene!


Sommerbryllup på Hellviktangen av Tone Tvedt

Skal dere arrangere et sommerbryllup tror vi dere vil finne mye inspirasjon her! 
Dette bryllupet har alt det vi i Blikkfangerne heier på; alt på ett sted, utendørs vielse, avslappet stemning og noen littegrann annerledes idéer som en skikkelig lekker og litt utypisk brudekjole og kakeskjæring utendørs i solnedgangen.

Bildene er nydelig fotografert av vår flinke Tone Tvedt og hun skriver:
"På en av de varmeste dagene i fjor, i strålende solskinn og med utsikt over Oslofjorden ga Thea og Hans Joakim hverandre sitt ja. Det var en fantastisk dag fylt av glede, herlige mennesker og god mat – med andre ord en bra dag på jobb:) Jeg er så takknemlig for at jeg fikk dokumentere alt fra start til slutt.

Både vielsen og festen ble holdt på Hellviktangen på Nesodden. Det å ha alt på ett sted syntes jeg er helt supert og noe jeg vil tipse alle om! Det bidrar til mindre stress for brudepar og gjester da de slipper å bruke masse tid på å komme seg fra A til B, og alle får mer tid til å være sammen."

 

Gode råd fra bryllupsplanlegger Karianne Elise Storvik

 Foto: Henrik Beckheim

Foto: Henrik Beckheim

Vi har snakket med Karianne Elise Storvik. Hun har planlagt og vært delaktig i mer enn 1000 bryllup og events og vet hva hun snakker om. Her er hennes beste tips til kommende brudepar. 


Skrevet av: Jan Ivar Vik


Hva er det beste rådet du kan gi til par som planlegger bryllup?

- Det beste rådet jeg kan gi vordende ektepar er å huske at det aller viktigste er kjærligheten mellom dere. At den kjærligheten er så sterk at dere ønsker å velge hverandre, hver eneste dag resten av livet.

Karianne mener det er det største, vanskeligste og mest private løfte man kan gi et annet menneske.

 Foto: Henrik Beckheim

Foto: Henrik Beckheim

- Og nettopp derfor bør dere ha fokuset på det løftet. At løftet får være så viktig at det kunne vært nok å gi det til din forlovede, under dyna, grytidlig en tirsdag, i den slitte pysjen, med soverusk i øynene og håret til alle kanter. Uten noe mer som ramme rundt enn en hverdag som applaus. For etter bryllupet er det det dere skal gjøre. Velge hverandre - hver dag - uansett. Alt annet rundt er staffasje og detaljer, sier Karianne. 

Hun synes det er viktig at brudeparet tør å være ærlige med seg selv gjennom planleggingen. 

- Hvem er "vi"? Oss to sammen? Hva trenger vi for å få en minneverdig feiring? Ikke la dere styre av foreldre, forlovere, venner eller søsken. Det er deres ønsker som skal være i fokus. Ikke la bryllupet bli et sosialstatus-jag, eller et materialistisk jag etter det "mest perfekte". Det er veldig lett å føle at man skal fundamentere hele sin eksistens i de 24 timene bryllupsdagen er. Hold fokus på det som er viktig for dere, sett bort eller velg bort resten.

Hvordan finner man de beste leverandørene til bryllupet? 

- Det er uhyre viktig å kvalitetssikre leverandørene sine. Bryllupsplanleggere har ofte særskilt kompetanse og kan hjelpe dere med å finne de dyktigste og rette leverandørene for dere. Det lønner seg å sjekke referanser, og se på tidligere arbeid, samt å vite litt om leverandørens reelle kompetanse. Selvlært er ikke alltid vellært. En brilliant naturfotograf er ikke nødvendigvis en utmerket bryllupsfotograf. Velg kompetente, erfarne fagfolk, som brenner for bryllup. Bruk en bryllupsplanlegger om du er usikker eller trenger input.

 
Velg kompetente, erfarne fagfolk, som brenner for bryllup.
— Karianne Elise Storvik
 

Hva er ditt råd til brudepar som er opptatt av å holde budsjettet?

- Tenk økonomi med en gang. Ha en åpen og ærlig prat om budsjettet. Hva har vi? Hva er vi komfortable med å bruke, hvor langt er vi villige til å strekke oss? Det er ikke nødvendigvis den beste starten på et ekteskap å refinansiere huslånet fordi man ønsker et stort fyrverkeri i bryllupet sitt.

- Sett opp et realistisk budsjett. Hva får vi for de pengene vi har? Hva er det viktigste? Jeg setter alltid av tid til å jobbe med budsjett med mine brudepar. Det er styringsverktøyet. Økonomien skal ikke gi klump i magen. Ikke vurder leverandører du ikke har råd til. Det er vel og bra å bruke ressurser i familien, men pass på å ikke bruk opp de rundt dere. Det er ikke gøy å vaske kopper i bunad, rydde glass til 03 på natta, eller sitte alene med å pakke opp gaver med et berg av gaver så stort at den eneste du snakker med i løpet av kvelden er hybelkaninen under gavebordet. Små oppgaver er ok å delegere, men ha heller et mindre bryllup og la gjestene være gjester.

 Foto: Camilla Andersen

Foto: Camilla Andersen

Hvor viktig er det å ha en god kjøreplan? 

- Det spiller ingen rolle hvor flott designet er, eller hvor søte skoene deres er, eller hvor fin lyssettingen er om timingen svikter. En strømlinjeformet gjennomføring av dagen er det aller største kvalitetstegnet på en bryllupsdag. At alle kommer og går når de skal, at kirkedørene lukkes etter at bruden er kommet inn så fotografen får best bilder av bruden på vei opp kirkegulvet, at det er folk på lokalet så gjestene blir godt mottatt og blir tatt hånd om mens brudeparet er på fotografering. 

- En god kjøreplan under middagen så ikke maten blir kald og gjestene hverken for tørste eller for fulle. Disse usynlige tingene er det absolutt viktigste i jobben jeg gjør. Så jeg anbefaler på det varmeste og ha en koordinator/bryllupsplanlegger som kjenner faget sitt og dere så godt at vedkommende sømløst kan gjennomføre dagen slik dere drømmer om.

Du finner Karianne Elise Storvik på Facebook-siden hennes.


11 måter å garantere god stemning i bryllupet

 Foto: Vegard Giskehaug

Foto: Vegard Giskehaug

Den gule sangen… nei, ikke den rosa. Den gule! Bestemor har byttet ut ditt søskenbarn sitt navn med ditt i den gule sangen hvor teksten er skrevet til å nesten stemme med melodien til “Gøy På Landet”. Bestemor og tante stemmer ekstra hardt i, litt for lyst for alle oss andre som ender opp med å bare mumle med fordi vi ikke helt får rytmen i ordene til å gå opp med melodien.


Skrevet av Eirik Halvorsen


Far har lagd et slideshow med bilder i kronologisk rekkefølge fra du var født og frem til nå med alt for mange bilder, og han forteller litt for lange historier om hvert bilde slik at de fire-fem personene som er mest tissetrengt holder på å forgå.

Toastmasteren sa litt tidligere på kvelden at de som ville holde en tale bare skulle komme og skrive seg opp på lista, og han sa det nettopp en gang til som om bryllupet ditt er en open mic-kveld på en brun pub. 

Programmet sklidde ut, pausene ble for lange fordi alle skulle på do samtidig og halvparten måtte få i seg en sigg før neste seksjon for de fryktet at den ville bli minst like lang som den forrige. Kakeskjæringen skjedde etter midnatt og mange av gjestene var så beruset at veldig lite av de alt for mange kakene ble i det hele tatt spist. Dansegulvet stod tomt fordi folk satt rundt bordene og tviholdt på kaffekoppen for å prøve å holde seg våkne.

Hvorfor ble ikke bryllupet den festen du håpte det skulle bli? 

Dette er skrevet litt i overkant dramatisk men mange av oss i Blikkfangerne opplever mye av dette når vi fotograferer bryllup. Bryllup har en slags automatikk eller en standard setting som det er lett å havne i om det ikke blir planlagt skikkelig.

For eksempel hvis du lar deler av dagen stå åpen i planlegginga di så kommer de åpne stedene til å bli fylt med denne standard settingen: 

 • Hvis du ikke sier i fra til toastmasteren hvor mange eller hvor lange taler som er tillatt i ditt bryllup så blir det open mic-kveld.
 • Hvis du ikke planlegger musikk/band så kommer vennene dine til å skifte sanger midt i andre sanger på Spotify-lista fordi de heller vil høre sin sang.
 • Hvis du ikke planlegger hva som skal skje i vielsen kommer noen til å lese det samme bibelverset som i alle andre bryllup.

Her er 11 gode tips for å planlegge et livlig og løssluppent bryllup:

1. Legg forberedelser, vielse og fest til samme område. 

Unngå unødvendig kjøring og masse logistikk. Det vil gjøre bryllupsdagen mye mer avslappet fordi det er ikke en haug med gjester i mange forskjellige biler som skal kjøre fra sted til sted, finne parkering, ordne med hvem som skal være edru for å kunne kjøre hjem. Det er også veldig herlig for alle som er involvert at alt er på samme sted. Mindre logistikkproblemer, tidspunkter er lettere å nå fordi man bare skal spasere rett bort og dagen vil kanskje føles litt mer helhetlig.

2. Ha vielsen utendørs eller et annet sted enn kirken. 

Unitarforbundet og Humanetisk Forbund foretar vielser ute på lokasjonen hvor bryllupet finner sted. Du kan også ha kirkelig vigsel utendørs dersom man søker til bispekontoret først. Hva med vielse på et hotell, ute på en øy eller hjemme i hagen til mor og far? Det er også noe som kan gjøre bryllupet ditt mer unikt.

 Hva med en vielse ute på svaberget? Finn en prest som kan vie dere ute. Foto: Jan Ivar Vik

Hva med en vielse ute på svaberget? Finn en prest som kan vie dere ute. Foto: Jan Ivar Vik

 Ingenting slår en vakker sommerdag ute. Vi elsker brudepar som tør å satse på utendørs vielse! Foto: Tone Tvedt

Ingenting slår en vakker sommerdag ute. Vi elsker brudepar som tør å satse på utendørs vielse! Foto: Tone Tvedt

 Vielse og fest i hagen til mor og far. Foto: Eirik Halvorsen

Vielse og fest i hagen til mor og far. Foto: Eirik Halvorsen

 Vielse i en skog? Ja takk! Humanistisk vielse. Foto: Eirik Halvorsen

Vielse i en skog? Ja takk! Humanistisk vielse. Foto: Eirik Halvorsen

3. Unngå bordplassering og skipp faste plasser. 

De fleste som har giftet seg vet hvor utrolig vanskelig det er å finne den perfekte bordplasseringen. Hva med å la gjester sette seg der de vil? Runde bord er ofte mye mer sosialt enn langbord og om gjestene får sette seg fritt er det mye større sjanse for bedre stemning, pluss at dere slipper å løse den uløselige bordplassering-kabalen da!

 Runde bord skaper en mer sosial stemning. Foto: Jan Ivar Vik

Runde bord skaper en mer sosial stemning. Foto: Jan Ivar Vik

 Café-stil med buffet og frie sitteplasser i hagen. Foto: Eirik Halvorsen

Café-stil med buffet og frie sitteplasser i hagen. Foto: Eirik Halvorsen

4. Unngå treretteren. 

Kjør buffet, grillbuffet, tapas, sharing. Hør med kjøkkenet der dere ønsker å ha bryllupsfesten om de kan diske opp med en deilig buffet. Eller kontakt et lokalt catering-firma som lager og leverer mat. I en buffet er det mye forskjellig og ikke minst er det forhåpentlig noe som alle liker å spise. Mer sosialt, mer bevegelse i folkemengden og ofte billigere da dere sparer penger på servitører og flere kokker til å dandere mat på tallerkner.

 Buffet er alltid en vinner. Foto: Vegard Giskehaug

Buffet er alltid en vinner. Foto: Vegard Giskehaug

 Bestill en kokk til å komme og grille. Foto: Jan Ivar Vik

Bestill en kokk til å komme og grille. Foto: Jan Ivar Vik

 Hvem sier at du ikke kan ha pizza i bryllupet ditt? Foto: Eirik Halvorsen

Hvem sier at du ikke kan ha pizza i bryllupet ditt? Foto: Eirik Halvorsen

 Eller hva med en sharing-meny? Foto: Eirik Halvorsen

Eller hva med en sharing-meny? Foto: Eirik Halvorsen

5. Inviter flere venner enn folk i slekta du ellers ikke har noe kontakt med.

Altså, det er til syvende og sist deres bryllup. Sørg for at gjestene dere inviterer er folk som betyr noe for dere og som dere har kontakt med. Det er dere som sitter igjen med regningen. Trenger en gammel nabo du ikke har snakket med siden barneskolen eller søskenbarnet som du ikke kjenner så godt egentlig å bli invitert? Det kan være mye synsing og meninger rundt dette, spesielt fra foreldre og familien, så pass på å gjøre det som kjennes best ut for dere selv. 

 Inviter gode venner og familiemedlemmer du kjenner godt så legger du grunnlaget for en bra fest. Foto: Tone Tvedt

Inviter gode venner og familiemedlemmer du kjenner godt så legger du grunnlaget for en bra fest. Foto: Tone Tvedt

6. Ha en avslutning på kvelden. 

Planlegg et tidspunkt hvor det offisielle programmet slutter hvor eldre gjester kan reise hjem. Det kan feks markeres med stjerneskudd, og så kan festen fortsette etterpå. Det gir også en mulighet for eventuelle andre som ønsker å dra hjem dersom det er små barn med i bildet for eksempel. I tillegg kan det bli veldig fine bilder av det også da. Just sayin’ ;)

 Sparkler exit er veldig vanlig i England og USA. Hvem sier at du ikke kan ha det i ditt eget bryllup? Foto: Eirik Halvorsen

Sparkler exit er veldig vanlig i England og USA. Hvem sier at du ikke kan ha det i ditt eget bryllup? Foto: Eirik Halvorsen

7. Bestem hvem som kan holde tale - og ikke!

Ikke la bryllupet deres bli en “open mic night” hvor fullere og fullere gjester som du har lite kontakt med reise seg for å “bare si noen ord”. Det ender alltid med alt for lange historier som egentlig hadde passet bedre et annet sted - eller ingen steder i det hele tatt. Ha tydelig kontakt med toastmaster/ordstyrer og legg tydelige føringer for hvem som kan holde tale og hvor lenge hver tale får vare. 

Har du hørt om folk som forteller om et bryllup de var i sist helg hvor de satt ved bordet hele kvelden og alle kjedet seg i hjel? Jepp. I de aller fleste tilfellene har talene fått flyte fritt og så har programmet sklidd ut.

 La kun de som står deg nærmest holde tale. Da blir de bra og ekte. Foto: Jan Ivar Vik

La kun de som står deg nærmest holde tale. Da blir de bra og ekte. Foto: Jan Ivar Vik

 Hvis du planlegger et bra musikkinnslag så er det jo lov til å danse på bordet! Foto: Vegard Giskehaug

Hvis du planlegger et bra musikkinnslag så er det jo lov til å danse på bordet! Foto: Vegard Giskehaug

 Folk som lar følelsene slippe ut = Blikkfangerne approved! Foto: Lillian Nordbø

Folk som lar følelsene slippe ut = Blikkfangerne approved! Foto: Lillian Nordbø

8. Bruk penger på et profesjonelt band eller en DJ. 

Gjør grundig forarbeid og sørg for at bandet/artisten/DJ’en står i stil med musikk som dere liker. Spør masse spørsmål! Det kan fort bli en klein danskebåten-stemning eller en trubadur som synger “I would walk 500 miles” dersom dere ikke er klar over hva bandet/DJ’en spiller. Finn også ut om lokalet deres har skikkelig PA-anlegg og/eller om bandet ordner med dette selv. Husk lys! 

Eventuelt kan gode spillelister også gjøre en god jobb men pass på følgende: Gi ansvaret for musikken til én person, last ned alle spillelister lokalt slik at det ikke trengs internett for å spille av, velg musikk som dere vet skaper god stemning og be den ansvarlige om å vokte musikken slik at ikke gjester kommer for å sette på en ny sang. Vi har alle vært på de festene, ikke sant?

 En profesjonell DJ vet å lese dansegulvet og skru stemningen opp til 11. Foto: Eirik Halvorsen

En profesjonell DJ vet å lese dansegulvet og skru stemningen opp til 11. Foto: Eirik Halvorsen

 Ingenting slår live musikk med skikkelig trøkk! Foto: Vegard Giskehaug

Ingenting slår live musikk med skikkelig trøkk! Foto: Vegard Giskehaug

 Når den gode stemningen på dansegulvet er på plass skal det ikke mer enn en mopp til for å gjøre det komplett. Foto: Tone Tvedt

Når den gode stemningen på dansegulvet er på plass skal det ikke mer enn en mopp til for å gjøre det komplett. Foto: Tone Tvedt

 Husk å ordne med lys på dansegulvet. Det gir mye mer liv i bildene pluss at gjestene slipper å danse i mørket. Foto: Eirik Halvorsen

Husk å ordne med lys på dansegulvet. Det gir mye mer liv i bildene pluss at gjestene slipper å danse i mørket. Foto: Eirik Halvorsen

9. Legg til rette for at barna kan kose seg like mye som de voksne.

Hva med å arrangere en skattejakt for barna under vielsen? Eller å ha et eget barnehjørne i bryllupslokalet med tegneark og fargestifter og litt diverse å leke med? Eller ha et barnefritt bryllup? Det er lov det også.

 Et eget lekehjørne for barna skaper god stemning blant de små. Foto: Eirik Halvorsen

Et eget lekehjørne for barna skaper god stemning blant de små. Foto: Eirik Halvorsen

 Tegnesaker og leker gjør at barn ikke kjeder seg. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker og leker gjør at barn ikke kjeder seg. Foto: Eirik Halvorsen

 Tegnesaker ved middagsbordet til barna. Foto: Eirik Halvorsen

Tegnesaker ved middagsbordet til barna. Foto: Eirik Halvorsen

 Å ha med barna på dansegulvet kan  resultere i mye moro! Foto: Eirik Halvorsen

Å ha med barna på dansegulvet kan  resultere i mye moro! Foto: Eirik Halvorsen

10. Sørg for et bra opplegg for gjestene mens dere fotograferes. 

Hageleker, kroket, kubb, jenga, noe å spise på, partytelt hvis det er meldt dårlig vær. Aktiviteter og noe å bite i etter vielsen bryter opp og skaper liv og mingling umiddelbart.

 Boccia i hagen. Foto: Jan Ivar Vik

Boccia i hagen. Foto: Jan Ivar Vik

 Mega Jenga kan man lage selv av noen meter med 2x4" planker. Foto: Eirik Halvorsen

Mega Jenga kan man lage selv av noen meter med 2x4" planker. Foto: Eirik Halvorsen

 Pølser, wraps og hjemmebrygget øl på plenen til gjestene etter vielsen. Det er jo en stund til middag. Foto: Eirik Halvorsen

Pølser, wraps og hjemmebrygget øl på plenen til gjestene etter vielsen. Det er jo en stund til middag. Foto: Eirik Halvorsen

11. Kake på ettermiddagen. 

Hva med kake etter vielsen? Det er lenge siden frokost og noe søtt er kanskje akkurat det som trengs for å holde sulten og humøret oppe en time til? Hvis kaken skal skjæres etter middag fins det noen viktige regler for å unngå at festen stoppes helt: 

Kakeskjæring først og deretter brudevals tett etterfulgt av noen dansbare sanger for å holde dansegulvet oppe. Det kan godt være et lite mellomrom mellom kakeskjæring og dans. Bare pass på at ikke dansegulvet stoppes fordi kaka skal skjæres. Da kommer kanskje dansinga aldri tilbake like bra.

 Kakeskjæring behøver ikke å være sent på kvelden. Foto: Vegard Girskehaug

Kakeskjæring behøver ikke å være sent på kvelden. Foto: Vegard Girskehaug

Har du noen gode tips du har plukket med deg fra andre bryllup? Eller kanskje du har noe å dele fra ditt eget bryllup som skapte god stemning? Skriv gjerne en kommentar på Facebook-posten eller send en mail til hei@blikkfangerne.no for vi vil veldig gjerne høre!