Bryllup på Solastranden Gård

 Silhuettbilde tatt i solnedgang oppe på hemsen. Foto: Eirik Halvorsen

Silhuettbilde tatt i solnedgang oppe på hemsen. Foto: Eirik Halvorsen

Solastranden Gård ligger ved foten av Solastranden. Dersom du planlegger bryllup i Stavanger/Jærenområdet er denne romantiske låven et solid alternativ. Med Solastranden et steinkast unna og eget kjøkken med flinke ansatte ligger det godt an for en flott bryllupsfest.


Skrevet av: Eirik Halvorsen


Vi i Blikkfangerne holder på med en artikkelserie om noen av de beste bryllupslokalene i Norge. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og vi legger merke til hvilke steder som utmerker seg og hvilke lokaler vi gjerne ønsker å dra tilbake til fordi det har vært en flott opplevelse å være der både for brudeparet, gjestene og for oss fotografer.

Denne gangen er turen kommet til Solastranden Gård.

Siden 1958 har Årsvoldfamilien drevet med jordbruk og melkeproduksjon og i 2010 ble gården omrestaurert til et kurs- og selskapslokale. Fremdeles drevet av familien Årsvold, med fokus på matglede, gjestfrihet og kvalitet.

Det er mye glede og takknemlighet forbundet med bryllup på Solastranden Gård. Bare les tilbakemeldinger fra tidligere kunder så skjønner du fort at disse har en god del bryllupserfaring under beltet.


Sentral beliggenhet

Med Sola Flyplass som nærmeste nabo, stor parkeringsplass utforbi gården og fire hoteller innenfor en radius av 3 kilometer passer det med bryllupsfest på Solastranden for både lokale og tilreisende. 
Hva med et destinasjonsbryllup på en romantisk gård i vakre strandomgivelser hvis du bor i innlandet et sted? Bryllupskoordinator Maria Johansen, som jobber med organisering av bryllup på gården, ordner full pakke for deg om ønskelig.

 
 Vielse ute i hagen på Solastranden Gård fotografert av Lillian Nordbø .

Vielse ute i hagen på Solastranden Gård fotografert av Lillian Nordbø.

"Nær stranden i landlige omgivelser kan drømmen om den perfekte bryllupsdag gå i oppfyllelse. Vi vet at rammene for ditt bryllup er viktig. Derfor legger vi stor vekt på trivelige omgivelser, en skreddersydd totalpakke, og godt samarbeid gjennom planleggingsprosessen. Låven har dere helt for dere selv, og uteområdet kan disponeres på sommerstid.
Med egen bryllupskoordinator på huset tilbyr vi god oppfølging gjennom planleggingsprosessen. Vi tilbyr praktisk tilrettelegging og oppfølging underveis for å sørge for at dagen blir så vellykket som mulig."
Sakset fra www.solastrandengaard.no
 


Populært lokale

Solastranden Gård har over 40 bryllup hvert år og er et såpass populært bryllupslokale at de har åpnet for fredagsbryllup.
Det er kanskje ikke så rart med tanke på at de har en stor entré med en bar og sittegrupper, eget kjøkken med kokker og servitører, en stor festsal med plass til opptil 200 spisegjester og en hems til å koble av på om det skulle behøves utover kvelden.

Nydelig bryllup med vielsen inne på Solastranden Gård. Foto: Michaela Klouda


Slik ser Solastranden Gård ut

Fra parkeringsplassen går du gjennom hagen og opp en trapp som leder til hovedinngangen med foajé og mingleområde. Rett frem er baren med alle rettigheter. 
Til høyre ligger Hønsehuset som ofte blir brukt som gaverom og kakebord. Over hønsehuset er det en hems med sofaer og godstoler med utsikt over hovedsalen hvor det dekkes bord til middag og fest. Hovedsalen har store vinduer og mye naturlig lys, noe som gjør stemningen lett og luftig.
Fra foajéen går det en trapp ned til graderobe og toaletter. Her er det også dør ut til et fint mingleområde med bord og stoler.
Hovedsalen har ei dør ut mot en stor balkong med utsikt over hagen, som kan brukes til vielser, aktiviteter, lek og moro.

 Lyst, luftig og romantisk i hovedsalen. Foto: Åsmund Holien Mo

Lyst, luftig og romantisk i hovedsalen. Foto: Åsmund Holien Mo


Praktiske opplysninger

 • Mulighet for opptil 200 gjester. Ideelt antall: under 120 da det er maks antall for runde bord.
 • Solastranden Gård har ingen overnattingsmuligheter men har fire hoteller innen 3km rekkevidde.
 • Flott utsikt i landlige omgivelser med en kort spasertur til stranden.
 • Mat og drikke bestilles på gården, men selskapet kan ha med egne kaker. 
 • Mulighet for vielse både på stranden, i hagen og innendørs. 
 • Eget dansegulv. Solastranden Gård kan formidle kontakt med DJ og artister for musikk og lys.
 • PA-anlegg med høyttalere og mikrofon følger med lokalet.
 • Projektor og lerret fins i hovedsalen.
 • Festen må avsluttes og lokalet stenges kl 02:00.
 • Lokalet stilles disponibelt for pynting og rigg mellom kl. 10.00-12.00 samme dag. Leveranser, henting og bringing må skje innen disse tidspunktene.
 • Gratis parkering.
 • Gratis Wifi.

Foto: Eirik Halvorsen


Mine tips til bryllup på Solastranden Gård

Jeg har fotografert mange bryllup på Solastranden Gård. Basert på mine erfaringer ønsker jeg å dele mine beste tips med dere: 

- Ha vielsen ute på den fine gressplenen utenfor. Den passer også fint til å ha boccia, croquet, kubb eller andre morsomme aktiviteter. Tilby gjestene noe å spise og drikke før middagen starter. 

- Book to hotellrom suiter på samme hotell og ha forberedelsene deres der før vielsen. Alternativt vil jeg anbefale Brødrene Fevangs Barberstue og Aprés frisør i Stavanger som bare er en 10 minutters kjøretur unna gården.

- Sola Ruinkirke er en visuelt fin kirke med nydelig arkitektur som ligger i nærmest gåavstand fra Solastranden.

- Lei inn litt ekstra lys til dansegulvet. Det skaper stemning og gir ekstra kule bilder fra dansegulvet. Få tak i et lydanlegg som ikke bare spiller høy musikk, men har god lydkvalitet.

- Solastranden Gård har mange fine lokasjoner til portrettfotografering av brudeparet i umiddelbar nærhet. Like ved ligger en rustikk garasje med vegger av bølgeblikk, og om man fortsetter forbi den er man bokstavelig talt midt på stranda. Stråkledde sanddyner er det eneste som skiller havet fra gården. Videre nedover grusveien går man først forbi vakre enger før man kommer til Regestranden hvor det er litt mer svaberg enn Solastranden. Vil du derimot ha bryllupsbilder fra mer skoglige omgivelser ligger det en skog 1 minutt med bil, eller en kort spasertur sør for gården.

- Utnytt solnedgangen! Solastranden har ofte spektakulære solnedganger. Jeg anbefaler dere å sette av litt tid på kvelden til å ta noen bilder rett før sola går ned. Disse bildene i det fine kveldslyset kan fort bli de bildene dere verdsetter høyest i løpet av dagen. Lyset er finere og mykere på kvelden enn midt på dagen og kanskje slapper dere mer av og vil sette pris på en liten pustepause hvor dere bare kan være litt sammen og la inntrykkene synke inn.


Vil du booke fotograf til bryllupet ditt på Solastranded Gård? 


Vidvinkelportrett - Blikkfangerne Community-utfordring

Blikkfangerne ønsker å ta norsk bryllupsfotografi opp til nye høyder og vise hva bryllupsfotografi faktisk kan være. Facebook-gruppa vår, Blikkfangerne Community, har mange fantastisk flinke fotografer og vi poster stadig utfordringer for å få alle til å tråkke utfor komfortsonen litt, og utvikle nye ferdigheter. 

Det er så utrolig gøy å se hvor mye bra, norsk bryllupsfotografi som er der ute!

Denne gangen var utfordringen å bruke vidvinkel til portretter med 35mm som maks brennvidde. Dette høres kanskje litt for teknisk ut for deg som ikke er fotograf, så scroll videre heller og la deg inspirere av flotte bilder :)

Bryllup på Hotell Jeløy Radio

 Foto: Jan Ivar Vik

Hotell Jeløy Radio er et hotell- og konferansesenter like utenfor Moss. Dersom du planlegger bryllup i Østfold eller er på jakt etter et bryllupslokale i nærheten av Oslo bør du absolutt sjekke ut denne funkisperlen ved Oslofjorden. Den gamle radiostasjonen fra 1930 huser i dag moderne kurs- og konferansefasiliteter, en flott restaurant og trivelige selskapslokaler. 


Skrevet av Jan Ivar Vik


Vi i Blikkfangerne holder på med en artikkelserie om noen av de beste bryllupslokalene i Norge. Som bryllupsfotografer har vi vært mange steder i både inn- og utland og vi legger merke til hvilke steder som utmerker seg og hvilke lokaler vi gjerne ønsker å dra tilbake til fordi det har vært en flott opplevelse å være der både for brudeparet, gjestene og for oss fotografer.

Denne gangen er turen kommet til Hotell Jeløy Radio.

Den tidligere radiostasjonen åpnet som hotell- og konferansesenter i 1997. Jeløy Radio har med andre ord lang erfaring med å legge til rette for små og store selskaper og velger dere Jeløy Radio som selskapslokale er bryllupet deres i trygge hender. De ansatte er utrolig hyggelige, servicen er upåklagelig og maten er utsøkt.

Dette gjenspeiles også i de gode tilbakemeldingene fra gjestene. I skrivende stund finnes det rundt 80 tilbakemeldinger om Jeløy Radio på Facebook og TripAdvisor. Her får hotellet jevnt over 5 stjerner og hele 97% av de besøkende har gitt karakteren ypperlig eller svært bra på TripAdvisor. Det er gode skussmål. 

 

Alt på ett sted

Etter å ha fotografert hundrevis av bryllup ser jeg en klar trend:

Det er ofte mye bedre stemning og en mer avslappet atmosfære i de bryllupene hvor man har forberedelser, vielse, fest og overnatting på samme sted. Når brudeparet og gjestene slipper å tenke på logistikk, kjøring fra A til B og slipper å være bekymret for trafikk, forsinkelser og tidsskjemaer kan man bare senke skuldrene og nyte hvert sekund. Det er egentlig ikke noe hokus pokus, det handler bare om å legge til rette for at dere skal kunne nyte dagen fullt ut.

På Jeløy Radio har dere alt på ett sted. 

Her er festlokale, restaurant, mulighet for vielse både innendørs og utendørs og ikke minst hotell på stedet. I 2014 åpnet kirkene i Moss og Jeløy muligheten for utendørs vielser. Det betyr at det også er fullt mulig å ha en kirkelig vielse på Jeløy Radio, enten i hagen, på stranden eller innendørs. 

 

- anbefaler å booke tidlig

Jeg tok en liten prat med Kirsti Albert som er hotelldirektør ved Jeløy Radio. Hun forteller at de har rundt 20 bryllup på Jeløy Radio hvert år. Hun anbefaler brudepar å booke lokale minst ett år i forveien, og gjerne enda tidligere.

Hva er det som gjør Jeløy Radio så unikt? 

 - Vi har vakre, romantiske omgivelser, omgitt av himmel og hav. Og ikke minst spennende, moderne arkitektur og design, sier hun. 

- Vi har også muligheter for at brudepar kan reservere fasilitetene eksklusivt, som gir en «privat» ramme rundt den store dagen. Gjestene våre skal få oppleve et hotell i «særklasse» der design, kunst og arkitektur er viktige ingredienser. Vi ønsker at et opphold på Jeløy Radio skal preges av vakre og inspirerende omgivelser, deilig mat og en munter og vennlig atmosfære, forteller Kirsti Albert.

 

Tre dager til ende

Her kan dere faktisk ha bryllupsfeiring hele helgen om dere ønsker det.

Hvorfor ikke invitere til BBQ-fest kvelden før bryllupet hvor alle kan møtes og bli litt kjent i en avslappet atmosfære med grilling i hagen eller på stranden? Alle som ønsker det overnatter på hotellet. Når selve bryllupsdagen kommer har alle gjestene rukket å bli litt kjent og det er den perfekte rammen for en vellykket bryllupsfest som vil bli husket i lang tid. Bryllupshelgen rundes av på søndagen med en rolig frokost/lunsj før alle drar hver til sitt.

 

Slik ser selskapslokalet ut

Selve festlokalet på Jeløy Radio kan best beskrives på denne måten:

Når du går opp trappen og inn hovedinngangen passerer du toalettene før du kommer inn i en stor hall og resepsjon. Det er som regel denne delen som gjøres om til dansegulv senere på kvelden.

Til høyre har du restauranten og kjøkkenet. Restauranten er fantastisk lys og fin og er kanskje blant de festlokalene i landet med mest naturlig lys tilgjengelig hvor tre av de fire veggene er dekket av store vinduer. Her er det masse vinduer som sørger for et flatterende lys på både brudepar og gjester, perfekt for deg som ønsker "lyse og luftige" bilder fra middagen. Det er også direkte utgang til en terrasse herfra. Perfekt sted å strekke på beina under middagen, med utsikt mot sjøen. 

Går du videre fra hallen rett frem kommer du til en smal gang med konferanserom på begge sider før du kommer til bar/peisestue/lounge. Her finner du også en rekke sofa-sittegrupper og utgang til en annen terrasse. Tradisjonelt pleier bryllupskaken å bli servert i denne delen av lokalet. 

Helt i enden av Jeløy Radio finner du et stort konferanserom med fantastisk utsikt. Ofte blir dette rommet brukt til gavebord. 

Foto: Moment Studio

 

Praktiske opplysninger

 • Muligheter for 10 til 140 bryllupsgjester. Ideelt antall: 70-90.
 • Gode overnattingsmuligheter. Hotellet har 75 senger fordelt på 7 enkeltrom og 34 dobeltrom.
 • Det er muligheter for at brud og brudgom kan gjøre seg klare på hotellet.
 • Fantastisk utsikt mot sjøen og bare noen få hundre meter til stranden.
 • Fine turmuligheter på Jeløy for de som ønsker å ta seg en tur dagen før eller dagen etter bryllupet. 
 • Mat og drikke bestilles på Jeløy Radio, men selskapet kan ha med egne kaker. 
 • Mulighet for vielse både på stranden, i hagen og innendørs. 
 • Det finnes eget dansegulv, og Jeløy Radio kan formidle kontakt med DJ for musikk og lys.
 • PA-anlegg med høytallere og mikrofon kan leies. 
 • Projektor finnes i tilstøtende rom. Det finnes også en 65" TV på hjul som kan benyttes. 
 • Festen må avsluttes senest 02.30.
 • Tidspunkt for når man kan starte pyntingen avhenger av tidligere selskaper på stedet. 
 • Det er mulig å reservere hele hotellet eksklusivt til bryllupsfeiring hvis ønskelig. 
 • Gratis parkering og lademulighet for EL-biler. 
 • Fri WiFi.

 

 

Mine tips til bryllup på Jeløy Radio

Jeg har fotografert mange bryllup på Jeløy Radio. Basert på mine erfaringer ønsker jeg å dele mine beste tips med dere: 

- Utnytt muligheten til å ha alt på ett sted, både forberedelser om morgenen, vielsen, festen og inviter gjestene til å overnatte på hotellet slik at dere kan holde festen gående så lenge dere ønsker. Det skaper en unik og stressfri atmosfære. 

- Lei inn litt ekstra lys til dansegulvet. Det skaper stemning og gir ekstra kule bilder fra dansegulvet. Få tak i et lydanlegg som ikke bare spiller høy musikk, men har god lydkvalitet.

- Bruk den fine gressplenen utenfor til boccia, croquet, kubb eller andre morsomme aktiviteter som gjestene kan kose seg med mens brudeparet fotograferes - eller i en pause i middagen. Tilby gjestene noe å spise og drikke før middagen starter. 

- Jeløy Radio byr på mange fine locations hvor man kan ta bryllupsbildene. På plenen utenfor har man parkomgivelser med trær og grønt i bakgrunnen. Det er også fullt mulig å ta bilder i retning sjøen hvor man kan få med himmel og de gamle radiomastene. Følger man grusvegen fra hotellbygningen ned mot sjøen kommer man til Hesteberget med flotte svaberg som kan være fine omgivelser for bryllupsbildene deres. Lengre vestover har man en lang strand tilgjengelig om man heller ønsker det. Ønsker dere et gruppebilde av alle gjestene i selskapet er trappen ved hovedinngangen perfekt. Det kan gjøres rett før middagen når alle gjestene er samlet. 

- Utnytt solnedgangen! Jeløy har ofte spektakulære solnedganger. Jeg anbefaler dere å sette av litt tid på kvelden til å ta noen bilder rett før sola går ned. Disse bildene i det fine kveldslyset kan fort bli de bildene dere verdsetter høyest i løpet av dagen. Lyset er finere og mykere på kvelden enn midt på dagen og kanskje slapper dere mer av og vil sette pris på en liten pustepause hvor dere bare kan være litt sammen og la inntrykkene synke inn.

 


Trenger du fotograf til ditt bryllup på Jeløy Radio?


 

Disclaimer: Dette innlegget er ikke sponset av Jeløy Radio. 

Tips til bryllupsplanleggingen fra Brudepikene

Ann Kristin Nissen og Jeanette Lilleås i Brudepikene har vært profesjonelle bryllupsarrangører siden 2002 og har hjulpet hundrevis av brudepar med å planlegge sine drømmebryllup. Vi tok en prat med dem for å høre hvilke råd de pleier å gi til sine kunder. 

Lys i mørket - Bilder fra Blikkfangerne Community

Vi utfordret medlemmene av facebook gruppen vår 'Blikkfangerne Community' til å dele noen av deres egne bilder som passet under temaet 'Lys i mørket'. Her er våre favoritter blant alle de innsendte bildene:

Destinasjonsbryllup i Trinidad og Tobago av Tone Tvedt

Tone Tvedt har fotografert dette fantastiske bryllupet. Hun skriver følgende: 

Jeg er så heldig at jeg fikk reise helt til Trinidad og Tobago for å fotografere det fantastiske DYI bryllupet til Danielle og Dwayne. 

Brudeparet ville ha et avslappet og personlig bryllup med bohemske innslag, så både vielsen og festen ble holdt på samme sted. De giftet seg på Monos Island, i hjemmet til brudens bestemor. Huset hennes blir kalt C´est La Vie og her har Danielle tilbrakt mange av sine barndoms somre. Hagen var pyntet med sittegrupper laget av store dekorative puter og pakistanske tepper, marokkanske lanterner og lyslenker.

Omkranset av alle menneskene de er så glad i gav de hverandre sitt ja nede på flytebrygga. Etter vielsen samlet alle gjestene seg oppe ved huset, og med brudeparet stående i midten ble det holdt et par minutter med taler på rappen. Den siste talen, fra brudgommens endte i en felles skål og jubel. Det syntes jeg var en morsom vri på det, da alle bryllup som feries her i Norge har en toastmaster og en relativt lang talerekke. Etter talene ble det servert buffet med masse herlig, hjemmelaget mat. Gjestene valgte selv hvor de ville sitte, og flere benyttet seg av sittegruppene. Kvelden ble avsluttet med alle gjestene i vill dans ute på dansegulvet.


Liker du det du ser? 


Høstbryllup på Engø gård av Åsmund Holien Mo

Stine og Christian giftet seg en vakker septemberdag. Hele dagen ble tilbrakt på Engø gård, noe jeg synes var en skikkelig god idé. Dagen blir så mye mer avslappet når man er på samme sted gjennom hele dagen. I stedet for å bryte opp med kjøreturer blir det en lang fest full av vin og gode venner. Glemt noe sminke? Manuset til talen? Konfettikanonene?! Null stress, alt er rett i nærheten. Hver gang jeg fotograferer et bryllup hvor alt er på samme sted føler jeg at det gir en helt egen stemning.

Intervju med Ine Andrea Ertvaag i Petrichor & Pine

portrett-ine-ertvaag

Hvem er du og hvor holder du til?

Jeg er Ine, og jobber under firmanavnet Petrichor & Pine

Jeg er født og oppvokst i Bergen (på tross av en urokkelig Oslo-dialekt), men de siste årene har jeg bodd i Melbourne med min forlovede. Her har jeg tatt en bachelorgrad i dokumentarfotografi, vugget baby-kenguruer i søvn, hatt litt for intime møter med giftige slanger, fått venner for livet og fotografert bryllup i over femti varmegrader. Det har vært en fantastisk opplevelse, men nå er jeg klar for å trekke inn kald, våt Bergensluft igjen i årene som kommer. 

Jeg har alltid elsket å fortelle historier. Da jeg var 6-7 år, laget jeg meg et lite «writer’s corner» på barnerommet mitt, med fargeblyanter, papir og en bitteliten stol. Jeg satt der i timesvis, gjerne med en kopp liksomkaffe (varmt vann fra springen) ved siden av meg, og skrev «bøker», som jeg selvsagt stiftet pent sammen, og dekorerte med illusttrasjoner og bokomslag. Siden da har jeg endret medium fra fargestifter til kamera, men den samme forkjkærligheten for historier driver meg ennå. 

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

For å være ærlig; ved en tilfeldighet. Jeg var 17 år, hadde jobbet beinhardt for å få et perfekt karakterkort ut av videregående, og skulle bli veterinær. Foto var en hobby, og for det meste tok jeg bare kameraet med i stallen eller ut på ridetur.

Da en av mine venner i stallen hadde et familiemedlem som skulle gifte seg, ble jeg spurt om ikke jeg kunne ta litt bilder – de hadde nemlig ikke noe budsjett for fotograf. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg gjorde, men brudeparet var så fornøyd at flere av vennene deres booket meg det kommende året.

Ballen begynte sakte å rulle, og jeg oppdaget fort at jeg kunne ta med min forkjærlighet for historiefortelling inn i bryllupsfotografi. Veterinærgraden ble byttet ut med et fagbrev og en Bachelor i foto, og nå er jeg her. Og jeg elsker det!

Jeg elsker hvor mye følelser, nervøsitet, kjærlighet, spenning og glede jeg får dokumentere. Jeg er en emosjonell svamp som lett blir smittet av hva dem rundt meg føler. Derfor gråter jeg som oftest litt når jeg er på jobb, enten det er når bruden kommer opp kirkegulvet, under talene eller på andre tidspunkter der kjærligheten flyter fritt. Slapp av, jeg er en ninja på å fotografere gjennom tårestrømmen. Det er bare en så innmari fin ting å få ta del i. 

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Jeg bærer nok litt preg av å ha vært student lenge – jeg har en forkjærlighet for rolige morgener. Som regel står jeg opp rundt halv ni, før jeg spiser frokost sammen med min forlovede Phillip mens vi ser en halv episode av Masterchef Australia (repriser, for vi har allerede sett alle ni sesongene flere ganger). Deretter tar jeg meg en treningsøkt, før jeg begynner på arbeidet mitt i tolv-tiden.

Jeg er et B-menneske, og kan fint jobbe meg inn i natten! Hver dag er litt annerledes, men alle inneholder mye bilderedigering, litt skriving, litt blogging, og flere turer innom Facebook enn jeg liker å innrømme.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Ettersom jeg var helt grønn da jeg begynte å fotografere bryllup som tenåring, ble det nok mange tabber! Heldigvis er det ingen som stikker seg ut som dramatiske. I senere tid har jeg heldigvis fått veldig gode rutiner, så det har gått knirkefritt. Jeg passer alltid på at jeg blir godt kjent med parene mine i forkant av et bryllup (som oftest over rødvin og/eller kake), så jeg vet akkurat hva de ser for seg, og hva som er viktig for dem. Gode arbeidsrutiner og god kommunikasjon er alfa omega!   

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

bryllupsfotograf-bergen-ine-ertvaag

Dette er faktisk bare noen uker gammelt. Jeg elsker det fordi det er så ekte. Lee og Steve var litt nervøse for portrettfotograferingen, men dette er tre minutter etter vi begynte, og de var så naturlige, smilende og intime med hverandre fra første stund. Det oppsummerer virkelig hva jeg syns en portrettfotografering skal være: leken og gøy! Dessuten representerer det min fotografiske stil. Litt mørkt og stemningsfullt, uanstrengt og uposert, med dype farger og fokus på godt lys. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Det er akkurat fem år siden jeg ble uteksaminert av videregående, og da trodde jeg jo jeg skulle til Oslo for å bli veterinær. Men her sitter jeg altså og svarer på intervjuet fra Australia, så jeg har lært meg at fem år kan by på mange forandringer! Jeg håper jeg fremdeles kan jobbe som bryllupsfotograf, gjerne både i inn- og utland. Jeg er gift, har kjøpt en liten leilighet med røde mursteinsvegger og en liten peis, og har en japansk spisshund som krøller seg sammen på sofaen mens jeg redigerer bilder fra hjemmekontoret mitt. 

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Nick Brandt og Steve McCurry er mine favorittfotografer. Evnen deres til å bruke bilder til å frembringe følelser hos publikum er helt suveren. Det er få fotoprosjekter som har gjort så sterkt inntrykk på meg som Nick Brandt’s Inherit the dust. Brandt er både naturvernsaktivist og fotograf, og bruker fotografi til å formidle de viktige budskapene sine på en vakker og rørende måte. Jeg anbefaler alle å sjekke det ut!  

Av bryllupsfotografer kan jeg nevne Joel and Justyna, KnowMe Fotografie, og vår egen Frøydis Geithus. 

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Det begynner å bli noen år siden jeg var hjemme i Norge, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke er helt oppdatert. Jeg gleder meg til å kunne følge fotomiljøet i Norge fra innsiden igjen! 

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Et drømmebryllup handler om så mye mer enn rammene rundt. For meg handler det først og fremst om at jeg har god kjemi med paret, og at de er helt oppslukt av hverandre, og viser det! Jeg elsker dessuten par som tør å gå sin egen vei, og som skaper noe helt unikt som reflekterer dem.

Om kirkebryllup og treretters ikke er for dere, gjør noe annet! Gift dere på fjellet, grill pølser i regnet, klin til med dance-off i stedet for brudevals… Mange av bryllupene jeg har fotografert, har vært drømmebryllup i mine øyne, men de har alle vært helt forskjellige. 

Hva er din guilty pleasure?

Jeg har et komplisert forhold til Say Yes to the Dress på TLC. Jeg kan lett se tolv episoder på rappen om ingen stopper meg (heldigvis har jeg en samboer som hater programmet, så jeg blir som oftest stoppet), og blir fryktelig emosjonell på slutten av hver.eneste.episode når de viser et lite klipp fra et av bryllupene. Det er patetisk. 

10 ting bryllupsfotografen deres skulle ønske dere visste (men kanskje ikke tør å fortelle dere)1. Pinterest er bra, men alt med måte!

Få steder tilbyr så mye fantastisk bryllupsinspirasjon som Pinterest. Blant havet av perfekte dekkede bord, antikke fuglebur og regnbuefargede roser, eller magasinverdige portretter tatt på italienske balkonger eller fjelltopper i Montana, er det lett å bli oppslukt.

Bruk Pinterest til å drømme deg vekk og finne inspirasjon! Men ikke send oss en Pinterest-tavle med hundreogsyttifire portretter du vil vi skal kopiere. Da får vi lyst å løpe i motsatt retning!

Vi vil fange deres dag på unikt vis, akkurat som den fortjener. Sjansen er stor for at dere elsker bildene til nettopp deres fotograf – det var vel derfor dere booket dem? La fotografen gjøre det han/hun kan best, uten å be dem kopiere andre fotografers arbeid. Hvem vet, kanskje ender nettopp dine bryllupsportretter på Pinterest’s topplister! 

 

2. Vi trenger ikke en liste over alle bildene som skal tas

Å få en liste over hvilke familieportretter dere ønsker dere, er midt i blinken. Men vi trenger ikke en liste over hundrevis av andre bilder som bryllupsmagasiner og blogger forteller deg at du «må» ha.

Selvfølgelig kommer vi til å ta bilde av brudekjolen din, og ingen fotograf trenger å jobbe fra en liste for å huske å fange det første kysset. Litt av vitsen med å booke en erfaren fotograf, er å kunne senke skuldrene og vite at vi vet nøyaktig hva vi gjør. La oss gjøre jobben vår, så godt vi bare kan, og la listen ligge igjen hjemme. 

 

 3. Vi har vært i flere bryllup enn de fleste – bruk oss!

Som bryllupsfotografer sitter vi på mye kunnskap om hva som skal til for å få en bryllupsdag til å gå på skinner. Bruk den kunnskapen! Spør oss til råds før du låser inn alle tidspunktene for dagen. La oss få komme med innspill til hvor lang tid dere bør beregne på forberedelsene, eller når på dagen dere bør sette av tid til bryllupsportretter.

Vårt mål er at bryllupsdagen deres skal bli så fantastisk som mulig, så la oss hjelpe dere der vi kan!

 
 

4. Perfekte bryllup finnes ikke, og kjolen din kommer til å bli skitten

Jeg vet dere vil ha en drømmedag. Men når man kombinerer de enorme forventningene, utfordrende familiedynamikker, uventede værforhold og alle andre bryllupsdag-variabler som finnes, så er det sannsynlig at enkelte ting ikke vil gå akkurat som dere har planlagt. Omfavn det!

Hva så om blomstene kom i feil nyanse av lilla, eller kjolekanten din blir litt skitten under fotograferingen. Jeg kan love deg at dere får en mye, mye finere dag dersom dere senker skuldrene og lar dagen utfolde seg uten å bli fortvilet.

Vil du ikke heller se tilbake på fantastiske minner (og fantastiske bilder), heller enn å bekymre deg for om kjolekanten fikk litt grønske på seg da dere tok (de Pinterest-verdige) portrettene deres i enga ved solnedgang? Den må nok på rens etter bryllupet uansett, så slapp av, spark av deg skoene, og løp barbeint gjennom vått gress med kjærligheten i ditt liv. 

 

5. Hvis dere gir oss mat, kommer vi til å elske dere for alltid

Som bryllupsfotografer, jobber vi gjerne både ti, tolv og fjorten timer i strekk. Når gjestene endelig settes ned for bryllupsmiddag, har vi mest sannsynlig allerede vært på beina i seks, syv timer. VI. ER. SULTNE.

Når vi må sitte og se på gjestene gomle i seg biff og poteter, og brudeparet har glemt å sørge for at vi også får mat, får vi lyst å gråte. Man kan bare spise så mange muslibarer på én dag før man blir gal. Gi oss mat, så vi er på vårt beste og kan bruke resten av kvelden på å ta enda flere fantastiske bilder for dere!

 
 

6. Når vi leverer bildene deres og aldri hører fra dere igjen, spiller vi triste kjærlighetssanger resten av uka

Her er en liten hemmelighet: de fleste av oss er bryllupsfotografer fordi vi genuint elsker det. Hadde det vært penger som drev oss, ville vi vært ute av bransjen for årevis siden.

Vi drives av vår kjærlighet til faget, og vår kjærlighet til alle brudeparene som velger å legge tilliten sin i våre hender! Når vi har brukt ukevis på å perfeksjonere hvert eneste bilde, og vi sender galleriet deres avgårde, sitter vi og biter negler resten av dagen i forventningsfull påvente av reaksjonen deres.

Vi elsker bildene deres, og vi håper dere gjør det samme! Så når det går både en, to og fem dager uten at vi hører fra dere, får vi lyst å spille Adele-sanger på anlegget, spise iskrem rett fra boksen og sørge.

Dersom dere elsker bildene deres; fortell det til oss! Send oss en tekstmelding, et kjærlighetsbrev, en limerick, eller bare et smilefjes på Facebook. DA blir vi glade, da! 

 

 

7. Når brudepar krediterer oss på Facebook, får vi lyst å juble…

Vi ELSKER når du deler bildene dine på Facebook og Instagram. Det gir oss en selvtillittsboost, for da vet vi at du liker dem! (Spesielt om du aldri sendte oss noen limerick).

Men vi elsker det enda mer hvis du tar de ekstra to sekundene til å kreditere oss. Det tar ikke lange stunden, men for oss kan det bety en stor forskjell. Fornøyde brudepar som deler bildene våre er bare god markedsføring dersom folk vet hvilken fotograf de skal kontakte!

 

8. …Men når du putter Instagram-filtre på bildene våre, vil vi gråte til Adele igjen

Vi bruker masse tid på å perfeksjonere bildene vi leverer.

Fargene skal være riktige, hudtonene skal være flatterende, og redigeringen vår er en slags signatur. Det skiller vårt arbeid ut fra alle andre sitt, og vi har ofte brukt årevis på å utvikle vår egen stil!

Når du putter på et Instagram-filter som plutselig får de vakre, rene fargetonene til å se ut som bildet er tatt i en sykehus-kjeller, blir vi lei oss. (Dessuten er det høy sannsynlighet for at du bryter Copyright-avtalen fra kontrakten din).

 

 

9. Book oss på bakgrunn av mer enn bare pris

Selvfølgelig har vi alle budsjetter å forholde oss til.

Når det kommer til valg av fotograf, kan prisene variere stort. Det er lett å la seg friste av en god deal når selverklært landskapsfotograf, gamle grandonkel Fredrik, tilbyr seg å fotografere for et par tusenlapper og en kasse øl.

Men husk at bildene skal vare for alltid. Book en fotograf basert på budsjett, men ikke bare budsjett! Pass på at den du ender opp med er en du stoler på, trives med, og at du liker stilen deres. Hvis ikke ender du bare opp med å sende dem Pinterest-tavler med masse bilder tatt av andre fotografer igjen, og i så fall vil jeg henvise deg tilbake til punkt 1. 

 

10. Rom ble ikke bygget på en dag – gi oss tid til å lage magi for dere

Det er ingenting vi vil mer enn å ta de aller beste bildene vi noensinne har tatt, for akkurat dere to. Hver eneste gang vi går på jobb, vil vi levere noe bedre enn forrige gang! Men – dersom dere virkelig verdsetter den verdien som ligger i fantastiske bilder, gi oss tid. Magi kan ikke skapes på ti minutter!

Hør med oss hva som skal til for at bryllupsbildene deres blir så fantastiske som mulig. Kanskje det betyr å gi oss en halvtime ekstra til portrettene, eller utvide fra halvdagsfotografering til heldagsfotografering. Jeg lover at det er verdt det! 

 

Skrevet av Ine Andrea Ertvaag, Petrichor & Pine


Intervju med Åsmund Holien Mo

holienmo.jpg

Hvem er du og hvor holder du til?

Heisann! Jeg heter Åsmund og bor i Oslo sammen med kjæresten min Mallory og hunden vår Tjommi. Jeg fotograferer bryllup, bedrifter og driver Bomull & Blekk hvor vi produserer takkekort, forstørrelser og andre fotoprodukter med fokus på kvalitet.

Hvorfor ble du bryllupsfotograf?

Da jeg først ble ordentlig interessert i fotografi var det reklamefotograf jeg skulle bli. 16 år gamle Åsmund syntes ikke bryllup var like spennende som å bygge store scener og kjøpe megadyre blitser. Etter videregående gikk jeg i lære hos Moment Studio og det var her interessen for bryllup virkelig dukket opp. Jeg lærte meg å virkelig sette pris på det ekte, og i dag har jeg det aller mest gøy når jeg dokumentere situasjoner.

Hvordan ser en typisk dag ut for deg når du ikke fotograferer bryllup?

Jeg skulle ønske jeg var et A-menneske og prøver å komme meg på jobb relativt tidlig. Jeg deler kontor med Michaela Klouda og Tone Tvedt på Sagene, og med mindre jeg har veldig mange avtaler rundtomkring pleier Tjommi å være med også. Ukedagene er fylt med mye administrativt arbeid, redigering og andre fotograferinger utenom bryllup. I tillegg prøver jeg å legge omtrent halvparten av tiden min til Bomull & Blekk - gjerne enda litt mer i vinterhalvåret.

Har du noen gang gjort en tabbe, og hvordan rettet du opp i det?

Heldigvis ingen store kriser, men da jeg var lærling var jeg nære på å miste et kamera fra galleriet i kirken og ned midtgangen. Tusen millioner takk for at det ikke skjedde.

Vis oss et bilde som du er veldig fornøyd med. Hvorfor valgte du akkurat dette bildet?

fjoloy fyr bryllup

Dette bildet oppsummerer veldig fint det jeg ønsker å få frem i arbeidet mitt. Det er enkelt og uten for mye dilldall, men viktigst av alt - viser kjærligheten mellom Hanne Marie & Åge. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om at vi ikke ser begges ansikt - man ser at det er to mennesker som elsker hverandre. 

Hvor er du og hva gjør du om 5 år?

Forhåpentligvis det samme, bare mye bedre. Tidligere år har jeg arbeidet relativt mye utenfor Norge, men nå setter jeg mer og mer pris på å holde meg innenlands, med en og annen tur rundt i Skandinavia. Det er jo så fantastisk mange flotte plasser her i Norge! Teamet i Bomull & Blekk har vokst og leiligheten er byttet ut med hus - hunden må da få seg hage!

Hvilken fotograf har inspirert deg mest opp gjennom årene?

Jeg har fulgt en Canadisk reklamefotograf som heter Joey L i mange år, og han slutter aldri å inspirere. Gjennom personlige prosjekter har han i det siste dokumentert guerillakrigere i blant annet Irak, og resultatet er virkelig utrolig arbeid. Ta en titt på både film og foto fra det prosjektet neste gang du har en time til overs!

Hvilken fotograf synes du er mest spennende i Norge nå for tiden? (ikke nødvendigvis bryllup).

Jimmy Linus i Dagens Næringslivs D2 er en favoritt. Han er fantastisk dyktig, og har også en utrolig bredde i arbeidet sitt.

Beskriv ditt drømmebryllup å fotografere og hvor dette finner sted!

Desto flere bryllup jeg fotograferer merker at menneskene er langt mer avgjørende for om det blir en bra dag på jobben enn stedet vi er på. Når det er sagt så skader det jo ikke om bra folk er på fine steder. Fjell er alltid flott, men jeg er fornøyd så lenge jeg får en akkurat passe avslappet dag i gode venners lag, enten det er på en lekker, liten restaurant i byen eller på en strand i Lofoten. Eller kanskje på hytta? 

Hva er din guilty pleasure?

Jeg er utrolig glad i å lage og spise mat, og elsker å teste nye råvarer, teknikker og kombinasjoner. Men jeg har én svakhet - Kalkunkorv. Jeg har ikke tenkt å forsvare det som et bra produkt, men herregud så godt det er.